Trečiadienį siūlymas pavesti atlikti žemės ūkio reikalų tyrimą Seimo Antikorupcijos komisijai arba sudaryti specialiąją tyrimo komisiją nesulaukė komiteto narių paramos. Nors už abu siūlymus balsavo po 4 komiteto narius, lėmė Kaimo reikalų komiteto pirmininko Andriejaus Stanciko balsas, kas reiškia, kad tyrimą siūloma atlikti Kaimo reikalų komitetui.

Dalis ūkininkaujančių Seimo narių pareiškė, kad tokiame tyrime nedalyvaus dėl interesų konflikto. Apie nusišalinimą pareiškę Seimo nariai Kazys Starkevičius, Vytautas Kamblevičius ir Juozas Baublys paliko posėdžių salę.

Buvęs žemės ūkio ministras konservatorius K. Starkevičius sako, kad Seimo narių suformuluotame klausimyne daug būtų interesų konflikto, todėl siekiant išvengti papildomų diskusijų jis nusišalino.

„Aš turėjau siūlymą, kad nagrinėtų komisija specialiai sudaryta arba Antikorupcijos komisija. Mano siūlymui buvo nepritarta. Aš nusišalinau, kad nebūtų jokių abejonių dėl mano interesų“, - sakė jis žurnalistams.

Parlamentaro duomenimis, Seimo Kaimo reikalų komitete yra 7 ūkininkai, todėl gali būti ir „raganų medžioklės“. „Aš bijau, kad komitetas nerengtų raganų medžioklių. Matosi, kad bus užsiimama politine archeologija ir bus nagrinėjama nuo pat 1990 metų, tai manau, kad tikslo, kurio norėjome, nepasieksime“, - svarstė K. Starkevičius.

Vėliau nepatenkintas klausimo svarstymu komitete iš posėdžių salės išėjo ir Seimo narys Algimantas Salamakinas. Nebelikus kvorumo, komiteto darbas nutrūko.

„Taip dirbti negalima, nes kai kurie Seimo nariai pateikė anekdotinių siūlymų, pvz., ar Seimo narys Dainius Kreivys nepažeidė kažkokių įstatymų. Matau, kad komitetas nepasiruošęs darbui, padaryti kažkokį „jovalą“ ir nešti į Seimą, aš tikrai po tuo nepasirašau. Man komiteto garbė irgi svarbi. Aš gerbiu valdančiosios daugumos sprendimą, kad komitetas tirtų, tačiau reikia viską paruošti, kad Seime neatrodytume juokingi“, - sakė A. Salamakinas.

Jo nuomone, Kaimo reikalų komitetui reikėtų sudaryti darbo grupę, kuri sudėliotų visus pateiktus siūlymus, kurių, anot jo, yra apie 50 puslapių.

Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Vytautas Kamblevičius pareiškė apgailestaujantis dėl komiteto primininko A. Stančiko nesugebėjimo dirbti konstruktyviai ir prasitarė apie galimybę etikos sargams skųsti balsavimo rezultatus.

„Komitete tik aš ir mano kolega A. Salamakinas neturime sąsajų su žemės ūkio sektoriumi. Likę komiteto nariai, turėdami bent kiek sveiko proto ir padorumo, turėjo nusišalinti nuo balsavimo, tačiau to nepadarė. Svarstysime, gal verta kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kuri galėtų išaiškinti, ar parlamentarams yra etiška priiminėti galimai sau palankius sprendimus komitete“, - pasipiktinimo po komiteto posėdžio neslėpė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V. Kamblevičius.

Kaimo reikalų komitetui neparengus išvados, ketvirtadienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkėje tikriausiai nebeliks nutarimo projekto, kuriuo siūloma tirti padėtį žemės ūkyje, svarstymo.

Kada klausimas dėl parlamentinio tyrimo vėl galėtų sugrįžti į Seimo plenarinių posėdžių salę kol kas sunku prognozuoti.

Parlamentinį tyrimą inicijavusi opozicija siūlė ištirti stambiųjų žemvaldžių ir su jais susijusio verslo dominavimą.