Kiti rinksis šalis, kuriose vyksta daug veiksmo, šurmuliuoja garsios kalėdinės mugės, kiti įdomūs renginiai. Na, bet daug lietuvių, nepaisydami niūraus oro, kaip tikri patriotai šv. Kalėdas ir Naujuosius metus sutiks gimtojoje šalyje. Pagaliau juk ne visiems leidžia keliauti ir kišenėse švilpaujantys vėjai.

Todėl tie, lietuviškai „parūgoję“ ant valdžios atstovų (kad jiems baravykai užpakaliuose užstrigtų!), per šventes ūžaus namuose, kiti gal dar sukrapštys šiek tiek šlamančiųjų ir pasibuvimui su draugais, artimaisiais ar darbo kolektyvo nariais kaimo turizmo sodybose. Taigi nors šiek tiek žiemą galės prakusti ir šios srities verslininkai.

Trumpas uždarbio sezonas

Kaimo turizmo sodybų šiuo metu rajone yra apie 60. Kaip tvirtino VšĮ Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius Mantas Sabaliauskas, kiekvienais metais jų skaičius kinta. Kai kurios laikinai sustabdo savo veiklą, atsiranda naujų, todėl tikslų skaičių pasakyti sunku. Naujas sodybas iki šiol registravo Turizmo departamentas, anksčiau tai darydavo rajono savivaldybė. Tada buvo aiškus tikslus skaičius, dabar jis visąlaik yra svyruojantis.

,,Taigi mes kartais ir nežinome, kad kuri nors sodyba užsidarė, nes mūsų niekas neinformuoja, kartais tik bendraudami su sodybos šeimininkais apie tai sužinome“, – sakė M. Sabaliauskas. Nuo sausio 1 dienos jau nebeliks Turizmo departamento, esą bus įsteigta viešoji įstaiga, kurią kuruos Ūkio ministerija. Ji turbūt ir užsiims kaimo turizmo sodybų registravimo dalykais.

Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius teigė, kad dauguma rajono sodybų svečius priima ir žiemą. Kiekvienos sodybos atvejis, anot jo, yra unikalus, vienas savininkas būna tik savaitgaliais, o paprastomis dienomis nepriima arba priima lankytojus tik didelėmis grupėmis. Kiti sodybų duris svečiams atveria tik per Kalėdas ir Naujuosius metus. Šventiniu žiemos laikotarpiu jie stengiasi priimti lankytojus ir per šventes šiek tiek atsigriebti.

Pirtis

M. Sabaliauskas tvirtino, kad ir į Lazdijų turizmo informacinį centrą kreipiasi interesantai, domėdamiesi, kokiose rajono sodybose būtų galima sutikti šventes. Ypač aktyviai teiraujasi apie erdvesnes sodybas, kuriose būtų galima surengti pobūvius gausesniam klientų skaičiui. ,,Pas mus nėra daug sodybų, galinčių priimti didelį kiekį žmonių (nuo 70 iki 100) ir jiems suteikti nakvynę. Todėl mes interesantams rekomenduojame šias sodybas, kurių rajone yra vos keletas. Daug informacijos galima rasti ir socialiniuose tinkluose, sodybos reklamuojasi ir juose“, – kalbėjo Lazdijų turizmo informacinio centro direktorius.

Daugiausia lietuvių

Šventes kaimo turizmo sodybose dažniausiai sutinka lietuviai, užsieniečių nėra daug. Žinoma, prie užsieniečių, M. Sabaliausko tvirtinimu, turbūt galima priskirti ir emigrantus, per žiemos šventes sugrįžtančius į Lietuvą.

Taigi sodybų šeimininkams Kalėdos ir Naujieji metai – trumpas pasipelnymo sezonas. Kitu laiku žiemą jie veiklos beveik nevykdo. Sausio antrą pusę ir vasario mėnesį būna remontų metas ir veiklos štilis. Jie tvarko sodybas, ruošia jas naujam turizmo sezonui. Paskui ir patys važiuoja kur nors paatostogauti, nes nuo kovo jau reikia intensyviai ruoštis vasaros turizmo sezonui. Jis šiemet, pasak direktoriaus, prasidėjo gana anksti, balandžio mėnesį.

Kalbintas Valdas Vasiliauskas, kaimo turizmo sodybos „Akmenėlis“, įsikūrusios Akmenių kaime, savininkas ir Lietuvos kaimo turizmo asociacijos Lazdijų skyriaus vadovas sakė, kad kol kas laisvų vietų sodyboje dar yra. Užsakyta pusė sodybos. Daugiau užsakymų sakė dar laukiantys.

Žmonės esą skambina, teiraujasi, bet dar nepriėmę galutinio sprendimo. Iš viso sodybos savininkai gali priimti 50 asmenų. Svečiai galės naudotis kubilu, pirtimi, bus organizuojamas šventinis Naujųjų metų sutikimas, vyks įvairūs žaidimai. Svečiai rengs ir teminius vakarus. Žiemos šventes sodyboje ,,Akmenėlis“ sutiks ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš Rusijos. Pastarieji Akmeniuose poilsiavo vasarą. Čia jiems labai patiko, todėl nusprendė dar sugrįžti ir žiemą švęsti Naujųjų metų. V. Vasiliauskas sakė, kad kainas pakels nedaug – tik simboliškai. Maistą svečiai atsiveš patys. Sodyboje įrengtos virtuvėlės, todėl galės jose šeimininkauti.

Kainų ženkliai nedidins

Veisiejų seniūnijoje, Vytautų kaime įsikūrusios sodybos „Vytautų dvaras“ savininkė Reda Trainauskienė teigė, kad užsakymų žiemos šventėms sulaukė iš lietuvių, tačiau laisvų vietų dar yra. Vienu metu didelėje sodybos salėje gali švęsti 100 žmonių, o miegamų vietų yra 58. Kaimo turizmo verslininkė sakė, jog skambučių dėl užsakymų sulaukianti, be to, dar būna „miegančių“ klientų, kurie suskumba vietas užsakinėti paskutinę minutę. Taigi viliasi, kad, šventėms pasibeldus į duris, laisvų vietų nebeliks. R. Trainauskienė irgi tvirtino kainų ženkliai tikrai nekelsianti.

Šlavantų seniūnijoje, Mikabalių kaime esanti kaimo turizmo sodyba „Vitų oazė“ irgi pasiruošusi priimti gausų būrį lankytojų. Pirtis ir mažas namelis jau užimti. Tik salė dar laisva. Čia smagiai laiką leisti gali 100 žmonių kompanija, miegamų vietų yra 53. Kaip teigė sodybos savininkė Rasa Vitienė, dar vis tebesulaukia nemažai interesantų skambučių.

Naujiems metams svečiams gali pasiūlyti kalėdinius papuošimus, eglutę, muziką, garso aparatūrą ir, jeigu lankytojai pageidauja, gali parūpinti maitinimą. Jeigu kas nors labai panorėtų Kalėdų Senelio, tai surastų ir jį. Sodyba gali tiekti maitinimą pagal susitarimą – gali paruošti švedišką stalą, paprastą stalą su karštais patiekalais, šaltais ar tik užkandžiais – kas kokių pageidauja. R. Vitienė sakė, jog kainų per šventes irgi daug nekels.

Lankytojų šioje sodyboje būna ne tik per Kalėdas, Naujuosius metus, bet ir tarpšventiniu laikotarpiu. Sodyboje juos priima visus metus. Kovo mėnesį taip pat turi užsakymų, žmonės teiravosi ir dėl vietų sausio mėnesį. Sodyboje daugiausia sulaukiama lietuvių. Daug atvyksta emigrantų, grįžusių iš užsienio. Vestuves jie sodyboje rengia net tris paras. Nori pabūti ilgiau su artimaisiais, pasimėgauti gamta, kaimo ramybe, pirties malonumais.