Sausio 30 d. didelio patogeniškumo (H5N8) gripo protrūkis pirmą kartą pasireiškė Lenkijos Volštyno apskrityje esančiame paukštininkystės ūkyje. Be to, šiemet patvirtintas ir mažo patogeniškumo (H5 potipio) virusas kalakutų ūkyje Danijoje, rašoma pranešime.

Naujausias gripo protrūkis Lenkijoje patvirtintas komerciniame kalakutų ūkyje, kuriame staiga nugaišo daugiau kaip 1 tūkst. kalakučiukų. Iš viso šiame ūkyje auginta daugiau kaip 36 tūkst. kalakutų. Siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, ūkyje ir aplink jį 3 km ir 10 km zonose įgyvendinamos būtinos saugos priemonės.

VMVT primena, kad nuo 2019 m. gruodžio 31 d. iki šios dienos Lenkijoje jau patvirtinta 19 paukščių gripo protrūkių 9 šalies apskrityse: Lubartowski, Strowski, Krasnostawski, Mysliborski, Kolski, Legnicki, Szamotulski, Ilawski ir Wolsztynski. Dėl pavojingo viruso kaimyninėje valstybėje sunaikinta daugiau kaip 280 tūkst. paukščių.

Kitose ES valstybėse per pastarąjį mėnesį nustatyta dar 11 didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso židinių: Slovakijoje – 4 (3 nekomerciniuose ūkiuose ir 1 nelaisvėje laikytiems paukščiams, zoologijos sode), Vengrijoje – 4 (komerciniuose ūkiuose), Rumunijoje – 2 (komerciniuose ūkiuose) ir Čekijoje – 1 (nekomerciniame ūkyje).

Daugiausia, net 11 iš visų 30 užregistruotų gripo protrūkių, patvirtinti komerciniuose kalakutų ūkiuose, tik 2 atvejai – laukiniams paukščiams Lenkijoje ir Vokietijoje.

Remiantis plintančio viruso analize, šis didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripo virusas skiriasi nuo anksčiau Europoje cirkuliavusių. Tyrimai patvirtino, kad savo savybėmis jis labiausiai panašus į 2017–2018 m. Rusijos Federacijoje (netoli Kazachstano), 2018 m. Pietų Afrikos Respublikoje ir 2019 m. Nigerijoje pasireiškusį virusą.

Sausio 30 d. buvo gauta informacija ir apie pirmąjį mažo patogeniškumo paukščių gripo protrūkį ekologiniame vištų dedeklių ūkyje Danijoje. Kiaušinių produkcijai ūkyje buvo laikoma apie 48 tūkst. paukščių. Danijos veterinarijos specialistai aplink užkrėstą ūkį nustatė 1 km apribojimų zoną, visi paukščiai bus saugiai nugaišinti ir sunaikinti.

VMVT duomenimis, tokio paties H5 potipio virusas Danijoje (3 protrūkiai), Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje (po 1 protrūkį) buvo nustatytas ir 2019 m., tuomet sunaikinta 41,7 tūkst. paukščių.

Atkreiptinas dėmesys, kad mažo patogeniškumo paukščių gripo virusas skiriasi nuo šiuo metu Europoje cirkuliuojančio didelio patogeniškumo viruso: paprastai liga pasireiškia lengva forma, klinikiniai jos požymiai gali būti nepastebėti arba jų apskritai nėra, paukščių gaištamumas nedidelis, gali būti pastebimas paukščių dėslumo sumažėjimas.

Tiek didelio, tiek mažo patogeniškumo paukščių gripo virusus perneša migruojantys laukiniai vandens paukščiai, todėl VMVT primygtinai ragina Lietuvos paukščių laikytojus įvertinti riziką ir laikyti naminius paukščius uždarytus patalpose arba aptvertose lauko aikštelėse, taip sumažinant kontaktų su laukiniais vandens paukščiais galimybes. Paukščių kraikas ir lesalai neturi būti laikomi atvirai, juos reikia laikyti uždengtus arba patalpose.

Pastebėjus padidėjusį paukščių gaišimą arba pakitusią jų elgseną (atsisako lesalo ir vandens, sumažėja dėslumas, tampa vangūs ir kt.), būtina pranešti artimiausiam VMVT departamentui, visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba privačiam veterinarijos gydytojui.

Atkreipiame dėmesį, kad VMVT pastaruoju metu gauna pranešimų, kad prisistatant VMVT inspektoriais lankomasi paukščių laikymo vietose. VMVT inspektoriai atvykę į ūkį privalo prisistatyti, pateikti oficialų pavedimą atlikti patikrinimą ir valstybės tarnautojo pažymėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)