Kinijos vykdomos priemonės prieš Lietuvą, anot žemės ūkio ministro K. Navicko, yra politiškai motyvuotas ekonominis spaudimas. Neseniai Lietuvos įmonės susidūrė su sunkumais eksportuojant prekes į Kiniją, verslas negalėjo pateikti muitinės deklaracijų ir importuoti prekių į Kiniją. Iki šiol Lietuvos institucijos nėra gavusios jokio oficialaus pranešimo iš Kinijos atitinkamų institucijų dėl importo draudimų ar apribojimų, rašoma pranešime.

Kinija specialiai kuria kliūtis, kurios yra diskriminacinės ir pažeidžia tarptautinės prekybos taisykles bei turi poveikį bendrai ES prekybos politikai. Šioje situacijoje ypač svarbi ES vienybė ir solidarumas. Vertiname veiksmus, kurių jau imtasi ES lygiu, kad ši situacija būtų kuo greičiau išspęsta, o mūsų verslas nenukentėtų“, – sako K. Navickas.

Taryboje dėmesys ir toliau bus skiriamas kritinei kiaulienos sektoriaus situacijai. Europos Komisija išgirdo Lietuvos raginimus gelbėti kiaulininkystę ir pratęsė pagalbos teikimo laikotarpį bei padidino leistinas teikti nacionalinės paramos ribas, tačiau situacija vis dar lieka įtempta. Todėl ministras K. Navickas kartu su kitais ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrais ir toliau ragins Komisiją imtis priemonių šiai krizei spręsti – taikyti išskirtines ES finansines paramos priemones dėl esminio rinkos sutrikdymo.

Taryboje taip pat bus aptarti kiti svarbūs klausimai: bus siekiama politinio susitarimo dėl žvejybos galimybių 2022 metams Europos Sąjungos ir jai nepriklausančiuose vandenyse. Taip pat bus pasikeista nuomonėmis dėl nesąžiningos prekybos praktikos maisto tiekimo grandinėje. Planuojama patvirtinti Tarybos išvadas dėl nenumatytų atvejų plano siekiant užtikrinti maisto tiekimą ir aprūpinimą maistu per krizes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)