Nors iš vienos pusės dauguma ūkių šiemet dirba pelningai, neaišku, kaip juos paveiks energetinė krizė ir kokios bus ateities perspektyvos.

Iš kitos pusės, baigtas dėlioti ir EK pateiktas Strateginis planas, pagal kurį ūkininkai gyvens keletą ateinančių metų. Tuo pačiu pačioje Žemės ūkio ministerijoje ir pavaldžiose įstaigose vyksta įvairūs procesai.

Pavyzdžiui, Aleksandras Muzikevičius, NMA direktorius, dėl mobingo padavė į teismą ministrą Kęstutį Navicką.

Apie tai kas vyksta ir kokios perspektyvos, Delfi TV laidoje Delfi tema kalbamės su žemės ūkio ministru K. Navicku.

– EK pateiktas naujas Strateginis planas. Tai bus proveržis, ar, kaip sako kai kurie ūkininkai, Lietuvos žemės ūkio sunykimas?

– Strateginis planas – tai gera naujiena tiems ūkiams, kurie jau moderniai ūkininkauja. Žinoma, atsiranda ir lazda. Tai privalomieji aplinkosaugos ir geros agrarinės būklės reikalavimai, kuriuos reikės atitikti, norint gauti bazines tiesiogines išmokas. Kalbant apie pastangas, kurios prisideda prie aplinkosaugos ir netgi derliaus stabilumo, numatytas visas priemonių paketas ir išmokos kompensuoti praradimus.

– Kokios tai sąlygos? Jei teisingai supratau, būdamas ūkininku, jei neatitiksiu atitinkamų sąlygų, negausiu ir tiesioginių išmokų?

– Nebūtinai. Ne visiems reikalavimai privalomi. Pavyzdžiui, draudžiama plūgu arti durpžemius, reikia naudoti kitas žemės dirbimo priemones. Tačiau toli gražu ne visuose ūkiuose yra durpžemiai. Numatytos 9 priemonės. Principas, kad šių reikalavimų būtų laikomasi.

Tačiau metams atidėtas reikalavimas, jog negamybiniai plotai ariamoje žemėje būtų ne mažiau kaip 4 proc. Kitas, kuris buvo atidėtas, susijęs su augalų kaita, kad negalimas tos pačios kultūros atsėliavimas be tarpinių pasėlių.

– Kaip bus su pievomis, kurių turėsime, kai kuriais duomenimis, atkurti 200 tūkst. ha? Taimilžiniškas plotas.

– Realūs skaičiai keletą kartų mažesni nei 200 tūkst. ha. Nereikia skleisti didelio nerimo, nes dar nesibaigė konsultacijos su EK. Dar yra daug vietos interpretacijai, kas bus priskiriama daugiametėms pievoms, nežinome, kaip veiks sankcijų mechanizmas. Tačiau galiu pasakyti, kad patiems smulkiausiems ūkininkams prievolė atkurti pievas bus pačioje pabaigoje.

– Tačiau skaičių 200 tūkst. daugiamečių pievų, kurias reikės atkurti, pateikė Nacionalinė mokėjimų agentūra – oficiali institucija, atsakinga už pasėlių deklaravimą.

– Tai interpretacijų klausimas, kuris mums kiša pagalius į ratus. Pavyzdžiui, nepamirškime, kad dar šiame laikotarpyje derinamės su EK, kad dar 2016-2017 m. dalis pievų buvo pervestas „iš vieno kodo į kitą“. Tačiau nežinia, ar tai nejudinamas penkerius metus plotas, ar galima šį plotą suarti ir atsėti. Tai žongliravimas kodais. Aš vis dar tikiuosi, kad turėsime laisvės skaičius suvaldyti.

– Kalbama, kad Strateginį planą dar bus galima keisti ir dėl kai kurių dalykų persiderėti, ar šios viltys tuščios?

– Strateginiame plane numatyti tam tikri kertiniai dalykai, o tokie dalykai kaip pievų kodai tėra interpretacijos. Patį planą galėsime keisti 4 kartus. Šiuo metu derybinės pozicijos baigtos ir likę tik smulkūs techniniai niuansai.

– Kokia ekonominė padėtis žemės ūkyje?

– Deja, tačiau krizėje kiaulienos ir paukštienos sektoriai, kuriems dabar smogs šildymo kainos. Ačiū Dievui, elektros sąnaudos bus iš dalies kompensuojamos. Kiaulienos sektoriui atsirado papildoma problema – naujas Afrikinio kiaulių maro židinys. Dėl to parengta papildoma pagalbos schema.

Be šių sektorių dar remsime sodininkystę.

– O kaip augalininkystė?

– Natūralu, kad grūdų sektorius patiria sunkumų dėl brangusių trąšų, buvo baimė, kad jų truks fiziškai, tačiau importas vyksta ir jų nepritrūksime. Ateitį lems pasaulinės grūdų kainos ir klimatiniai reiškiniai. Tačiau matome, kad šiemet ūkininkai kur kas aktyviau draudžia pasėlius ir tam 2023 m. biudžete numatyti 2 mln. eurų kompensuoti draudimo išlaidas.

– Tačiau ūkių mažėja.

– Neišvengiama, kad smulkūs ūkiai specializuosis ir links į didesnę pridėtinę vertę turinčių kultūrų auginimą, pavyzdžiui, uogininkystę, ekologinę žemdirbystę, perdirbimą ir dalyvavimą trumposiose grandinėse. Tam numatyta parama.

Matome bėdą, kad būtent pačiuose smulkiausiuose ūkiuose sunkiai vyksta technologinis atsinaujinimas. Numatę galimybę, kad jie galėtų kooperuotis neprarasdami lengvatinės paramos ir pirkti modernesnę techniką. Bėda, kad kol kas įranga, kurią jie įsigyja, sena. Naujausias traktorius, kuris buvo registruotas šiame segmente, pagamintas 2021 m. Kiti gerokai senesni.

– Tačiau mes neišnaudojame ES paramos, paraiškų mažiau, nei skirta pinigų.

– Sudėkime akcentus. Šiam šaukimui buvo rezervuota didžiausia pinigų suma per visą istoriją – 100 mln. eurų. Paraiškų surinkta už 70 mln. eurų. Iki šiol didžiausia skirta suma buvo 50 mln. eurų. Naujiems kvietimams turime laiko iki 2025 m.

Pastabas girdime ir į jas atsižvelgsime. Paraiškų pritrūko dviejuose sektoriuose: tai pieno ir daržovių. Tačiau pastarasis – mažas sektorius visame žemės ūkyje ir galbūt jiems investicijos pakankamos.

Kalbant apie pienininkystę, tai per maži įkainiai statyboms, per maža suma dideliems projektams, įsipareigojimas didinti produkciją. Tačiau ne viskas priklauso nuo mūsų – EK neleidžia visų pinigų išdalinti tik keliems projektams.

A. Muzikevičius

– Kaip vyksta kova su NMA vadovu Aleksandru Muzikevičiumi?

– Nėra viešo intereso tame, kad pavaldinys dėl darbdavio veiksmų kreipiasi į teismą. Tai normali praktika. Mane, kaip žmogų, stebina tam tikras A. Muzikevičiaus jautrumas pastaboms. Tačiau noriu priminti, kad direktorius buvo pažadėjęs pagerinti įstaigos darbo kokybę, o laikas bėga.

Noriu, kad paraiškos nebūtų derinamos ilgiau nei metus, nebūtų pradelsti tarpinių mokėjimų aprašymų terminai ir kad nekiltų klausimų, ar buvo skaidriai organizuotas konkursas į šią poziciją, nes yra klausimų dėl A. Muzikevičiaus anglų kalbos mokėjimo sertifikato.

Jei bus atsakymai, jokio asmeninio konflikto nematau. Su visais galima dirbti. Asmeninių savybių nevertinu ir nevertinsiu. Politinio konteksto nėra.

Galiu pateikti pavyzdį į mūsų rengtus konkursus atašė postus ir ten neaptiksite jokio neskaidrumo.

– Kadencijos pradžioje sakėte, kad Žemės ūkio ministerija taps valdininkų svajonių ministerija. Ar pavyko?

– Stengiamės ir to siekio neatsisakome.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją