Todėl nuo 2020-01-01 asmenys, turintys teisę inicijuoti žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektų rengimą, prašymus leisti rengti žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo projektus turi teikti savivaldybės administracijos direktoriui, o ne Nacionalinei žemės tarnybai, kaip iki šiol buvo numatyta, rašoma pranešime.

Tai ne vienintelis pakeitimas, kuris įsigaliojo nuo sausio 1 d. ir kuris susijęs su Nacionaline žemės tarnyba.

Sausio 1 d. įsigalioja nauja Miškų įstatymo nuostata, kad asmuo ir su juo susiję asmenys gali įsigyti tiek miškų ūkio paskirties žemės, kad bendras jiems priklausantis iš valstybės ir kitų asmenų įsigytos miškų ūkio paskirties žemės sklypų plotas būtų ne didesnis kaip 1,5 tūkst. ha.

Asmuo, ketinantis įsigyti miškų ūkio paskirties žemės sklypą, prieš sudarydamas šio sklypo perleidimo sandorį, turės užpildyti pirkėjo deklaraciją, patvirtinančią, kad sudarius sandorį asmens ir su juo susijusių asmenų turimos miškų ūkio paskirties žemės plotas neviršys 1,5 tūkst. ha. Kaip užpildyti ir pateikti deklaraciją, nustato aplinkos ministro patvirtintos Miškų ūkio paskirties žemės sklypo (-ų) pirkėjo deklaracijų formos ir Miškų ūkio paskirties žemės sklypo (-ų) pirkėjo deklaracijų pildymo ir pateikimo taisyklės, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Deklaracija privaloma visais atvejais, nuosavybės teise įsigyjant miškų ūkio paskirties žemės sklypą, arba kai sudaromas daugiau nei 20 proc. juridinio asmens, nuosavybės teise turinčio per 400 ha miškų ūkio paskirties žemės, akcijų perleidimo sandoris, arba kai sudaromas juridinio asmens akcijų (teisių, pajų) perleidimo sandoris, po kurio akcijų (teisių, pajų) įgijėjas tampa daugiau kaip 25 proc. juridinio asmens akcijų (teisių, pajų) valdytoju.

Miškų ūkio paskirties žemės sklypo (-ų) pirkėjo deklaraciją reikia pateikti notarui, kuris tvirtins sklypo (-ų) perleidimo sandorį.

Pažymėtina, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. asmuo, ketinantis įsigyti miškų ūkio paskirties žemės sklypą arba daugiau negu 20 proc. juridinio asmens, nuosavybės teise turinčio per 400 ha miškų ūkio paskirties žemės, akcijų, taip pat privalės iš anksto gauti Nacionalinės žemės tarnybos sutikimą. Sutikimai bus išduodami pagal nustatytą tvarką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)