aA
Lietuvoje mėsos, pieno, žuvies ar žvėrienos gaminius nedideliais kiekiais gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda daugiau kaip pusė tūkstančio smulkiųjų ūkininkų, žemės ūkio įmonių ar medžiotojų.
Žvėriena
© "Sekundė"

Norinčių užsiimti tokia veikla kasmet vis daugėja, pvz., palyginus su praėjusiais, 2018 metais, jų skaičius išaugo 10 proc. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat peržiūri galiojančius teisės aktų reikalavimus ir rengia rekomendacijas, kaip šiuos reikalavimus įgyvendinti paprasčiau, bet išlaikant minimalius higienos reikalavimus ir užtikrinant gaminamų maisto produktų saugą, rašoma tarnybos pranešime.

Lengvesniam verslo startui pasitarnaus ir nuo š. m. spalio 2 d. įsigalioję nauja redakcija išleisti „Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinariniai reikalavimai“. Atsižvelgiant į vis augantį vartotojų susidomėjimą žvėrienos produktais ir įvertinus medžiotojų ir žvejų draugijų, medžiotojų atstovų siūlymus, atsirado galimybė trumpinti žvėrienos tiekimo kelią iki vartotojo. Dabar galima tiekti žvėrieną ar jos produktus tiesiai iš gamybos vietos, pristatant į namus, naudojantis internetine prekyba, įsirengiant prekybos vietas turgavietėse, mugėse ir pan.

„Stengiamės, kad smulkieji gamintojai galėtų kuo paprasčiau surasti savo nišą ir savo vartotoją bendroje maisto rinkoje. Tai daugiausiai pieno ir žuvininkystės produktų, mėsos gaminių ir pusgaminių gamintojai, kiaušinių tiekėjai, sumedžiotos žvėrienos tvarkytojai ir kt. Galvojame, kad paprastesni reikalavimai ir lengvesnė verslo pradžia prisideda ir mažinant šešėlį ar nelegalios veiklos atvejus, tiekiant rinkai gyvūninius maisto produktus, ypač mėsą ir jos gaminius“, – teigė VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT specialistai primena, kad norintys (tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys) užsiimti gyvūninio maisto tvarkymo veikla gali nesudėtingai ją pradėti. Reikia tik kreiptis į teritorines VMVT, kurių specialistai suteikia konsultacijas gamybos ir technologiniais klausimais, supažindina su teisės aktų reikalavimais, pataria, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas pagal būtinuosius higienos reikalavimus.

Pasak VMVT vadovo, daugelis reikalavimų gali būti taikomi lanksčiai, tačiau maisto saugumo ir minimalius higienos reikalavimus užtikrinti privaloma. Jau ne vienerius metus galioja paprastesni reikalavimai gamybos patalpoms bei jų įrengimui, aplinkos ir mėsos temperatūrų režimams, produkcijos laikymui bei transportavimui, tiekėjų aprangai ir kt.

Mažais kiekiais tvarkančiais maistą laikomi subjektai, per savaitę gaminantys ne daugiau kaip 500 kg mėsos gaminių ar 200 kg mėsos pusgaminių, per vieną kalendorinę dieną išdarinėjantys, perdirbantys ne daugiau kaip 150 kg žuvininkystės produktų, ar gaminantys pieno gaminius savo ūkyje ne daugiau kaip iš 1 tonos žalio pieno per dieną.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
3.0000

Alytaus rajono ūkininkai turėtų sunaikinti laikomus gyvūnus (20)

Alytuje vykusiame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, į kurį buvo pakviesti ir ūkininkai,...

Lietuvos ūkininkų protestai persikėlė į Briuselį: papiktino valdžios prioritetai kelių ir fontanų statybai (46)

Lietuvos ūkininkai Briuselyje pradeda Žemės ūkio rūmų protesto akciją, kuria reikalauja...

Lietuvos ūkininkai protestuoja Briuselyje (2)

Lietuvos žemdirbiai ketvirtadienį rengia protestą Briuselyje, kur išreikš nepasitenkinimą dėl...

Svitojus apie užburtą ratą – didesnė ES parama kuria tik dar didesnes problemas (55)

Gruodžio 12 d. Lietuvos ir kitų Vidurio bei Rytų Europos šalių ūkininkai renkasi protestuoti...

Planuose – leisti už ES paramą pirkti žemę (50)

Žemės ūkio ministerija svarsto sekantį finansinį laikotarpį sukurti dar vieną paramos formą...

Top naujienos

Eksperimentuos su moksleiviais: ikimokyklinis ugdymas – nuo 5, pirma klasė – nuo 6 metų (13)

„Nesame beviltiški autsaideriai. Nesame šiame klube blogiausi“, – po penkiolikmečių tyrimo...

Užkalni, kiek tu gali valgyti? (152)

Turiu gyvenime kelias pramogas, ir viena jų yra rašyti apie maistą, nes rašyti man net labiau...

Pasaulio ekonomika įklimpusi skolose: išbristi padės dar didesnės skolos (181)

„Zombinės“ bendrovės Kinijoje. Nepakeliama studentų paskolų našta Amerikoje. Milžiniškos...

Eurokomisaras Sinkevičius: kovodami su klimato kaita privalėsime keisti gyvenimo būdą (56)

Šį mėnesį darbą pradėjęs aplinkos eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad Europos...

Prieš didžiąsias šventes Anglijoje dingo lietuvis, artimieji prašo pagalbos (11)

Prieš didžiąsias metų šventes socialiniame tinkle ir Anglijos lietuvių feisbuko grupėse plinta...

Leonid Bershidsky

Ką tik išverčiau „1984“ į rusų kalbą. Dūstu, man trūksta oro... (1)

Šiais metais gyvenau keturis dusnius mėnesius su George Orwello knyga „1984“. Nesupratau, į ką...

Vieniems tai košmaras, bet mokslininkai negali nustoti džiūgavę: aptiko gigantišką vorų lizdą (1)

Žaliavoriai – vieni iš didžiausių ir įspūdingiausių mįslingo ir pavojingo Australijos vorų...

Prie geležinkelio Klaipėdoje stovinčių namų gyventojų reikalaujama išsikraustyti (103)

Klaipėdoje prie geležinkelio gyvenantys bei triukšmą ir trūkinėjančias sienas kenčiantys...

Menopauzė: kas vyksta su moters oda ir kaip tuos pokyčius suvaldyti? (21)

Menopauzės laikotarpis moterims sudėtingas dėl daugelio priežasčių: keičiasi kūnas, savijauta,...