Aplipo medį

„Žiūriu vieną dieną – visas medžio kamienas aplipęs keistais vabalėliais. Galvoju, ar jie nekenkia medžiui? O gal kenkia ir žmogui? Kas tai per vabalėliai? Gal juos reikia naikinti? O jei reikia, tai kaip?“ – klausimais redakciją užvertė mūsų rajono gyventojas.

Specialistai ramina

„Rinkos aikštė“ kreipėsi į savo nuolatinį konsultantą, žinomą Lietuvos gamtininką Selemoną Paltanavičių, tačiau sulaukė atsakymo, kad šis atostogauja. Tada kreipėmės į jį pavaduojantį Aplinkos ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus specialistą Marių Gorochovskį, kuris sutiko paaiškinti, kokie vabalai užpuolė kėdainiečio medžius.

„Tai yra blakė kareivėlis. Anksti pavasarį, jau kovo mėnesį, saulėkaitoje, šių blakių didelius būrius galima aptikti aplink kelmus, ant medžių kamienų, tvorų, malkų krūvų. Ypač šios blakės mėgsta liepas.

Šie vabzdžiai medžiams nekenkia. Paprastai patelė deda kiaušinėlius į žemę, į išsikastas duobeles, po nukritusiais lapais, po šakomis, akmenimis.

Ką tik išsiritusios blakės panašios į suaugėlius, tik neturi antsparnių. Iki rugpjūčio pilnai išsivysto nauja karta“, – savo atsakyme dėstė specialistas M. Gorochovskis.

Skleidžia kvapą

M. Gorochovskis atkreipė dėmesį į tai, kad šie vabzdžiai gali skleisti itin nemalonų kvapą.

„Maitinasi jie nukritusiomis augalų sėklomis, siurbia augalų sultis, vabzdžių kiaušinėliais, kartais paskanauja smulkiais negyvais bestuburiais, pasitaiko kanibalizmo atvejų.

Šios blakės nesislepia nuo priešų, nes yra nevalgomos, apie tai signalizuoja jų spalvinė gama. Iškilus pavojui, nuo priešų ginasi paskleisdamos nemalonų kvapą“, – paaiškino Aplinkos ministerijos specialistas.