„Taip, aš sutinku, kad galbūt nemažai kas norėtų, kad atsistatydinčiau. Žinoma, kai ką galėčiau nuraminti. Jeigu, sakykime, man pavyks įtikinti visuomenę ir visus kitus, ir atsakysiu į visus klausimus, ir jų nebeliks, aš galbūt po pusės metų, savo žodžio aš tikrai niekada neatsižadėsiu, atsistatydinsiu.

Bet tada, kai bus išspręsti klausimai, atsakyta ir aš tikrai žinosiu, kad išeinu. Ir turbūt būčiau pirmas politikas, kuris apkaltintas, kuriam pavyko apsiginti, bet išeisiu savo noru“, – DELFI TV laidoje „Gyvai“ kalbėjo B. Markauskas.

Jis tikino, kad 2014 m. „netyčia ėjo pro šalį“ kai vykęs žemės nuosavybės grąžinimas, buvo matininkas ir keturių sklypų savininkai arba jų šeimos nariai – galbūt kas nors iš jų paliudytų politiko versiją dėl to, kaip viskas vyko.

„Aš priėjau ir sakiau, kad aš dirbu tą žemę ir klausiau, ar neprieštarautumėte, kad toliau dirbčiau. Taip, tikrai, kad man pasakė, kad galite toliau dirbti, tikrai taip. Bet, žinoma, dabar man būtų per daug drąsu teigti, kad ir gerbiamas Lelys, berods tokia jo pavardė, manau, iš jo šeimos narių tikrai kažkas dalyvavo“, – pasakojo politikas.

Jis tikino, kad kažkuria prasme džiaugiasi dėl to, kad pats „susidegino ant laužo“, nes jo asmeninė patirtis bus naudinga kitiems ūkininkams, kad jie suprastų, išvengtų rizikų, žodinių susitarimų. Jeigu jų nebūtų, dirvonuotų apie 10–20 proc. žemės, ypač prie didžiųjų miestų.

B. Markauskas taip pat aiškino, kad jau anksčiau svarstyta, kad 40 proc. sutarčių dėl žemės panaudojimo būtų rašytinės. Šiemet buvo numatyta 60 proc., o vėliau – 80 proc. Tačiau vis tiek žodinių susitarimų išvengti esą neįmanoma.

„Man dabar labai daug ūkininkų skambina ir tokių anekdotinių istorijų pasakoja, kad, ūkininkas, sakykime, tai yra 10 ha sklypas ir jis nežino, kas vidury sklypo yra 1 ha savininkas.

Šiandien, aš manau, kad dar yra labai didelė problema, kad ūkininkas negali sužinoti, kas yra žemės savininkas, jeigu savininkas nenori. Registrų centras tokių duomenų neduoda. Aš galiu tą garantuoti. Ir čia bandoma sakyti, kad kažkas labai greitai gauna. Bet tikrai negauna, jeigu savininkas nenori, jo nei adreso, nei telefono nesužinosi.

Anekdotinė situacija tokia, kad ūkininkas rizikuoja arti tą hektarą tam, kad atsirastų savininkas, kad jis pareikštų pretenzijas ir kad galėtų susitarti dėl žemės nuomos. Nes jūs įsivaizduojate, ką reiškia turėti tokį hektarą apleistos žemės, kurioje leidžia šaknis piktžolės, kur rizikuoja ūkininkas dėl tų 10 ha“, – samprotavo ministras.

Jis skaičiavo, kad per trejus metus, kai naudojo svetimą žemę, už ją galėjo sumokėti apie 300 Eur – esą tokia yra vidutinė 1 ha žemės nuomos kaina.

Antradienį kalbėdamas LRT radijui premjeras Saulius Skvernelis pripažino nematąs priežasčių, kodėl B. Markauskas turėtų atsistatydinti.

„Aš tikrai dabar nematau pagrindo, kad jis turėtų trauktis. Nebent jeigu ta problema tęsis, tai kitokių sprendimų tada nebus“, – antradienį interviu LRT radijui sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė, kad žemės ūkio ministras ir jo šeima turi išspręsi problemą, kai keli žemių savininkai Klaipėdos rajone apkaltino ministro šeimą be leidimo ūkininkaujant jų žemėje.

„Su ministru turėjom vakar (pirmadienį – BNS) pokalbį ir jam aiškiai buvo pasakyta, kad jis turi formalizuoti ir sutvarkyti šeimos santykius žemės ūkyje. (...) Galiausiai jis turi apsispręsti ar politika, ar verslas yra svarbiau“, – kalbėjo premjeras.

Naujienų portalas 15min.lt praėjusią savaitę pranešė, jog ministro B. Markausko motina Sofija Markauskienė 5–6 metus keliais sklypais naudojasi be savininkų leidimo. Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. Teigiama, kad tuo metu B. Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Po DELFI konferencijos prasidėjusioje Valstybės valandoje apie B. Markausko istoriją pasisakė ir Premjeras.

Premjeras S. Skvernelis teigė pareiškimo apie B. Markausko ketinimus atsistatydinti negirdėjęs ir pakartojo savo poziciją, kad ministrui trauktis nesiūlys.

„Aš kol kas manau, kad tikrai nėra prielaidų, kad jis turėtų trauktis“, - sakė S. Skvernelis

Premjeras teigė, kad ministrui „buvo aiškiai pasakyta, kad jis turi susitvarkyti“.

„Tai ne tik tiesiogiai jį liečia, bet čia yra šeimos ūkis. Jis turėtų priimti sprendimus, pirmiausia, dėl to, kokios pretenzijos yra reiškiamos žmonių, kurių žemė galimai buvo dirbama.

Kitas dalykas, reikia padėti aiškią ribą tarp verslo ir politikos. Jis mane jau informavo, kad šeima jau priėmė sprendimą verslo atsisakyti“, - sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, Nacionalinė mokėjimų agentūra įvertins, ar buvo pažeidimų, ir, jei jie bus nustatyti, sankcijos bus taikomos.

Opozicija šviesios ministro ateities nemato.

Deda viltis į prezidentę

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis neatmetė, kad opozicija gali siekti ministro atstatydinimo – apkaltos arba interpeliacijos, tačiau kol kas nemato didelių prielaidų jos sėkmei Seime.

„Aš manau, kad ši valdžia padarys viską, kad B. Markauską apsaugotų, jis tikrai nesitrauks niekur nepriklausomai nuo to, ką jūs ar opozicija keltų, tai bus gynyba iki paskutinės sekundės“, - sakė G. Landsbergis.

Konservatorių lyderis viltis deda į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Aš norėčiau, kad prezidentė pasakytų aiškią ir tvirtą poziciją – ne tokią miglą, kad, galbūt, kelia reputacinę žalą Vyriausybei, bet, ar gali dirbti meluojantis ministras šioje Vyriausybėje.

Anksčiau ji yra pasakiusi labai radikalių dalykų – tiek konservatorių, tiek socialdemokratų valdymo metais, jos pozicija buvo labai griežta ir bekompromisė, tai, tiesą sakant, padėdavo valstybės laivą šiek tiek sunaviguoti teisingiau“, - sakė G. Landsbergis.

Jis pastebėjo, kad D. Grybauskaitė „į kadencijos pabaigą atsitraukė“.

„ Bet tai leidžia Karbauskiui ir visai jo kompanijai valdyti, kaip jiems patinka su visais meluojančiais Markauskais“, - sakė G. Landsbergis.

Savo ruožtu valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis mano, kad B. Markauskas tinkamas užimamoms pareigoms.

Karbauskis nemano, kad ministras turėtų trauktis

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis R. Karbauskis teigė, kad ministras atsakė į kilusius klausimus, esą panašiais metodais dirba labai daug ūkininkų Lietuvoje.

„Manau, kad tie atsakymai pakankamai aiškūs. Labai daug ūkininkų Lietuvoje, tikriausiai 100 tūkstančių, dirba žemę žodinių susitarimų pagrindu. Paliksime tai spręsti Vyriausybės vadovui“, - sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderis nemano, kad ministras turėtų trauktis.

„Šnekama apie labai nedidelį žemės plotą. Žmonės turi išsiaiškinti savo santykius, bet nemanau, kad čia turėtų būti Vyriausybės krizė, arba, kad dėl šito klausimo turėtų ministras pasitraukti“, - sakė R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)