Pavyzdžiui, „Maxima“ tinkle kai kurie lietuviški obuoliai, kurių derlius šiemet buvo rekordinis, kaina jau pralenkė įvežtinius bananus.

„Paprastai lietuviški obuoliai nėra brangesni už bananus – mūsų tinkle pigiausių sveriamų lietuviškų obuolių kaina siekia 0,41 euro už kilogramą, fasuotų „Linkėjimai iš kaimo“ – 0,69 euro, o fasuotų ekologiškų „Bogatyr“ – 0,89 euro. Tuo tarpu sveriamų bananų kilogramo kaina su „Mažos kainos garantijos“ etikete 0,75 euro už kilogramą. Sveriamų ir fasuotų obuolių kaina skiriasi todėl, kad fasuojant obuolius jie atrenkami, o šis papildomas darbas natūraliai padidina ir jų kainą. Ekologiškai užauginti vaisiai taip pat yra kiek brangesni“, – komentuoja prekybos tinklo atstovas ryšiams su visuomene Paulius Stonis.

Prekybininkai sako, kad neteisinga teigti, jog dėl milžiniško derliaus buvo rekordiškai menkos supirkimo kainos. Žemos buvo tų obuolių, kurie skirti kitų produktų gamybai, supirkimo kainos.

„Augintojų ir tiekėjų, su kuriais dirba mūsų prekybos tinklas, siūlomos kainos mažėjo ne tiek daug, kadangi vasara buvo gan sausringa. Dėl sausros obuoliai buvo mažesni, taigi derlius didelis, bet obuolių, kurie atitiktų standartus ir tiktų prekybai, šiemet buvo mažiau. Jei lyginsime šiuos ir praeitus metus, lietuviškų obuolių kaina parduotuvių lentynose mažėjo vidutiniškai apie 20 centų už kilogramą. Tuo tarpu bananų kaina išliko stabili ir vidutiniškai siekė 70-75 centus“, – dėsto prekybos tinklo atstovas.

Pokyčius fiksuoja ir kiti tinklai – lietuviškas daržoves pastūmė įvežtinės, kurios dėl didelio derliaus atpigo.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad permainos šį lapkritį užfiksuotos daržovių bei vaisių asortimente. Praėjusių metų lapkritį pirmojoje pozicijoje įsitaisiusios lietuviškos bulvės šiemet vietą užleido bananams. Bulves aplenkė ir persimonai, o mandariną iš sąrašo viršūnės išstūmė avokadas.

B. Čaikauskaitė šiuos pokyčius aiškina šiltesniu nei įprasta rudeniu ir užsitęsusiu kai kurių vaisių bei daržovių sezonu.

„Avokadų sezonas šiemet buvo ilgesnis nei įprastai dėl šiam vaisiui augti palankių oro sąlygų. Dėl to avokadai vidutiniškai atpigo net ketvirtadaliu. Persimonai dėl tų pačių priežasčių buvo 14 proc. pigesni nei pernai. Tai neabejotinai lėmė aukštesnes šių vaisių pozicijas populiariausiųjų sąraše. Tuo metu mandarinai, neabejoju, savo meto dar neabejotinai sulauks. Daugeliui tai bene labiausiai su Kalėdomis ir žiema besisiejantis vaisius, o jo pardavimai jau dabar sparčiai auga“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Apie tai, kad lietuviškų vaisių kainos gana keistos dar sezono pradžioje kalbėjo ekspertai.

„Šiemet Lietuvoje ypatingai didelis obuolių derlius, šakos lūžo nuo derliaus. Tačiau kai užėjau į vieną didžiausių prekybos centrų, buvau šokiruotas, kai sezono įkarštyje lentynose pamačiau lenkiškus žieminius obuolius po 1,2 euro už kilogramą. Šviežio derliaus obuoliai parduotuvėje 60 ct, tačiau jų prekinė išvaizda labai prasta. Dar įdomiau, kad prie parduotuvės derliumi – avietiniais obuoliais – prekiavo ir ūkininkas. Tačiau jis už kilogramą prašė tiek pat, kiek parduotuvėje – 1,2 euro“, – įspūdžiais iš prekybos centrų lankymo dalinosi Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys

A. Gapšys aiškina ir kodėl prekybos tinklui verta laikyti ypatingai aukštą kainą. Greičiausiai buvo pirkti dar žiemą ir juos reikia išparduoti. Tos pačios veislės kaina visur apie 1,2 euro.

Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, 48 metų savaitę obuoliai Janagold, nefasuoti, šiemet prekybos centruose (be akcijų) vidutiniškai kainavo nuo 0,93 iki 1,37 euro už kilogramą, pernai tuo pačiu metu nuo 0,92 iki 1,39 euro už kilogramą. Bulvės atitinkamai 39 ir 42 euro centus už kilogramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)