„2021-ieji buvo kupini iššūkių. Verslui, taip pat ir valstybinėms institucijoms vis dar teko dirbti pandemijos sąlygomis. Tarptautiniams prekybiniams santykiams trikdžius kėlė afrikinio kiaulių maro, paukščių gripo protrūkiai, tačiau situaciją pavyko sėkmingai suvaldyti, o Lietuvos verslas dar kartą įrodė, kad sugeba greitai prisitaikyti prie įvairiausių sąlygų. Džiugu, kad net ir kintant aplinkybėms eksporto augimas išlieka teigiamas. Analizuodami duomenis, matome kad lietuviškų prekių eksporto didėjimą sąlygojo ir atskiriems gyvūninio maisto sektoriams naujai atvertos rinkos, tokios kaip JAV, Australija, Albanija, Marokas, Juodkalnija ir kitos šalys“, – praėjusių metų rezultatus komentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Praėjusių metų eksportuotos produkcijos apimčių didėjimą labiausiai išlaikė žuvininkystės ir pieno produktų eksportas. VMVT pateiktais duomenimis, žuvies gaminių eksportas augo net 17 proc. Iš Lietuvos į trečiąsias šalis išvežta daugiau kaip 136 tūkst. t žuvies ir jos gaminių, tuo tarpu 2020 m. – per 113 tūkst. t. Pagrindinėmis rinkomis išliko Ukraina, Moldova, Uzbekistanas.

2021 metais pieno ir pieno produktų buvo eksportuota daugiau kaip 117 tūkst. t ir tai yra 5,5 proc. daugiau nei 2020 metais. Daugiausia, kaip ir kasmet, eksportuojama maistinių pieno miltų (per 34 tūkst. t), sūrių (daugiau kaip 31 tūkst. t); pieno konservų (daugiau kaip 16 tūkst. t); sūrio gaminių (per16 tūkst. t.). Daugiausia Lietuvos pieno gaminius importavo Libija, JAV, Malaizija, Izraelis, Vietnamas, Kazachstanas, Kinija, Saudo Arabija, Indonezija bei Marokas.

Praėjusiais metais iš Lietuvos buvo išvežta per 13 tūkst. t mėsos (paukštienos, jautienos, kiaulienos) ir tai sudarė 7 proc. augimą. Labiausiai net 53 proc. augo kiaulienos eksportas, kurios išvežta buvo dvigubai daugiau (per 242 t) nei 2020 m. Daugiausia kiaulienos iškeliavo į Dramblio Kaulo Krantą, paukštienos – Vietnamą. Jautienos daugiausia buvo eksportuota į Norvegiją.

Žvelgiant į bendrą 2021 m. procentinį eksporto augimą, didžiausią pokytį rodo kulinarinių gaminių eksportas, teigiama VMVT skelbiamoje apžvalgoje. 2021 metais iš Lietuvos į trečiąsias šalis buvo eksportuota 1804 t kulinarijos gaminių, tai net 39 proc. daugiau nei per 2020 metus. Pagrindinės kulinarinių gaminių eksporto kryptys buvo Ukraina, Rusija, Japonija, Kinija, JAV, Norvegija.

Kiaušinių gaminių praėjusiais metais buvo eksportuota daugiau nei 400 t. Daugiausia išvežta į Japoniją, Katarą, didėjo eksportas į Vietnamą. Tikimasi, kad nesenai gautas JAE atsakingų institucijų leidimas eksportuoti paukštieną, paukštienos produktus bei kiaušinius ir kiaušinių produktus, kuris buvo apribotas dėl paukščių gripo protrūkių, pastebimai išaugins eksportą į šią šalį šiemet.

Lietuviško medaus praėjusiais metais buvo eksportuota apie 3 tonas. Nuo pat pirmųjų išvežimų, prasidėjusių 2018 m., pagrindine medaus eksporto rinka išliko JAV.

„Šių metų pradžia nuteikia optimistiškai. Aktyviai vyksta derybos su dar 25 valstybėmis dėl naujų eksporto leidimų. Jau netrukus turėsime puikių žinių kiaušinių produktų gamintojams, norintiems eksportuoti į JAV. Užmegztas bendradarbiavimas su Taivanu, tikimės, taip pat greitai atvers galimybes pieno, kiaušinių, mėsos ir žuvininkystės produktams patekti į Taivano parduotuvių lentynas. Na, o nesenai gautas patvirtinimas, kad Pietų Korėja ruošiasi audituoti Lietuvos paukštienos įmones, reiškia, jog greičiausiai po pusmečio jau galėsime eksportuoti ir į šią milijoninę rinką“, – metų pradžia džiaugėsi VMVT direktorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją