Pasak Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pranešimo, iki pat spalio 11 dienos komandos ir asmenys, norintys spręsti įmonių pateiktus iššūkius tarptautiniame virtualiame hakatone (kūrybinėse dirbtuvėse) „HACK Agrifood’20“, gali registruotis www.hackagrifood.lt.

Šiuo metu įmonės iš skirtingų Europos valstybių jau yra pateikusios 9 iššūkius keturiose pagrindinėse kategorijose: Lokalūs maisto tiekimo tinklai, Šalutinių maisto produktų panauda, Išmanesnis maisto pakavimas ir Tiesioginio maisto pristatymo sprendimai.

ŽŪR atstovai pabrėžia, kad tarptautiniu mastu žinomas ekspertas ir vienas iš agromaisto skaitmeninių inovacijų centrų ekosistemos pradininkų Europoje Grigoris Chatzikostas, vertindamas „HACK Agrifood’20“ hakatoną ir jo perspektyvas, teigė, kad Covid-19 išbandė mūsų maisto sistemų atsparumą ir paskatino naujų technologijų pritaikymą. Anot eksperto, „HACK Agrifood’20“ yra bendradarbiavimo erdvė, kurioje startuoliai, ūkininkai ir maisto gamintojai gali praktiškai spręsti pandemijos mestus iššūkius. G. Chatzikostas mano, kad šis net du mėnesius truksiantis renginys taps postūmiu tiek Lietuvos, tiek ir Europos ekosistemoms judėti greičiau ir po krizės tapti dar stipresnėms.

Lietuvos mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovo Ginto Kimčio teigimu, tokie renginiai kaip šis hakatonas ir jį užbaigsiantis tarptautinis žemės ūkio verslo forumas Vilniuje rodo Lietuvos ambicijas ir potencialą tapti agromaisto skaitmeninių inovacijų bandymų poligonu Europoje.

„HACK Agrifood’20“ jau sulaukė tiek tarptautinės, tiek ir vietinės bendruomenės paramos. Tarp rėmėjų galima išvysti net 164 partnerius visoje Europoje vienijantį „SMART AgriHubs“ konsorciumą. Renginio organizatorių SIC „AgriFood Lithuania“ vadovė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė pabrėžė, kad didžiausi šio hakatono išskirtinumai yra trukmė ir tai, kad komandos spręs realius iššūkius bei turės pateikti realius sprendimus MVP stadijoje. Anot ekspertų, tai leidžia pagrįstai tikėtis, kad bent keli komandų pateikti sprendimai bus nupirkti ir komercializuoti.

„Pasaulyje žemės ūkis yra pirmajame trejetuke veiklos sričių, į kurias sparčiausiai veržiasi išmaniausios technologijos – dirbtinis intelektas, skaitmenizavimas, robotizacija ir kitokios įvairios inovacijos. Šiandien agrosektorius – viena moderniausių Lietuvos ekonomikos sričių, kurioje veiklos gali rasti kiekvienas žmogus, turintis ambicijų kurti, diegti naujoves, norintis gauti geras pajamas ir ieškantis komfortiško, lėtesnio tempo nei mieste gyvenimo. Skaitmenizavimas žemės ūkyje yra ateitis, todėl turime sutelkti valdžios ir verslo jėgas ir dirbti drauge“, – pažymi Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)