Naujausiais duomenimis, ūkininkai Telšiuose susikirto su policija. Pareigūnai paprašė maždaug 150 traktorių vairuotojų nebevažiuoti trečio rato per miestą, tačiau žemdirbiai nepakluso.

"Ūkininkai susisiekė su savivaldybe, išsiaiškino, kad leidimas išduotas trims ratams ir važiuoja trečią ratą. Mano duomenimis, į policijos pageidavimus nebus atsižvelgta", – DELFI pasakoja Vytautas Buivydas, Lietuvos jaunųjų ūkininkų sąjungos pirmininkas ir tikina, kad dėl to jokių incidentų ar konflikto su policija nekilo.

Šiauliuose vietos valdžia nedavė leidimo ūkininkų akcijai, tačiau žmonės susirinko ir nuvažiavo į savivaldybę.

„Ūkininkai Šiauliuose atvyko iki savivaldybės, nors leidimas rengti akciją nebuvo išduotas. Jie tiesiog atvažiavo su savo turima technika, nes judėti traktoriumi viešojo naudojimo keliais nebuvo uždrausta. Negalėjo tik rinktis ir būriuotis vietose, kur buvo suplanavę. Jie tiesio atvažiavo paklausti, kodėl meras taip elgiasi", – apie besibaigiančią protesto akciją pasakoja jos štabo vadovas Ignas Jankauskas.

Jis sako, kad ši akcija įvyko pakankamai taikiai, tik kai kur atvažiavo daugiau nei planuota žemdirbių. Jų sulaukta daugiau nei tikėtasi. Buvo rajonų, kur registravosi 50, o atvažiavo 150. Apie incidentus žinių kol kas nėra. Daugumoje rajonų lydėjo policija, buvo prižiūrimos perėjos.

"Norime, kad su mumis kalbėtųsi, o ne tiesiog prieš dvi dienas sužinotume apie įstatymo projektą, kurį ruošiamasi priimti", – dėsto I. Jankauskas.

Protesto akcija prasidėjo 11 ryto.

Valdžios institucijų politika nepatenkinti ūkininkai kol kas protestuoja taikiai, sunkiąja technika į kelius nevažiuoja ir eismo tyčia netrikdo, tačiau 50 traktorių koloną Vilniuje, jei tik įmanoma, vairuotojams rekomenduojama aplenkti.

Maršrutas, kuriuo Vilniuje geriau nevažiuoti: ūkininkai važiuoja Jeruzalės, Konstitucijos pr. Geležinio vilko gatvėmis. Lydi policija. Užima vieną juostą. Planuojama, kad akcija truks 1-1,5 val. Stoti neplanuojama.

„Nuotaika puiki, žmonės renkasi, organizuotos kolonos važiuoja. Incidentų nėra. Aš pats Švenčionyse ir matau, kad turėsime 30–40 traktorių. Žinau, kad ir Šiaulių rajone žmonės jau važiuoja į akciją“, – 10 ryto pasakojo Ignas Jankauskas, akcijos štabo organizatorius ir sako, kad bus važiuojama tik tais maršrutais, kurie buvo suderinti su savivaldybėm.

I. Jankauskas sako, kad net kai kurie ūkininkai abejojo, jog gali susivienyti, tačiau taip nutiko.

Pakaunės ūkininkai savo sunkiąją techniką išrikiavo trijose Kauno rajono vietose. Protestuotojai rinkosi Babtų seniūnijoje, ties automagistrale Vilnius – Klaipėda, Panevėžį ir Sitkūnus jungiančiame kelyje A8, ties Vandžiogala bei magistralės „Via Baltika“ pašonėje, Garliavos apylinkių seniūnijoje. Preliminariais skaičiavimais, akcijos dalyviai šiose Kauno rajono vietose sutelkė apie 150 traktorių.

„Tai mūsų taikus protestas, tiesiog norime atkreipti visuomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria ūkininkai. Į kelius važiuoti ir eismo trikdyti nesirengiame. Mūsų tikslas – ne kažkam bloga padaryti, bet atkreipti į save visuomenės dėmesį“, – portalui DELFI sakė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.


Ji akcentavo, kad šiuo metu labiausiai ūkininkus glumina siūlymai kitais metais taikyti didesnius individualios veiklos mokesčius, mažinti lengvatas jų perkamam kurui. Tuo pat metu mažinamas finansavimas žemės ūkio sektoriui, mažėja ūkininkų gaminamos produkcijos supirkimo kainos, tačiau maisto produktų kainos prekybos centruose – didėja.

G. Staliūnienė minėjo, jog žemdirbius neramina vis didėjantis visuomenės nusistatymas ūkininkų atžvilgiu.

„Apie mus kalba kaip kas nori, kaip kas gali. Priešina ūkininkus su pensininkais, su mokytojais, su visais. Tarsi jiems mažai, jeigu mes jiems duosime, tai negaus mokytojai, pensininkai nesulauks pensijų padidinimo. Šitaip negalima, vyksta toks priešinimas“, – sakė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė.

G. Staliūnienė akcentavo, jog ūkininkai nesiskundžia, bet tik deklaruoja esantys priklausomi nuo gamtinių sąlygų. Be to, konkuruoti su užsienio šalių žemdirbiais ir juos vienijančiomis organizacijomis tampa vis sudėtingiau.

„Jeigu visoje Europoje žemės ūkis yra remiamas, akcizas dyzelinui – mažas, kompensuojamas, kodėl mums to negali kompensuoti? Kaip mums konkuruoti su Europa? Juk savo produkciją mes parduodame rinkos kainomis, o visas trąšas, chemiją perkame aukštesnėmis kainomis, nei jos yra visoje Europoje“, – sakė G. Staliūnienė.

Ji minėjo, jog kitų Europos Sąjungos šalių, pavyzdžiui Vokietijos ūkininkai, gali įsigyti pigiau žemės ūkio chemijos produktų, be to maisto produktai, kuriuos valgo žemdirbiai, ten kainuoja pigiau, nei Lietuvoje.

„Mes siekiame visuomenei pasakyti, jog norime tiekti gerą, sveiką maistą. Kad lietuviai nevalgytų plastmasinio, su GMO ar atvežtinio. Pagaminam tikrai gerą produkciją, ji pasaulyje žinoma ir vertinama, o Lietuvai kažkodėl jos visiškai nereikia“, – sakė G Staliūnienė.

Ji pastebėjo, kad ūkininkų protestai vyksta visoje Europoje: statomi žali kryžiai, traktoriai važiuoja į gatves, o mūsų šalyje krizė žemės ūkyje jaučiama kur kas labiau, nei kitose šalyse.

Pirmoji akcijos dalis „Žaliasis kryžius“ vyksta nuo lapkričio pradžios. Ūkininkai savo laukuose stato žalius kryžius, kurie, anot akcijos rengėjų, simbolizuoja ne tik derlingą dirvožemį, sveiką aplinką, sveiką ir skanų maistą, bet ir atspindi Lietuvos žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje, žemdirbių ir visuomenės supriešinimą.

Ūkininkai paaiškino ir kodėl važiuoja į šią akciją.

Antroji akcijos dalis „Traktoriai“ Lietuvoje prasidėjo šiandien. Nesulaukę valdžios reakcijos, gruodžio mėnesio pradžioje visos Lietuvos ūkininkai ketina keliauti traktoriais į Vilnių.

Sostinėje kol kas planuojamas bandomasis žygis. Keliasdešimt traktorių iš Molėtų plento važiuos į Vilniaus rajono savivaldybę Rinktinės gatvėje.

Šalčininkiečiai, kurie negavo leidimo protestuoti savo rajone, jungsis prie kolegų Varėnoje ir Vilniaus rajone. Su pastaraisiais važiuos iki Vilniaus rajono savivaldybės. Akcijos pradžia 11 val. Molėtų plente.

„Nėra padėties be išeities. Reikia prisidėti prie protesto. Apie 20 traktorių važiuos į Varėną, apie 10 važiuosim į Vilnių. Turime tam leidimą, lydės policija. Mes nesakome, kad esame prieš valdžią, ar nenorime mokėti mokesčių. Tiesiog norime parodyti, kas vyksta kaime, nes dabar susidaro įspūdis, kad dėl visų blogybių šalyje kalti ūkininkai, kurie gauna daug lengvatų, perka naują techniką ir prabangiai gyvena“, – pasakoja Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos vadovas Kamal Zulfijev ir piktinasi, kad niekas nekalba apie tai, kiek ūkininkai skolingi bankams, nes be paskolų naujos technikos tiesiog neįperka.

K. Zulfijev sako, kad jie už tai, kad gerai gyventų visi visuomenės sluoksniai, tačiau tam negalima supriešinti visuomenę. Pirmiausia reikia sutvarkyti pajamų surinkimą į biudžetą ir jo panaudojimą. Pinigai taškomi, o kai jų pritrūksta mokytojų atlyginimams, kaltais tampa ūkininkai, nors šie per paskutinius trejus metus dėl gamtos patyrė didžiulių nuostolių ir nebeturi iš ko pragyventi.

Ūkininkų akcija Kelmėje. Traktoriai važiuoja miestelio centru.

Lazdijų rajonas. Vaizdas iš traktoriaus.

Kas vyksta Telšiuose.

Ūkininkų protestas Šakiuose

Išvažiuoja Raseinių rajono žemdirbiai

Ūkininkai Alytuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1408)