Kaip sako „Auga Group“ verslo plėtros ir tyrimų departamento vadovas Albinas Zakarauskas, tai laimingų vištų namai.

Greitai kilnojamos

Mobilios paukštidės prieš metus atkeliavo ir į Lietuvą. Pionieriais mūsų šalyje tapusios „Auga Group“ atstovas A. Zakarauskas teigia, jog mobilių paukštidžių išskirtinumas – galimybė keisti vietą, o tai paukščius apsaugo nuo ligų bei leidžia jiems laisvai vaikštinėti pievoje.

„Mobilūs nameliai buvo pasirinkti neatsitiktinai. Užsiiminėjant ekologišku žemės ūkiu, negalime naudoti antibiotikų, o gyvūnų sveikatai palaikyti švara ir higiena yra labai svarbi. Mobilius namelius nesunkiai galime perkelti iš vienos vietos į kitą ir tokiu būdu auginti naują paukščių kartą visiškai švarioje erdvėje – nauja žolė, naujas kraikas. Iš šių mobilių namelių paukščiai gali laisvai išeiti į lauką. Pievose paukščiai nuvalgo ir nutrypia žolę, todėl perkelti ant naujos erdvės ir žolės galima tik su mobiliomis paukštidėmis", – aiškina departamento vadovas.

Mobilūs nameliai neturi nei pamato, nei yra prigręžti prie žemės. Jie yra pastatyti ant ilgų, metalinių sijų, kurias prikabinus prie traktoriaus, namelis yra nesunkiai nutempiamas į kitą vietą.

Albinas Zakarauskas

Natūraliomis sąlygomis užauginti paukščius užtrunka dvigubai ilgiau nei įprastose paukštidėse, todėl per tiek laiko paukščiai nustekena žemę.

„Dedeklės vienoje vietoje yra auginamos beveik porą metų, o broileriai – 81 dieną, tai yra dvigubai ilgiau nei įprastiniuose paukštynuose. Erdvė, kurioje per tiek dienų užauga paukščiai, nebetinka naujiems paukščiams, todėl mobilumas padeda perkelti, dezinfekuoti ir pradėti visiškai švariai auginti naują kartą“, – aiškina A. Zakarauskas.

Tačiau išsikėlus paukštidei, priklausomai nuo sezono, vidutiniškai vienerių metų bėgyje galima sugrįžti į tą pačią vietą bei vėl pradėti naują auginimą.

„Po išsikėlimo lieka paukščių išmatomis patręšta žemė. Gamta greitai atsigauna, todėl svarbiausia, kad atželtų augmenija. Jei išsikraustome pavasarį, po vasaros nebebūna jokių ženklų, kad čia kažko būta, todėl vėl galima sugrįžti ir pradėti auginti naujus paukščius“, – sako A. Zakarauskas.

Paukštidžių infrastruktūra ir vidinė įranga yra maksimaliai automatizuota ir paremta naujausiomis technologijomis, todėl žmogaus darbas yra visiškai minimalizuotas.

Mobilios paukštidės

„Mobiliuosiuose nameliuose praktiškai viskas yra automatizuota. Pašaro ir vandens skirstymas, paukščių išleidimas į lauką, vedinimas, kuris priklauso nuo temperatūros, šviesa. Rankomis papildomai paduodame tik daržoves, morkas, bulves ar moliūgus.

Jei laikomos dedeklės, kiaušinių surinkimas taip pat yra automatizuotas. Paukštynai stebimi vaizdo kameromis, žmonės juose praktiškai nedirba. Elektra pagaminama vietoje, saulės baterijų pagalba“, – pasakoja A. Zakarauskas.

Užsienio praktika

Įkurdami pirmąsias Lietuvoje mobilias paukštides „Auga Group“ rėmėsi Vokietijos pavyzdžiu.

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Vokietijoje mobilios paukštidės naudojamos labai plačiai. Mes, konkrečiai, rėmėmės Vokietijos pavyzdžiu. Tikime šiuo modeliu ir matome, kad nameliai yra puikiai tinkami auginimui net ir šaltomis žiemos sąlygomis“, – teigia tyrimų ir verslo plėtros departamento vadovas.

Mobilios paukštidės

„Investicijos, bendrai įrengti du paukštynus, po du namelius, siekė pusę milijono eurų. Tačiau matome, kad su kiekvieno namelio statymu, didėja patirtis ir jau kitas paukštides galime pasistatyti už mažesnę kainą. Dabar turime galimybę statyti mobilius namelius tokiomis investicijomis, kurios atitiktų racionalų ir efektyvų verslo modelį“ – sako A. Zakarauskas.

Tiki inovacijomis

A. Zakarauskas teigia, kad Lietuvoje smulkioji paukštininkystė yra pakankamai paplitusi, tačiau augintojai fiziškai neturėjo galimybių ir modelio efektyviai paukštynų plėtrai.

„Daug augintojų, kurie aptarnauja jų regionuose įsikūrusias paukštides, negali auginti daug ir negali būti efektyvūs, nes tai reikalauja nemažo žmogaus darbo. Kiekviena dieną reikia nešioti pašarą, vandenį, surinkti kiaušinius, kas didesniam ūkiui fiziškai yra neįmanoma“, – teigia departamento vadovas.

Mobilios paukštidės

Tačiau mobilios paukštidės automatizuotos ir reikalauja labai nedidelio žmogaus darbo.

„Žmogus į tokias paukštides turi atvažiuoti tik iš ryto ir po pietų, bei surinkti kiaušinius. Kiti darbai – kartą per dvi-tris savaites, papildyti ir supilti pašarą į bokštą, kas antrą dieną atvežti vandens“, – aiškina A. Zakarauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)