Pačios pirmos uogos, sunokusios po priedangomis, pradėtos skinti birželio 16 d. Praėjusiais metais ši diena buvo birželio 9-oji. Anksčiau būta ir dar ankstyvesnio sezono – buvo, kad prekyba prasidėjo gegužės pabaigoje.

Ūkininkas V. Guzelis sako, kad urminė braškių kaina jo ūkyje yra panaši kaip ankstesniais metais – 2–2,5 Eur už kilogramą.

Kiek turguje ar kitose vietose prekiautojai prašo – tai jau jų reikalas. Šalia kelių įrengtose prekybos vietose uogos brangesnės – kilogramas pirmųjų kainuoja 5 Eur. Turguje – euru pigiau.

Norintieji sutaupyti į Obeliuose esantį V. Guzelio braškyną uogautojai gali atvažiuoti patys. Kilogramas pačių skintų uogų kainuos apie 1,5 Eur. Žinoma, niekas netikrina, kiek braškių beskinant nukeliauja į pilvus, tad žmonės mielai naudojasi šia galimybe ir atvyksta net iš kitų rajonų.

V.Guzelis – didžiausias Ukmergėje ir vienas stambiausių šalyje braškių augintojų. Šia kultūra yra apsodinęs 10 hektarų plotą. Tokia veikla vyras užsiima bemaž tris dešimtmečius.

Didžiulę patirtį uogininkystėje turintis ūkininkas pasakojo, kad gamta kiekvienais metais iškrečia vis naujų siurprizų, vienais metais – šaltas pavasaris, antrais – didžiulės šalnos, kruša ar augalus alinanti sausra, trečiais – lietūs bei šaltis ar – ir tas, ir tas... Tad patirties įgūdžius pritaikyti tikrai pavyksta ne visada.

Pavyzdžiui, šiemet derlius ne tik vėluoja, bet pavasariniai lietūs iš dirvožemio išplovė azotą. Dėl to uogynus reikia papildomai patręšti. Prasidėję svilinantys karščiai – įrodymas, kad šis verslas neįmanomas be laistymo sistemos.