Konfliktas kilo gruodžio viduryje, kai po vietos ūkininkų protestų kaimynai atsisakė iš mūsų ir kitų ES valstybių, kurios užfiksuotas Afrikinis kiaulių maras, įsileisti gyvas kiaules.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacija skaičiuoja, kad per tą laiką neišvežta apie 15 tūkst. riestauodegių, nuostoliai siekiai iki 200 tūkst. eurų.

Lietuvos žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sakė, kad, kaip ir planuota, susitarta, jog eksportas bus atnaujintas pirmadienį arba antradienį, kai kolega iš Lenkijos Jan Krzystof Ardanowskis grįš iš parodos ir fiziškai pasirašys įsakymą. Tiesa, galios kiek griežtesni reikalavimai nei iki šiol. Nauja tvarka bus taikoma ne tik Lietuvai, bet ir kitoms valstybėms, iš kurios buvo sustabdytas importas.

Šia sistema galios pusę metų.

„Pirmadienį Lenkijos žemės ūkio ministras į Lietuvą buvo atsiuntęs vyriausią veterinarijos gydytoją ir su mūsų specialistais jie aptarė, ką reikėtų nuveikti. Papildomos paraiškos reiškia, kad tiesiog dviem ar trim dienom pailgės laikas nuo prašymo vežti kiaules pateikimo iki leidimo išdavimo“, - sako G. Surplys ir tikina, kad tai nebus didelis apsunkimas, tiesiog bendrovės turės tiksliau prognozuoti savo veiklą.

Giedrius Surplys

Ši padėtis susiklostė kai Lenkijos ūkininkai užblokavo kelis kelius ir vienas iš jų reikalavimų buvo „kovoti su kiaulienos kainų mažėjimu“. Tada kaimyninėje valstybėje ši uždraudė įvežti gyvas kiaules iš šalių, kurios užfiksuoti Afrikinio kiaulių maro protrūkiai: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos, Belgijos.

G. Surplys sako, kad šis sprendimas pažeidė kelis susitarimus ir mes buvome pasiryžę atsakyti atitinkamomis sankcijomis, nors lenkiškos kiaulienos importas visgi nebūtų uždraustas, nes tai pažeistų ES teisę. Tačiau visada galima kaimynų produkciją atidžiau ir ilgiau tikrinti.

„Konflikto pabaiga mums naudinga. Manau, kad tai buvo tiesiog nesusipratimas, nes Lenkijos ministrui reikėjo reaguoti į ūkininkų protestus ir išėjo šioks toks nesusipratimas“, - komentuoja Algis Baravykas, Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius.

Afrikinis kiaulių maras uždėjo antspaudą ir „Žaliajai savaitei“. Organizatoriai paprašė nesivežti kiaulienos ir kiaulienos produktų. Lietuviai, kurie savo gaminius siūlo vokiečiams, mėsa perka čia, tačiau prie lietuviškų cepelinų spirgučių, greičiausiai, nebus.

„Ne visi dalyviai to laikosi, bet mes nusprendėme pasiūlyti ką nors kita“, - sako ministras.

Kiaulieną, kuri buvo reikalinga Lietuvos stende parduodamiems cepelinams, mūsiškiai pirko Berlyne.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)