Jis sakė, kad Angusų klubo steigimą šios savaitės pabaigoje dar turės patvirtinti Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos taryba savo posėdyje. „Taigi dar anksti sakyti, kad esu jos pirmininkas, kol dar nepatvirtintas klubas. Jis nėra atskiras darinys – tai Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos vidaus organas, kuris vienys vienos konkrečios veislės – angusų – augintojus“, – teigė R. Jungevičius.

Idėja sukurti klubą, anot jo, kilo būtent minėtoje asociacijoje. Joje jau įsteigti Šarolė ir Aubrakų veislių klubai. Visi mėsinių galvijų augintojai turi bendrų problemų, bet kiekvienos veislės turi ir specifinius, tik tai veislei būdingus požymius: augimo greičius, rodiklius, pašarų pasisavinimo koeficientus, poreikius pašaro kokybei, veislės ekstensyvumą, laikymo sąlygas ir t. t. Taigi į klubą susibūrę angusų augintojai, pasak jo vadovo, galės tarpusavyje pasidalinti patirtimi, rezultatais, pasiekimais. Norima sudaryti ir selekcines programas.

,,Reikėtų išrinkti, kas augintojams yra svarbu, kuo mūsų, kaip Lietuvos augintojų, angusų veislė išsiskirs iš kitų šalių augintojų, ką akcentuosime kaip svarbiausią mums kriterijų“, – tvirtino klubo vadovas.

Lietuvoje ūkininkai laiko apie 9,4 tūkst. angusų galvijų. Ir Lazdijų rajone yra nemažai angusų augintojų – tai Daivaras Adomynas, Remigijus Urbanavičius bei kiti. ,,Kai patvirtins klubą, tada imsimės veiklos, žiūrėsime, diskutuosime, kas svarbiausia mums, kaip ūkininkams, veisėjams. Kokie mūsų kertiniai taškai, nuo kurių turėtume atsispirti organizuodami savo veiklą“, – kalbėjo R. Jungevičius. Klube susibursiantys bendraminčiai, kurie populiarina šią veislę, turi patirties angusų auginimo srityje. Ūkininkams, ypač naujai pradėsiantiems auginti angusų veislės galvijus, ši sukaupta koncentruota informacija bus labai naudinga. Esami augintojai dalinsis auginimo patirtimi, galės pasilyginti su kitais augintojais, kuo esantys geresni, o kur dar reikia pasitempti. Vieni iš kitų tikrai turės ko pasimokyti.

Remidas Jungevičius su broliu Tautvydu, ūkininkaujantys Veisiejų seniūnijoje, laiko apie 220 mėsinių galvijų. Pirmieji jų ūkyje atsirado angusų veislės mėsiniai galvijai. Anot R. Jungevičiaus, tai populiariausia veislė visame pasaulyje – numeris vienas. ,,Jie tiko mūsų ūkininkavimo filosofijai. Tai nėra labai intensyvi veislė, nėra ir per daug ekstensyvi. Juos auginant, galima pasiekti gerų prieauglio rezultatų, motinos nereiklios laikymo sąlygoms. Šilti tvartai kaip pieninėms karvėms nereikalingi, reikalingos tik šiokios tokios pastogės. Kūrėmės plyname lauke, kai neturėjome nei pastatų, nei tvartų, nei įrenginių, taigi auginant angusus nereikėjo didelių investicijų“, – sakė R. Jungevičius, ateityje žadantis plėsti mėsinių galvijų bandą, nors konkrečių datų dar nenusistatęs. Anot jo, dar stebės rinkos situaciją bei tai, kokia bus bendra žemės ūkio politika. Seks ekologinio ūkininkavimo naujienas. Jeigu matys, kad judama gera linkme, aišku, kad minčių apie ūkio bandos plėtrą tikrai neatsisakys. Brolio Tautvydo Jungevičiaus ūkis – ekologinis, todėl ir klubo vadovas žada siekti ekologinio ūkio statuso. Deja, kol kas tam nepalankios paramos sąlygos, todėl ateities planai priklausys nuo bendrosios žemės ūkio politikos.

„Norėtume, kad ateityje abu ūkiai būtų 100 procentų ekologiniai“, – teigė R. Jungevičius.