„Tyrimas dėl „Pienas LT“ atliekamas pagal Vytauto Fedaravičisus skundą praėjo visas Lietuvos teisines instancijas, pralaimėjo ir tada paramos naudojimą apskundė Europos Sąjungos tarnybai (OLAF) mėgindamas įrodyti, kad parama skirta ir panaudota neteisėtai. Dabar rengiamos tyrimo išvados, kurių nesame gavę“, – sako žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

OLAF analizę dėl kooperatyvo „Pienas LT" gautos 18,7 mln. eurų ES paramos atlieka nuo 2016 metų. Pagal viešai skelbtus duomenis jį inicijavo verslininkas Vytautas Fedaravičius, kuris pralaimėjo visų instancijų teisminius ginčus Lietuvoje su „Pienas LT“ dėl patentų naudojimo, todėl nusprendė kreiptis į OLAF, rašoma kooperatyvo pranešime.

Nors ministras buvo šio kooperatyvo valdyboje, tačiau parama skirta ministraujant Kaziemierui Starkevičiui ir Virginijai Baltraitienei. Pasak B. Markausko, jei tyrimas nustatytų, jog parama skirta neteisėtai, kooperatyvui pinigus gali tekti grąžinti. Tačiau kokios bus išvados vertinti dar anksti.

„Pienas LT“ gavo ir panaudojo ES paramą remdamasis galiojančiais teisės aktais ir nėra gavęs pretenzijų nė iš vienos institucijos. Kartais reiškiamos abejonės dėl „Pienas LT“ neskaidraus ES paramos panaudojimo kyla dėl užtrukusios informacijos ir projekto dokumentų analizės, kurią atlieka Europos Sąjungos tarnyba (OLAF) nuo 2016 m. Abejonės dėl NMA skirtų ES lėšų ŽŪK „Pienas LT" teisėtumo ir panaudojimo skaidrumo kenkia kooperatyvo reputacijai ir klaidina visuomenę. Neabejojame, kad jeigu būtų pagrindas ar nusikalstamos veiklos požymiai, šios institucijos jau būtų ėmęsi veiksmų užkardyti nusikalstamą veiklą", - rašoma kooperatyvo pranešime spaudai.

Laukiame patikros rezultatų, kurie, mūsų įsitikinimu, turėtų patvirtinti, jog nepažeidėme ES paramos teikimo sąlygų, ir galime vadintis garbinga verslo įmone teigia N. Narauskas.

Tai ne pirmas tyrimas, susijęs su kooperatyvu. 2016 metais į FNTT kreipėsi tuometinis Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius.

Apie investicinį projektą:

ŽŪK „Pienas LT” investicinį projektą „Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT” plėtra įkuriant naują modernią pieno perdirbimo gamyklą” pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas” antrąją veiklos sritį „Pieno sektoriaus modernizavimas, įkuriant naujas pieno perdirbimo įmones” parėmė Europos Sąjunga ir Lietuvos Respublika.

Bendra projekto vertė 44, 961 mln. Eur su PVM. ES ir Lietuvos Respublikos parama sudaro apie 17,9 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)