Lietuvos rinkoje tik apie 30 proc. pažangių ūkių yra įsidiegę arba planuoja pradėti naudotis tikslaus ūkininkavimo sprendimais. Deja, bet nemažai ūkių darbus vis dar dokumentuoja sąsiuvinyje arba iš viso jų neanalizuoja. Pagrindinė priežastis – naujovių baimė. Daliai Lietuvos ūkių skaitmeniniai sprendimai dar vis kelia nepasitikėjimą – brangu, neapčiuopiama nauda, trūksta įgūdžių, bijoma prarasti duomenis, rašoma pranešime.

Tokių sistemų naudotojai Lietuvoje, jas perka iš užsienio gamintojų, tačiau nuo šiol galės įsigyti ir lietuvių sukurtą sistemą. Programoje galima lengvai įtraukti savo laukus iš valstybinių institucijų arba yra ir piešimo funkcija. Naudojant programą sukuriami skirtingų darbų apskaita. Visus darbus galima valdyti programoje, kur galima matyti kuriuos naudotojas atliko, atlieka ar atliks ateityje.

Programos išskirtinumas – visus purškimus galima siųsti tiesiai į valstybines institucijas ir taip juos deklaruoti iškart deklaruoti. Kiekvienais metais pesticidų deklaravimas vis griežtėja, laikas deklaravimui mažėja, o ūkininuii sezonu metu ir taip sunku visur spėti.

Pasaulyje augantis žmonių skaičius ir poreikis juos išmaitinti, tvarumo reikalavimai ir siekis turėti ekonominę naudą žemės ūkį skatina ieškoti būdų, kaip iš kiekvieno hektaro išgauti kuo daugiau produkcijos. Ūkio valdytojams sprendimus tenka priimti čia ir dabar, todėl reikalingi automatizuoti ūkio valdymo sprendimai. Populiarėja išmaniosios ūkininkavimo sistemos, kurios padeda vienoje vietoje kaupti ūkio duomenis, prognozuoti derlių, stebėti technikos, įrangos darbą, atlikti privalomas ataskaitas ir pan.

Ūkio valdymo programų rinka pasaulyje iki 2026 metų turėtų išaugti dvigubai. Šiandien ji sudaro 2,1 mlrd.$, o iki 2026m. planuojamas augimas iki 4,2 mlrd. USD (šaltinis:www.marketsandmarkets.com). Europa sudaro apie 10 proc. bendros pasaulinės rinkos, o Lietuva sudarytų dar mažesnę dalį, tačiau tikėtina, kad ūkio valdymo programų naudojimas turėtų sparčiai augti. Augimą labiausiai skatina ūkių modernėjimas, besikeičianti karta ūkiuose, vyriausybių paramos programos ir įvairūs teisiniai reguliavimai.

Lietuvių „Geoface“, vystančios išmaniąją ūkininkavimo programą, direktorius Jonas Bakšys teigia, kad išmaniosios sistemos ūkiuose yra neišvengiamas įrankis. „Tai ne tik padeda valdyti ūkio informaciją, pasiskaičiuoti išlaidas ir prognozuoti derlių, pajamas. Tai būtinybė ir norma, kai ūkio duomenys tampa dar vienu svarbiu ištekliu pelningam ūkio rezultatui pasiekti“.

Augant technikos ir įrengimų, kuro, augalų apsaugos priemonių, trąšų kainoms ir darbo jėgos kaštams, ūkiai priversti galvoti, kaip uždirbti daugiau. Pavyzdžiui, išmaniųjų ūkininkavimo sistemų nauda pagalba efektyviai sumažinami trąšų kiekiai. Integruojant sukauptus laukų duomenis ir naudojant azoto tręšimo žemėlapius galima sutaupyti iki 15 proc. azoto, dėl ko sumažinamos išlaidos, sumažinama rizika javų sugulimui, gaunama geresnė grūdų kokybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją