Per praėjusį mėnesį Kėdainių rajone maras diagnozuotas tik vienam šernui. Prie šernų populiacijos mažėjimo prisideda ir plėšrūnai.

Sparčiai mažėja

„Kėdainių rajone afrikinis kiaulių maras praėjusį mėnesį nustatytas tik vienam šernui. Jis buvo sumedžiotas Šėtos seniūnijoje.

Užkrėsta šerno skerdiena buvo sunaikinta. Pastebime, kad šernų labai sparčiai mažėja. Ir tai natūralu. Bet mums, medžiotojams, ir gaila. Šernai yra medžiojami, taip pat patys krenta nuo maro. O dar prisideda ir plėšrūnai, kurių skaičius mūsų kraštuose taip pat sparčiai auga.

Palyginimui galiu pasakyti, kad mūsų krašte liko vos trys šimtai šernų, o tarkim, elnių yra dvigubai daugiau, stirnų yra per tūkstantį“, – sakė Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius.

Gerokai didesni

„Turbūt skaitytojai pamena, kad anksčiau ir skaičiai buvo kitokie.

Buvo ir tokių mėnesių, kuomet maru užsikrėtusius šernus skaičiuodavo dešimtimis. Per mėnesį jų buvo nustatoma kone dvidešimt. O taip buvo todėl, kad pačių šernų populiacija buvo didesnė.

Dabar, kai populiacija labai maža, natūralu, kad ir maru užsikrėtusių šernų nustatoma gerokai mažiau – vos vienas kitas“, – paaiškina ilgametis medžiotojas.

Kirto ir kiaulidėms

Afrikinis maras Kėdainių rajone kirto ir kiaulidėms. Kėdainių rajone šiais metais buvo užfiksuoti du afrikinio kiaulių maro židiniai ūkiuose. Vos tik spėjus užmigdyti ir utilizuoti kiaules Svilių ūkyje, po kelių dienų buvo gauta informacija apie dar vieną galimą maro protrūkį Krakių seniūnijoje esančiame ūkyje.

Krakių ūkyje, kaip ir Sviiuose, kiaulės buvo užmigdytos ir išvežtos saugiai utilizuoti. Židinių vietose dirbo gausus būrys Kėdainių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, o Kėdainiuose dėl ligos protrūkio buvo paskelbta net ekstremali situacija.

Turi bendradarbiauti

Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovo L. Stanevičiaus manymu, su maru kovoti turi visos institucijos kartu.

„Mūsų draugija aktyviai bendradarbiauja su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Kalbėtis ir spręsti iškilusius klausimus, problemas reikia vos ne kasdien. Džiaugiamės, kad tarnyba visuomet mums padeda, visuomet randame bendrų sprendimų. Tik bendradarbiaudami visi kartu galime pasiekti, kad maras iš mūsų kraštų pasitrauktų“, – sakė L. Stanevičius.