Alytaus rajone, Punios seniūnijoje, Punios kaime, veikiančiame Algimanto Žemaičio ūkyje, kuris užsiima gėlių ir daržovių auginimu, pirmieji darbuotojų susirgimai koronavirusu fiksuoti balandžio 8-ąją. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Alytaus departamento duomenimis, iki šios dienos, balandžio 12-osios, COVID-19 infekcija nustatyta 17-ai šio ūkio darbuotojų, o jame iš viso dirbančiųjų – apie 50.

Kadangi kai kurių minėto ūkio darbuotojų vaikai – pradinukai, priešmokyklinukai ir ikimokyklinukai kontaktiniu būdu ugdomi Butrimonių gimnazijoje ir jos padalinyje, Butrimonių vaikų darželyje, nuo šiandien, balandžio 13-osios, iki balandžio 23-iosios laikinai stabdomas jų ugdymas minėtu būdu. Koronavirusine infekcija, balandžio 12-osios statistiniais duomenimis, serga 186 alytiškiai ir 91 Alytaus rajono gyventojas.

Tirti darbuotojai ir kontaktiniai asmenys

Koronaviruso protrūkis A.Žemaičio ūkyje Punios kaime fiksuotas pirmąkart nuo pernykštės pavasarinės pandemijos pradžios ir šiuo metu yra didžiausias tarp Alytaus rajone veikiančių įmonių bei ūkių.

Pirmieji susirgimai minėtame ūkyje fiksuoti balandžio 8-ąją. Netrukus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento ir Alytaus rajono savivaldybės iniciatyva buvo organizuotas darbuotojų ištyrimas pačiame A.Žemaičio ūkyje.

Kaip sakė rajono mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, čia apsilankė pirminės sveikatos priežiūros centro medikai ir ūkio darbuotojams buvo paimti mėginiai dėl COVID-19 infekcijos.

Vicemerės teigimu, balandžio 10-ąją pirminės sveikatos priežiūros centro medikų mobili komanda Butrimonių gimnazijos automobilių stovėjimo aikštelėje dėl koronaviruso tyrė kontaktinius asmenis – A.Žemaičio ūkyje dirbančių butrimoniškių artimuosius. Jų sąrašą pateikė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamentas. Ištirta daugiau kaip 20 žmo-nių, mero pavaduotojos turimais preliminariais duomenimis, koronavirusas nustatytas maž-daug pusei.

„Trečiadienį, balandžio 14 dieną, į Butrimonis dar kartą atvyks pirminės sveikatos priežiūros centro medikai, bus kviečiami dėl COVID-19 išsitirti visi miestelio gyventojai, kurie turi įtarimų dėl sirgimo šia infekcija“, – tvirtino D.Kitavičienė.

Vicemerė patikino, kad vakar, balandžio 12-ąją, apsispręsta nuo balandžio 13-osios iki ba-landžio 23-iosios laikinai nutraukti kontaktinį pradinukų ugdymą Butrimonių gimnazijoje ir tokį pat ugdymą gimnazijai pavaldžiame Butrimonių vaikų darželyje, vaikai kaip ir anksčiau bus ugdomi nuotoliniu būdu. Tai susiję su tuo, kad kai kurių šių amžiaus grupių tėvai dirba A. Žemaičio ūkyje, siekiama apsaugoti gimnaziją nuo koronaviruso paplitimo.

Žemaičių Ūkis

„Kažkas atėjo į darbą sergantis“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento duomenimis, nuo balandžio 8-osios iki šios dienos, balandžio 12-osios, A.Žemaičio ūkyje koronavirusas diagnozuotas 17-ai darbuotojų iš čia dirbančiųjų maždaug pusšimčio. Visi sergantieji dabar yra izoliacijoje, taip pat karantinuojasi ir turėjusieji kontaktų su sergančiaisiais. Vienas iš susirgusių šio ūkio darbuotojų, per 50 metų vyras pateko į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę ir yra sunkiosn būklės. Tai patvirtino ūkio savininkas A.Žemaitis.

Jis taip pat prisipažino, kad ir jam nustatytas koronavirusas: „Izoliacijoje turiu būti iki balandžio 17-osios. Tačiau galiu pasakyti, kad galbūt kol kas nieko nejaučiu.“

Paklaustas, kaip, jo nuomone, COVID-19 infekcija pirmąkart galėjo patekti į ūkį, A.Žemaitis pareiškė: „Kažkas atėjo į darbą sergantis.“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento specialistams taip pat kol kas nepavyko nustatyti viruso paplitimo priežasties.

A.Žemaičio teigimu, ūkis dabar veikia tik minimaliai, dirba apie dvidešimt žmonių, dėl veiklos stabdymo nurodymų iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro negauta.

Pagal sergamumą koronavirusu Alytus – 17-as, Alytaus rajonas – 19-as

Balandžio 12-osios statistiniais duomenimis, pagal per keturiolika dienų fiksuotus teigiamus koronaviruso testus 100 tūkst. gyventojų Alytus yra 17-as, Alytaus rajonas – 19-as tarp 60 šalies savivaldybių. Dzūkijos sostinėje per minėtą laikotarpį 100 tūkst. gyventojų tenka 392 teigiami COVID-19 infekcijos atvejai, rajone – 364, šalies vidurkis – 448.

Balandžio 10-ąją nauji infekcijos atvejai fiksuoti 35 alytiškiams, tądien jų ištirta 520 PGR – mėginiais iš nosiaryklės ir 15 reitaisiais antigenų testais. Balandžio 11-ąją PGR tirti 53 Dzūkijos sostinės gyventojai ir 14 greitaisiais antigenų testais, koronavirusas diagnozuotas vienam alytiškiui.

Alytaus rajone balandžio 10-ąją fiksuoti 25 nauji COVID-19 infekcijos atvejai iš PGR tirtų 140 ir greitaisiais antigenų testais 5 gyventojų. Kitądien, balandžio 11-ąją, rajone nustatyti 2 nauji koronaviruso atvejai iš PGR tirtų 26 ir greitaisiais antigenų testais 7 gyventojų.

Balandžio 12-osios statistiniais duomenimis, Alytuje koronavirusine infekcija serga 186, rajone – 91 gyventojas, pasveikusiųjų nuo COVID-19 mieste – 5 tūkst. 698, rajone – 1 tūkst. 371. Mirusiųjų, kuriems pagrindine mirties priežastimi fiksuotas koronavirusas, nuo pernykštės pavasarinės pandemijos pradžios skaičius mieste – 60 nesikeičia nuo kovo pabaigos, rajone skaičius 32 nekinta nuo kovo vidurio.

Balandžio 12-osios rytą Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje iš 40 „kovidinių“ lovų buvo užimtos 26, dar 3 sergantieji COVID-19 gydyti reanimacijoje.

Tos pačios balandžio dienos statistiniais duomenimis, Alytuje pirma vakcinos doze paskiepyta 9 tūkst. 176 arba 18,65 proc. gyventojų, antra doze arba visa skiepijimo schema – 3 tūkst. 359 arba 6, 83 proc. gyventojų. Šie skaičiai Alytaus rajone atitinkamai: 5 tūkst. 331 arba 20,63 proc. ir 1 tūkst. 981 arba 7, 67 proc.