„Kviečiu sūrio valgytojus rinktis ne pigiausius, o kokybiškiausius smulkiųjų gamintojų sūrius ir taip palaikyti šeimos ūkius“, – kalbėjo Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, kurorto Pramogų aikštėje įteikdamas apdovanojimus geriausiai festivalio ekspertų komisijos įvertintiems sūrininkams.

Geriausiu 2018 metų sūriu išrinktas Laužėnų kaimo sūrinės kūrinys ,,Ožka pataluose”. Taip pat apdovanoti sūrininkai, pagaminę geriausius avių, ožkų, karvių, kietuosius, pelėsinius, šviežius ir kitokius sūrius. Jiems šiuos titulus suteikė konkurso komisija, kurioje darbavosi sūrių gamybos technologas Mindaugas Vizgaitis, sūrių gamybos ūkiuose konsultantas Hubert Hiron (Prancūzija), sūrių gamybos technologas ir Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser” organizatorius Mirek Sienkiewicz, gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius, parduotuvės „Masters of Cheese“ įkūrėja, sūrių entuziastė, vyno ir maisto derinimo žinovė Ieva Martinkutė bei „Vyno klubo“ steigėja ir direktorė, someljė mokyklos įkūrėja Rasa Starkuvienė.

Geriausiu karvių pieno sūriu išrinktas puskietis žalio karvių pieno sūris „Viržinis“, pagamintas sūrinėje „Varinis puodas“. Geriausiu avių pieno sūriu tapo puskietis žalio avių pieno sūris „Ūta“, kurį sukūrė Birutė ir Giedrius Prakapavičiai. Geriausiu ožkų pieno sūriu ir pelėsiniu sūriu paskelbtas pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“ iš Vaidos Genienės ūkio. Geriausiu mėlynuoju pelėsiniu sūriu paskelbtas jos mėlynasis pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas rokforas“, originaliausias sūris – taip pat V. Genienės sukurtas „Juodasis perlas“.

„Skatinau kiekvieną komisijos narį rinkti favoritus pagal asmeninį skonį. Juk kiekvieno skonio receptoriai skirtingi, todėl subjektyvumas turi būti natūralus ir propaguojamas. Tai skatina diskutuoti ir atrasti dar daugiau naujų skonių“, – pasakojo Sūrių festivalio organizatorius Audrius Jokubauskas.

Komisijos narė R. Starkuvienė neslėpė nuostabos: „Paskutinį kartą daugiau lietuviškų sūrių vienu metu esu ragavusi prieš trejetą metų, šiandien, matydama sūrius kandidatus, esu sužavėta. Galiu pastebėti, kad progresas – labai aiškiai juntamas“.

O prasidėjo festivalis bendra visų jame dalyvaujančių sūrininkų ir sūrio valgytojų nuotrauka. Organizatoriai kiek nerimavo, kad pastarųjų šventės pradžioje buvo ne kažin kiek daugiau, negu sūrio gamintojų. Tačiau jau po valandos Pramogų aikštę užpildė druskininkiečių ir kurorto svečių minia, o visą dieną kaupęsis lietus prapliupo tik skelbiant nugalėtojus.

Sūrininkų mugėje dalyvavo pora dešimčių sūrių iš šviežio pieno tradicijas ir kokybiškų maisto produktų vartojimo kultūrą propaguojančių Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos gamintojų.
Festivalio metu surengtos keturios profesionalios degustacijos. Apžvalgininkas P. Jurkevičius pristatė 4 brandintus avių pieno pekorinus, H. Hironas kvietė paragauti Prancūzijos kalnų sūrių, M. Sienkiewiczius supažindino su 6 Europos šalių sūriais, o I. Martinkutė ir T. Josas pristatė anksčiau vykusiuose konkursuose laurus skynusius sūrius.

Aikštės pakraštyje veikė „Gamtos mokykla“, tapybos bei muilo burbulų dirbtuvės vaikams, eksponuoti pasaulio kulinarijos olimpiados vicečempionės Vitos Brūzgienės drožinėti sūriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)