Akivaizdu, kad šiųmetė javapjūtė ne tik prasidėjo anksčiau, bet ir truko gerokai trumpiau negu, pavyzdžiui, 2017 metais, kai derlius iš laukų buvo gabenamas iki rugsėjo mėnesio pabaigos.

Trumpesnis javapjūtės laikotarpis tapo nemenku iššūkiu ir Valstybinės augalininkystės tarnybos Augalininkystės produktų kokybės tyrimų laboratorijai, kuri pastaruoju metu sulaukė daugybės prašymų atlikti grūdų ir aliejingųjų sėklų užsakomuosius bei arbitražinius tyrimus. Tuo pat metu laboratorija atlieka sertifikuojamos sėklos tyrimus bei vykdo augalų veislių, kurioms atliekami ūkinio vertingumo tyrimai, kokybės rodiklių nustatymus, rašoma tarnybos pranešime.

„Kiekvienais metais per javapjūtę žymiai padaugėja darbo laboratorijai, tačiau šiais metais dėl trumpesnio grūdų nuėmimo vienu metu sulaukėme ypač daug užsakymų. Mūsų darbuotojai mėgina kaip įmanoma greičiau atlikti tyrimus, tačiau, akivaizdu, kad susiklosčius tokioms aplinkybėms tyrimų trukmė bus ilgesnė nei įprasta. Tikimės žemdirbių supratingumo ir kantrybės laukiant tyrimų rezultatų“, – sako l. e. laboratorijos vedėjos pareigas R. Kybartienė.

Augalininkystės tarnybos duomenimis, gautais planine tvarka tikrinant grūdus superkančių įmonių veiklą, šiemet supirkimui pristatoma mažiau rapsų ir javų grūdų. Sprendžiant pagal laboratorijai tyrimams pristatytų mėginių kokybę, grūdų bei aliejingųjų sėklų kokybė, lyginant su 2017 metais, yra panaši. Pagal kokybinius rodiklius tirtieji žieminiai kviečiai dažniausiai priskiriami II–III kokybės klasei. Tyrimams gautų 2018 m. derliaus vasarinių kviečių kokybiniai rodikliai yra aukštesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)