Turguje prekiaujantis Valeras sako, kad ančių ir žąsų kiaušiniai daug maistingesni nei vištų. Vitamino A kelis kartus daugiau.

Už vieną žąsies kiaušinį 3,5 euro, už 10 ančių kiaušinių 6,5 euro. Atrodo brangu, tačiau paklausa nuolat auga.

„Jų neužtenka visiems norintiems. Ūkininkė, iš kurios imu kiaušinius, tiesiog nedidina paukščių kiekio“, – aiškina Valeras.

Prieš Velykas kiaušinių pardavimai išauga keletą kartų. Tačiau vienas didžiųjų prekybos tinklų sako, kad jų pardavimai auga ir be švenčių. Per paskutinius metus padidėjo 3.5 proc. tai, kaip spėja tinklo atstovai, socialinių tinklų lyderių, kurie reklamuoja produktus su jais, pavyzdžiui, Benedikto kiaušinius, įtaka.

Ieškantiems baltų kiaušinių šiemet teko gerokai pasistengti.

Jų gamintojai sako, kad produkcijos trūksta ir net bendraujant su prekybos tinklais akcijos buvo netipinės. Pavyzdžiui, skelbiamos tik vienai dienai. Iki šiol Ukraina buvo pagrindinė baltų kiaušinių tiekėja, tačiau karas viską sujaukė, o ūkių, kurie gamintų baltus kiaušinius, nėra daug.

„Pabrango pašarai, tuo pačiu ir kiaušiniai“, – sako Valeras.

Arūnas Vinicas, „Pricer LT“ atstovas konstatuoja, kad jei pernai prieš šventes 10 kiaušinių kainavo 89-99 centus, tai šiemet jau 1,39-1,49 euro, su akcijomis 1,19 euro.

Brango ne tik kiaušiniai, bet ir kiti velykinio stalo atributai. Pavyzdžiui, pernai „Halmans“ majonezo neakcijinė kaina buvo 4 eurai ir skelbiamos akcijos 1,49 euro. Šiemet 5,39 ir atitinkamai 2,69.

„Pricer LT“ duomenimis, kainos vidutiniškai paaugo trečdaliu, tačiau gyventojai sako, kad šventinio stalo įpročių dėl to nekeis.