Šiemet praktiškai nėra kiniškų blizgučių, anksčiau užimdavusių ne vieną palapinių eilę. Čia galima rasti Rūpintojėlį, kainuojantį nuo 30 eurų, verbų ir tautodailės gaminių, netgi vaismedžių sodinukų (15 Eur, jei plikomis šaknimis, 25 Eur, jei vazone).

Visgi, vienas iš pagrindinių dalykų – maisto prekės. Iš jas parduodančių žmonių nešnekiausi prekybininkai mėsos produktais. Niekas negali paneigti, kad nenori sulaukti klausimo, ar kiaulaitė, iš kurios pagaminti lietuviški gaminiai, neatkeliavo iš Lenkijos. Už lašinių kilogramą prašo nuo 9 iki 11 eurų, rūkyta nugarinė 13,9 euro.

Rūkyto karšio išklotinės kilogramas 9,5, kalmarių čiuptuvėliu 29,9 Eur. Ungurys kainuoja apie 12 eurų, o rūkyta skumbrė nuo 5 eurų už kilogramą.

Tiesa, ir su kitais produktais gražu tik iš pirmo žvilgsnio. Pardavėjai ant didžiulių „barankėlių“ maišų parašė kainas – 1,5-2 eurai už rinkę. Tačiau kai ją sudeda į maišelį, reikia gerai pačiupinėti, kad suprastum, ar maišelis ne tuščias.

Tautinėmis juostomis prekiaujanti Vilija sako, kad normalūs žmonės už tiek, kiek pavyksta uždirbti jai, nedirbtų. 3 metrų juostai, kainuojančiai 45 eurus, nuausti reikia 2 darbo dienų. Dienos uždarbis 20 eurų.

„Tačiau tai kūryba, patraukimas. Turi būti azartas, turi mėgti augimo procesą“, – sako tradicinių amatų meistrė Vilija.

Didelis medinis šaukštas šiemet pardavinėjamas po 6 eurus, pigiausi – po du eurus. Pjaustymo lentelės nuo 3 iki 12 eurų.

„Pati auginu viską, ko reikia verboms. Jei ko neužauginu pati, tai paprašau paauginti giminių kaime. Prašau nuo 2 iki 5 eurų. Tai pigiau nei pernai, nes pernai žmonės buvo po pandemijos ir išsiilgę šių daiktų“, – aiškina verbomis prekiaujanti Lilija.

„Parduodu barankėlių rinkę už 4 eurus. Tai apie 800 gramų. Kiti už 100 gramų prašo 2 eurų. Pernai pas mus barankėlės kainavo tiek pat“, – porina Lukiškių aikštėje barankėlėmis prekiaujančios merginos iš Panevėžio.

Vidmantas Kisielius, Radviliškių kaimo kepyklos atstovas, prekiaujantis duona ir duonos gaminiais, atviras – šiemet jo produktai šiek tiek brangesni nei pernai. Parduoda bemielę duoną ir saldumynus.

„Žmonės perka bemielę duoną. Jos kilogramas nuo 6 iki 7 eurų. Saldumynai antraeiliai. Gaminiai šiek tiek brangesni nei pernai, nes brangesnė elektra ir žaliavos. Tikimės, kad parduosime panašų produkcijos kiekį, kiek ir pernai. Prekiaujame ir kitur. Brangimas parduodamų kiekių nesumažino“, – neslepia V. Kisielius.

Pasidairyti daugiau produktų kainų galite Delfi fotogalerijoje.

Kaip skelbia jos organizatoriai, pagrindiniu šių metų renginio simboliu pasirinkta 10 metrų meninė instaliacija „700 verbų“ – ji skirta įprasminti Vilniaus 700 metų jubiliejų, taip pat – prisidėti prie paramos iniciatyvų Ukrainai.

Katedros aikštėje veiks ukrainiečių amatininkų miestelis.

Šeštadienį nuo 11 iki 18 val. Katedros aikštėje vyks folkloro ansamblių pasirodymai, ukrainiečių amatininkų darbų aukcionai, kitos socialinės akcijos Ukrainai palaikyti.

Renginiai tuo pačių metu numatyti sostinės Rotušėje, o 17 val. Vilniaus šv. Jono krikštytojo ir šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčioje – koncertas „Laudate Sancti Casimiri“.

Tuo metu sekmadienį nuo 11 val. greta Katedros prasidės paramos Ukrainai aukcionas. Jo metu Kaziuko mugės lankytojams bus dalinamos pagrindinės renginio meninės instaliacijos verbos. Surinktos lėšos bus skiriamos paramos fondui „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai“.

Organizatoriai skelbia, jog šiemet Kaziuko mugėje savo gaminius siūlys per 500 kūrėjų ir 400 maisto gamintojų. Mugėje turėtų veikti 15 lauko kavinių, o bendras visų paviljonų ilgis viršytų 4 kilometrus.

Be to, šiemet Kaziuko mugė vyks ir internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)