Palyginus 2018 m. vasario mėn su 2017 m. vasario mėn., vištų kiaušinių supirkimo kainos krito 1,2 proc.

Brango tik tinkluose

„Kalbant bendrai, didmeninė kiaušinių kaina yra labai panašį kaip ir pernykščiais metais“, – teigia Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas Vytautas Tėvelis.

Tačiau prekybos centrų lentynos šmėžuojančios kainos sako ką kitą. Pavyzdžiui, parduotuvėje vidutinė 10 vnt. L dydžio kiaušinių pakuotė kovo mėnesį kainuoja 1.54 Eur, kai tuo tarpu praėjusiais metais, tokiu pat laiku kainavo – 1.27 Eur.

10 vnt. M dydžio vištos kiaušinių prekybos centre įsigysite už vidutinę 1.56 Eur kainą. Palyginus prieš metus, už tokius pat kiaušinus buvo mokama 1.06 Eur.

Ir nors šiais metai per Šv. Velykas už kiaušinius mokėsime daugiau, atrodo, tai nei kiek neatbaido pirkėjų. Štai prekybos centrai skelbiasi per 1-2 savaites prieš Šv. Velykas parduodantys per 1 mln. kiaušinių pakuočių.

Prekybininkai tam, kad metams bėgant marža tarp didmeninės ir mažmeninės kainos nesustojamai auga, turi savo paaiškinimą.

"Vidutinė didmeninė kiaušinių kaina keičiasi kas savaitę laiko, o šiuose pokyčiuose stebimi stiprūs nuokrypiai. Šiai dienai jaučiamas bendras kiaušinių trūkumas visoje rinkoje, ne tik Lietuvoje. Priežastys yra kelios – išaugo kiaušinių paklausa, tačiau jų pasiūla buvo mažesnė. Atitinkamai kiaušinių kainos priklauso nuo perkamo kiekio. Visgi, didžiausią įtaką kainų pasikeitimams turi tai, kad kiaušiniai reguliariai prekybai yra užsakomi ženkliai ilgesniam periodui, todėl kainos fiksuojamos vadovaujantis ateities prognozėmis", – dėsto Lietuvos prekybos įmonių vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas,

Jis sako, kad jei jeigu lyginsime 2017 m. pabaigoje buvusią kiaušinių kainą, tai šiandien ji yra ženkliai mažesnė, tačiau, lyginant su 2017 m. pradžia – vis dar aukštesnė. Kaip rodo Europos komisijos duomenys, kiaušinių kaina kilo nuo 2017 m. vidurio ir lapkritį pasiekusi piką, palaipsniui ėmė mažėti, tačiau žaliavinė kiaušinių kaina dar tiek nenukrito, kad pasiektų praėjusių metų buvusias kainas.

Ekonomistai savo ruožtu aiškina, kad mažmeninės maržos padidėjimui jokių priežasčių, išskyrus prekybininkų norą padidinti pelną, nebuvo.

Brangti priežasčių nebuvo

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) duomenimis, Skirtumo tarp didmeninės ir mažmeninės kiaušinių kainų svyravimas bent nuo 2006 m. iki 2015 m. pabaigos nebuvo išsiskiriantis, išskyrus krizinius 2008 metus, kai prekybininkai padidino savo antkainį visiems maisto produktams, idant galėtų padengti sumažėjusias pajamas iš kitų prekių pardavimo. 2008 m., palyginti su 2007 m., prekybinis antkainis kiaušiniams padidėjo 23 proc., tačiau jau 2009 m. jis 16 proc. sumažėjo.

"Prekybinio antkainio kiaušiniams padidėjimas 22 procentais 2016 m., palyginti su 2015 m., regimų priežasčių neturėjo, kaip ir šio antkainio padidėjimas 47 procentais 2017 m., palyginti su su 2016-aisiais", – sako LAEI tyrėja Deiva Mikelionytė.

Didmeninės kiaušinių kainos iki 2017 m. spalio mėnesio buvo panašios, kaip ir praėjusiais 2 metais. Tik paskutiniais 2017 m. mėnesiais jos padidėjo dėl Nyderlanduose kilusios kiaušinių užterštumo pesticidais krizės ir dėl to sumažėjusios kiaušinių pasiūlos. Tačiau dėl to mažmeninės kiaušinių kainos taip pat buvo pakeltos.

Reikia pastebėti, kad mažmeninės kiaušinių kainos 2017 m. 01-09 mėn. (iki Nyderlandų kiaušinių krizės), palyginti su 2016 m., padidėjo ir kaimyninėse šalyse: Lenkijoje - 6,7 proc., Latvijoje - 6,8 proc. Tačiau Lietuvoje jos padidėjo 21 proc.

Istorinės kainos

Analizuojant statistiką matyti, kad pavyzdžiui, didmeninės supirkimo kainos dabar toli gražu ne pačios didžiausios. Pavyzdžiui, 1996, 2008 ir 2009 metais 10 kiaušinių didmena kainavo 72 euro centus. Pernai jie buvo atpigę iki 67 centų.

Didmeninė kiaušinių kaina paukštynuose

Tačiau tai didmeninės kainos. Jei pažvelgsime į kainas, kurių iš mūsų prašo prekybos tinkluose, tai situacija bus kur kas įdomesnė.

Su didmenine kaina tai nebeturi nieko bendro. Pavyzdžiui, jei 1994 m. didmeninė dešimties kiaušinių kaina buvo 46 euro centai, mažmeninė pardavimo kaina buvo 61 euro centas, tai 2017 m. didmeninė kaina už dešimt kiaušinių buvo 62 euro centai, o pirkėjai parduotuvėje jau turėjo mokėti 1,52 euro.

Mažmeninė kiaušinių kaina parduotuvėse

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)