Prekių tyrimų grupė prisijungia prie augančios prekybininkų ir analitikų minios, prognozuojančios, kad neseniai įvykęs atsargų padidėjimas gali būti laikinas. Taip nutiko todėl, kad Kinijoje plinta afrikinis kiaulių maras, mirtina kiaulių liga, kuri turėtų paskatinti didžiausią pasaulyje kiaulienos vartotoją atsigręžti į tarptautines rinkas.

Tuo tarpu gyvulių skerdimo rodikliai Azijoje auga, nes gamintojai naikina ištisas kiaulių bandas, šitaip kovodami su užkrečiama liga. Tuo tarpu JAV mėsos perdirbėjai turėtų padidinti gamybą po to, kai praėjusią savaitę smarkiai atšalo orai ir kai kurios operacijos buvo sustabdytos ar sulėtintos.

Priešprieša tarp trumpalaikės ir ilgalaikės rinkos perspektyvos ir sukelia ateities sandorių svyravimus. Čikagoje pirmadienį aktyviausias kaina ateities sandoriuose pakilo po to, kai prieš pusmetį buvo pasiekusi žemiausią lygį. Ateities sandoriai balandžio mėnesiui buvo išaugę net 5 proc., iki 63,125 centų už kiaulienos svarą, prieš apsistodami ties 63,05 centais.

„Situacija Kinijoje tėra trumpalaikė pesimistinė jėga, – teigia Terry Roggensackas, vienas iš „Hightower Report“ įkūrėjų. – Užtai perspektyva šių metų antrajai pusei yra nepaprastai optimistiška.“

Tikimasi, kad šią savaitę Jungtinės Valstijos paskers daugiau kiaulių, atsigriebdamos už praėjusią savaitę, kai poliarinis sūkurys pristabdė kai kurias operacijas. Kinijoje kiaulienos kainos krenta, nes smulkesnieji ūkininkai palieka verslą ir pramonė konsoliduojasi.

„Kinai agresyviai likviduoja savo bandas, – teigia „Archer Financial Services“ vyresnysis gyvulininkystės analitikas ir brokeris Dennis Smithas. – Šiuo metu Kinijoje tai sukėlė kiaulienos perteklių, tačiau dauguma supranta, kad kuo daugiau likviduojama gyvulių, tuo sudėtingesnė situacija laukia po aštuonių ar dešimties mėnesių.“

Šiais metais Kinija dėl didėjančio deficito pirks rekordinį mėsos kiekį iš užsienio – ir dar dėl to, kad, „Fitch Solutions“ duomenimis, dėl afrikinio kiaulių maro vartotojai keičia savo pirkimo įpročius. Kiaulienos importas sieks maždaug 2 milijonus tonų, o tai jau netoli visų laikų rekordo, pasiekto 2016 m.

„Kitas dalykas, kurį reikėtų apsvarstyti, yra tai, kokios žemos dabartinės JAV kiaulienos kainos, – teigia D. Smithas. – Kinai nelauks, kol jiems pradės trūkti kiaulienos – jie pradės užsakinėti pigią kiaulieną jau dabar. Vyriausybė jau pranešė, kad netrukus pirks kiaulieną atsargai.“