Liepos mėnesį duonos nusipirkęs DELFI skaitytojas Arūnas iš Kauno pasakoja: „Dar vasarą nusipirkau raikytos sumuštinių duonos, pasidėjau ją į spintelę ir pamiršau, kad turiu. Tik po gero mėnesio, kai tvarkiau namus, pamačiau, kad ji atrodo lyg nauja. Pavartęs pakuotę nugrūdau tolyn ir vėl pamiršau.“

Žmogus sako, kad vėliau atsirado azartas, nes kepaliukas net nepradėjo keistis, o jam vis kirbėjo mintis: „Ko į ją deda?“

„Po kelių mėnesių pradėjo kilti azartas, nes kas kartą, tvarkydamas namus ir vis pavartydamas duoną, nepastebėjau, kad ji nors kiek pasikeistų. Juokinga, kad kepykla giriasi aukščiausia kokybe, o duona mėnesių mėnesiais kaip nauja. Net minkšta. Nepasakytum, kad pirkta vasarą“, – aiškina Arūnas ir juokauja, kad jam net kilo klausimas: gal „Vilniaus duona“ prisikepa tokios duonos metams į priekį ir prieš paleisdami į prekybos centrus tiesiog antspauduką uždeda? Juk nieko nesikeičia.

Kol kas žmogus, nors ir neabejoja, kad jos skonis bus lyg naujos, tačiau ragauti jos nenori, nes neaišku, kiek ir kokios chemijos viduje.

Gamintojas negali paaiškinti


Specialistai kol kas negali paaiškinti, kodėl taip nutiko, kad duona mėnesių mėnesiais išlieka kaip nauja.

Valdas Laukagalis, „Vilniaus duonos“ kokybės vadovas sako, jog šio produkto galiojimo terminas yra 7 dienos. Gamybai nenaudojami konservantai ar kiti maisto priedai. Duonos sudedamosios dalys: kvietiniai miltai, vanduo, cukrus, rapsų aliejus, mielės, joduotoji druska, miežių salyklo ekstraktas, miltų apdorojimo medžiaga askorbo rūgštis.

Mūsų kepyklose gaminamų produktų maksimalus galiojimo terminas yra 10 dienų. Kiekvieno produkto galiojimo terminas yra nustatomas išorės akredituotos laboratorijos atliktais tyrimais, kurių metu yra vertinami mikrobiologiniai, cheminiai bei organoleptiniai rodikliai. Kepyklos vidinėje laboratorijoje atliekami nuolatiniai produkcijos kokybės vertinimai. Analizuojamas produkto šviežumas visą jo realizavimo laikotarpį, siekiant vartojimui pateikti tik saugų ir kokybišką maisto produktą.

Taip pat, norime informuoti, jog gamyba vyksta išskirtinės švaros sąlygose, naudojant Clean Room (lietuvų k. – švari patalpa) technologiją. Švariose patalpose palaikomas aukštesnis nei aplinkos slėgis. Tokiu būdu išvengiama išorinių dalelių patekimo į aplinką (įskaitant ir biologinę-mikroorganizmų riziką). Kuo šis slėgis didesnis, tuo aukštesnė švaros klasė, o tuo pačiu ir ilgesnis produktų galiojimo terminas, nenaudojant konservantų.

Siūlo nevalgyti


„Galime pasidžiaugti, jog vizualiai duona išlieka šviežia net 5 mėnesius, tačiau pasibaigusio galiojimo termino produkto vartojimas yra nepatartinas“, – V. Laukagalis siūlo nesimėgauti keletą mėnesių išoriškai šviežiu išlikusiu gaminiu ir nesiima spėti, kodėl taip nutiko.

Priežastys kodėl „Toste” duona skrudinimui išliko vizualiai šviežia tokį ilgą laiko tarpą yra skirtingos: tinkama laikymo temperatūra; santykinė oro drėgmė; apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių (skaitytojas teigė, jog produktas buvo laikomas spintelėje). Atkreipiame dėmesį, jog produkto pakuotėje taip pat nurodoma laikymo sąlygos „Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje”.

Eimantė Ruzgytė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, nesiima spėlioti, kodėl duona tiek laiko išliko nepakitusi.

„Tinkamumo vartoti terminus nustato gamintojas ir jis prisiima atsakomybę už gaminio saugos bei kokybės parametrus. Vaizdo įraše pateiktas gaminys – nėra greitai gendantis produktas ir gali būti, jog laikant jį tinkamomis sąlygomis jis gali išlaikyti jam būdingas savybes ir ilgiau nei numatytas tinkamumo vartoti terminas, tačiau pakomentuoti plačiau šį konkretų atvejį, nežinant visų aplinkybių ir sąlygų, būtų sudėtinga.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)