„Man teko šnekėti su premjere, kad būtinas sprendimas tranzito grūdų iš Ukrainos per Baltarusiją, reikia ieškoti bet kokių būdų, kad tai būtų padaryta. Kiek žinau, bandoma visais kanalais tą sprendimą rasti, nes iš tikrųjų praeito derliaus daug grūdų dar yra Ukrainoje, taip pat bus naujas derlius, ir jeigu jo nepavyks išvežti, mes turėsime badą Afrikoje“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

Politikas tikino, kad ukrainietiški grūdai turi būti vežami per Baltarusiją į Lietuvą, nes joje yra plačioji geležinkelio vėžė. Tuo tarpu eksportuojant per Lenkiją, pasak jo, turėtų įvykti du grūdų perkrovimai dėl netinkamos geležinkelių logistikos ir padėti Ukrainai išvežti didelius grūdų kiekius būtų neįmanoma.

„Kiek žinau, tarptautinės organizacijos dabar kalbasi su Baltarusija dėl tranzito, bando spręsti klausimą, nes maistas negali būti karo įkaitas. Šiuo atveju grūdai yra maistas, ir Ukraina gali nukentėti ekonomiškai dėl grūdų supuvimo, bet didžiausia baimė yra dėl Afrikos šalių, kurios gyveno iš ukrainietiškų grūdų pirkimo“, – tvirtino valstietis.

R. Karbauskis teigė, kad Ukraina pagal grūdų eksportą yra ketvirta pasaulyje ir, atsižvelgiant į sankcijas Rusijai, gali būti grūdų tiekimo sutrikimai ir iš šios šalies bei Afrikoje kilti labai daug bėdų. Anot jo, Ukraina ir Rusija kartu eksportuodavo ketvirtadalį viso pasaulio grūdų.

„Jeigu bus badas, Afrikos gyventojai neturės kur dingti ir užplūs Europą, tai akivaizdu. Pasaulis tą supranta ir, kaip suprantu dabar dedamos didžiulės pastangos sutarti, kad grūdai negali būti įkaitais ir turi atsidaryti kanalai“, – sakė LVŽS pirmininkas.

„Kaip žmones dabar išveža iš Mariupolio, taip turi grūdai keliauti iš Ukrainos, nes jie reikalingi visai kituose kraštuose, kurie kare nedalyvauja“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad Jungtinės Tautos sekmadienį tikino, kad karas Ukrainoje daro rimtą poveikį jos gebėjimui pristatyti skubiai reikalingą pagalbą maistu viso pasaulio šalims, nes didelė jo dalis įstrigusi Ukrainos uostuose.

„Šiuo metu beveik 4,5 mln. tonų grūdų įstrigę Ukrainos uostuose ir laivuose ir negali būti panaudoti“, – dpa sakė Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos (WFP) Vokietijoje direktorius Martinas Frickas. Maisto eksportas yra nepaprastai sunkus, nes Ukrainos uostai ir jūrų keliai į šalį yra nepasiekiami dėl Rusijos invazijos.

Iki karo pradžios Ukraina buvo viena svarbiausių kviečių gamintojų pasaulyje ir didelė kukurūzų gamintoja. Daugelis šalių yra priklausomos nuo pigių kviečių iš Ukrainos. Grūdai taip pat labai svarbūs teikiant pasaulinę pagalbą maistu. „Pasaulyje skubiai reikia Ukrainos maisto“, – sakė M. Frickas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)