Kaip prieš šventes išsirinkti tinkamą paukštieną pataria Ema Kerekeš, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Kaip išsirinkti parduotuvėje

Parduotuvėje galima rinktis šviežią, šaldytą, marinuotą ir jau paruoštą kepti paukštieną. Visais atvejais renkantis svarbu atkreipti dėmesį, kad produkto pakuotė būtų nepažeista, nelašėtų skysčiai, būtų laikoma gamintojo nurodytomis sąlygomis šaldytuve arba šaldiklyje.

Pirkdami įsitikinkite, kad tinkamumo vartoti terminas yra nepasibaigęs. Prekybos vietoje renkantis šviežią, marinuotą ar jau termiškai apdorotą paukštieną, rekomenduojama paukštienos produktus įdėti į atskirą maišelį, kad produktai nesiliestų su kitais. Paukštienos produktus reikėtų rinktis apsipirkimo pabaigoje, kad būtų užtikrintas kuo trumpesnis produkto laikymo ir gabenimo laikas ne šaldytuve ar šaldiklyje. Jeigu žinote, kad kelionė namo užtruks ilgiau, reikėtų paukštienos produktus įdėti į šaltkrepšį su šaldymo kasetėmis.

Kaip saugiai laikyti šaldytuve arba šaldiklyje

Būtina užtikrinti, kad namuose paukštiena ir jos produktai būtų laikomi atinkamoje temperatūroje, šaldytuve arba šaldiklyje. Svarbiausia, kad termiškai neapdorota vištiena būtų laikoma atskirai nuo jau pagaminto ar paruošto vartoti maisto bei produktų. Šviežia paukštiena turėtų būti laikoma šaldytuve ne aukštesnėje nei 5 °C temperatūroje, šaldytuvo apatinėse lentynose, kad būtų kuo mažesnė tikimybė, jog mėsa ar jos sultys patektų ant kitų produktų ar šaldytuvo sienelių bei lentynų. Rekomenduojama šviežią paukštieną šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip 2-3 dienas, jeigu produktas yra sandariai įpakuotas (apsauginėmis dujomis, vakuuminėje pakuotėje), tada galima vadovautis tinkamumo vartoti terminu nurodytu ant gaminio pakuotės.

Padėkos dienos kalakutas

Jeigu norite, kad paukštiena būtų tinkama vartoti ilgiau nei keletą dienų, galima ją įsigyti užšaldytą arba užsišaldyti patiems. Tiek užšaldytą, tiek pačių šaldomą produktą yra svarbu kuo greičiau įdėti į šaldiklį po įsigijimo. Geriausia, kad šaldiklyje būtų palaikoma ne aukštesnė nei -12 °C temperatūra. Jeigu įsigytą visą paukštį ar paukštienos dalis neplanuojate gaminti iš karto, šaldykite produktus tokiomis porcijomis, kokiomis planuojate gaminti, kad nereikėtų atitirpinto produkto pakartotinai užšaldyti. Pakartotinis užšaldymas daro įtaką produkto maistinės vertės sumažėjimui ir prastina technologines bei skonines savybes.

Kaip saugiai atitirpinti

Užšaldytą paukštieną prieš gaminimą rekomenduojama visiškai atšildyti, tai geriausia daryti perkeliant produktą iš šaldiklio į šaldytuvą. Paukštiena dalimis, priklausomai nuo jų dydžio, turėtų atitirpti per 1 parą. Visas šaldytas stambus paukštis (pvz., kalakutas) gali atitirpinėti iki 2-3 dienų, priklausomai nuo dydžio ir svorio. Atitirpinant produktą šaldytuve būtina užtikrinti, kad šildamas produktas ir iš jo tekančios mėsos sultys nepateks ant kitų produktų, todėl jis turėtų būti sandariai uždarytas ar apdengtas. Atitirpusią paukštieną rekomenduojama termiškai apdoroti per 1 dieną.
Norint greičiau atitirpinti galima tai daryti naudojant mikrobangų krosnelę, nustačius atitirpinimo funkciją. Atitirpinant produktas taip pat turėtų būti uždengtas. Atitirpinimui mikrobangų krosnelėje turėtų būti naudojami tam pritaikyti indai.

Jokiu būdu nerekomenduojama produktą atšildyti kambario temperatūroje, kadangi tai yra pati palankiausia temperatūra bakterijoms daugintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)