Pastaruoju metu VMVT gavo keletą pranešimų iš kompetentingų Jungtinės Karalystės ir Airijos institucijų apie sulaikytus, netinkamomis sąlygomis vežamus gyvūnus. Patikrinus gautą informaciją paaiškėjo, kad gyvūnus pervežti jų savininkai patikėjo leidimų šiai veiklai neturintiems vežėjams.

Gyvūnai buvo vežami nepritaikytomis transporto priemonėmis, neventiliuojamuose krovinių skyriuose drauge su kitomis prekėmis, kelionės metu gyvūnai nebuvo girdomi ir šeriami, rašoma pranešime.

„Didelį atgarsį sukėlė atvejis, kai pakeliui iš Nyderlandų į Airiją nugaišo lietuvių vežėjo tarp kitų krovinių vežamas šuo. Apie šį atvejį mus informavo Airijos kompetentinga institucija. Atlikę patikrinimą nustatėme, kad vežėjas neturi leidimo vežti gyvūnus, o jam priklausantis mikroautobusas gyvūnų vežimui nebuvo pritaikytas“, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Ramūnas Žalys.

Specialistas pabrėžia, kad vežant gyvūnus augintinius nekomerciniais ar prekybos tikslais, nepakanka pasirūpinti jų ženklinimu, sveikatos patikromis, skiepais ir privalomais kelionės dokumentais. Planuojant kelionę, jei augintinį veš ne jo savininkas, o bus perkama gyvūnų pervežimo paslauga, būtina įsitikinti, kad pasirinktas gyvūno vežėjas turi teisę tokias paslaugas teikti, t. y. turi galiojantį Gyvūnų vežėjo leidimą, patvirtinantį, kad vežėjas yra apmokytas tinkamai prižiūrėti gyvūnus kelionės metu, ir Kelių transporto priemonės gyvūnams vežti patvirtinimo pažymėjimą.

Primename, kad Europos Sąjungos (ES) teisės aktais patvirtinti gyvūnų augintinių vežimo reikalavimai pripažįstami ne tik ES valstybėse narėse, bet ir Andoroje, Šveicarijoje, Farerų Salose, Gibraltare, Islandijoje, Lichtenšteine, Monake, Norvegijoje, Vatikane.

Nustačius nelegalių (be reikiamų dokumentų) gyvūnų augintinių vežimo atvejų arba atvejų, kuomet augintiniai vežami netinkamomis sąlygomis, ES galiojantys teisės aktai numato kompetentingų institucijų veiksmus ir sprendimus – gyvūnai turi būti grąžinti į jų kilmės šalis (jei keliauja su savininkais) arba sulaikomi, karantinuojami, vakcinuojami ir atliekamos kitos privalomos veterinarinės procedūros, už kurių suteikimą apmoka gyvūno savininkas, o praėjus nustatytam karantino laikui ir savininkams nepasiėmus augintinių, gyvūnas gali būti netgi nugaišintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją