Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė parengė atmintinę vartotojui, į ką atkreipti dėmesį perkant ir ruošiant paukštieną, rašoma pranešime:

Renkantis paukštieną labai svarbu atkreipti dėmesį, kad produkto pakuotė būtų nepažeista, būtų laikoma tinkamomis sąlygomis, šviežia paukštiena tiek parduotuvėje tiek namuose turėtų būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje. Taip pat pirkdami įsitikinkite, kad tinkamumo vartoti terminas yra nepasibaigęs. Rekomenduotina paukštienos produktus rinktis apsipirkimo pabaigoje, kad būtų užtikrintas kuo trumpesnis produkto laikymo ir gabenimo laikas ne šaldytuve ar šaldiklyje. Daugiau informacijos pateikta trumpoje atmintinėje (apačioje).

VMVT dalinasi trumpa atmintine, ko nepamiršti ir į ką atkreipti dėmesį, perkant paukštieną prekybos vietose:

• Paukštieną pirkti tik iš registruotų arba patvirtintų įmonių (numeris turi būti pateikiamas ant pakuotės). VMVT įspėja, kad vartotojai, pirkdami iš neregistruotų ir (ar) nepatvirtintų įmonių, dažnai rizikuoja įsigyti ne tik nekokybiškų, bet ir nesaugių maisto produktų, žmonės netenka galimybės pareikalauti grąžinti sumokėtus pinigus;

• Visada atkreipti dėmesį į produkcijos tinkamumo vartoti terminą;

• Įvertinti parduotuvėje ar kitoje prekybos vietoje laikomos paukštienos aplinkos sąlygas – šviežia paukštiena turėtų būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje (tas pats galioja ir laikant paukštieną namų sąlygomis);

• Prekyboje matoma paukštiena turėtų būti sandariai supakuota, o pakuotė – nepažeista, švari, sausa;

• Jei renkamasi įsigyti sveriamą paukštieną, pardavėjas turi dėvėti pirštines, ją sandariai supakuoti ir švarioje pakuotėje perduoti prekę pirkėjui;

• Šviežia paukštiena turėtų būti švari ir be jokių matomų pašalinių priemaišų, neturėtų jaustis pašaliniai kvapai, matytis pastebimų kraujosruvų ar kraujo likučių;

Norint užtikrinti savo pačių saugumą ir įsigytos paukštienos kokybę bei saugą, būtina užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas bei higieną ir namuose: paukštieną pakankamai termiškai apdoroti, šaldytuve atskirti jau paruoštus vartoti produktus ir šviežią paukštieną, kad nesusidarytų kryžminė tarša, panaudojus įrankius šviežiai paukštienai ruošti juos tinkamai nuplauti (peilius, pjaustymo lenteles ir kt.) ir tik tada naudoti kitiems produktams ruošti.

Ruošiant paukštieną būtina laikytis kelių esminių taisyklių:

• Ruošiant paukštieną jos nereikėtų plauti. Plovimo metu bakterijos, kartu su vandeniu gali patekti ant šalia plautuvės esančių paviršių ir pasklisti pačioje plautuvėje. Tinkamai nenuvalius tai gali sukelti riziką, jog aplink esantis inventorius ar kiti indai, kurie bus plaunami plautuvėje gali užsiteršti bakterijomis.

• Visada nusiplaukite rankas prieš ruošiant paukštieną ir po jos gaminimo. Naudokite muilą ir šiltu vandeniu plaukite rankas ne trumpiau nei 30 sekundžių. Nelieskite jokių įrankių ar paviršių neplautomis rankomis.

• Prieš ir po gaminimo kruopščiai karštu vandeniu nuplaukite įrankius, lenteles ir lėkštes, kurias naudojate gamybai.

• Po gaminimo kruopščiai nuvalykite virtuvės paviršius, esant galimybei dezinfekuokite.

• Rekomenduojama plaunant paviršius ir indus nenaudoti virtuvinių kempinių, nes jas itin sudėtinga išplauti. Esant galimybei naudokite vienkartines šluostes arba popierinius rankšluosčius. Jeigu vis tik naudojate daugkartinio naudojimo kempines, šluostes, dienos pabaigoje rekomenduojama jas keletą minučių sterilizuoti verdančiame vandenyje.

• Tinkamai termiškai apdoroti. Kad gaminamas patiekalas būtų saugus vartoti, reikia užtikrinti, kad kepama paukštiena visose dalyse būtų tinkamai iškepusi ir pasiektų ne žemesnę nei 75 °C temperatūrą.

Daugiau informacijos, kaip išsirinkti paukštieną parduotuvėje? Kaip saugiai laikyti šaldytuve arba šaldiklyje? Kaip saugiai atitirpinti? Bei kaip saugiai paruošti? Ir kitą aktualią informaciją, galite rasti - čia

VMVT visus metus vykdo valstybinę paukštienos kontrolę ne tik prekybos centruose bet ir maistinių naminių paukščių laikymo vietose, skerdyklose, išpjaustymo įmonėse bei importo metu. VMVT specialistai planinės ir neplaninės kontrolės metu nuolat tikrina paukštienos atitiktį teisės aktų keliamiems reikalavimams, taip pat atrenkami mėginiai taršai nustatyti. Tačiau norint užtikrinti savo pačių saugumą ir įsigytos paukštienos kokybę, būtina užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas bei higieną ir namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)