Būtent šio amžiaus šie naminiai augintiniai yra padidintos rizikos grupėje. Kaip apsaugoti kačiukus nuo parazitų, kur slypi pavojai ir kokias prevencines priemones rinktis, pataria AB „Kauno grūdai“ veterinarinės farmacijos atstovė, veterinarijos gydytoja Aušra Tasiukevičiūtė, rašoma pranešime.

Kas lemia padidėjusią riziką užsikrėsti parazitais?

Specialistė aiškina, kad jeigu pasiėmėte kačiuką iš ten, kur laikoma daug kačių ar kitų augintinių, didesnė tikimybė, kad jis jau turės vidinių arba išorinių parazitų. Parazitais kačiukas gali būti apsikrėtęs ir nuo savo motinos, maitindamasis jos pienu.

Padidintą riziką užsikrėsti parazitais lemia ir katėms iš prigimties būdingas smalsumas bei polinkis medžioti. „Katės tokie gyvūnai, kurie eina kur nori ir daro ką nori – bendrauja su kitomis katėmis, švarinasi laižydami save ir kitus ar medžioja smulkius graužikus, sraiges, kurie yra vienais pagrindinių parazitų tarpinių šeimininkų“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Kaip ji pažymi, net jeigu kačiuko niekada neleidžiame į lauką ir laikome tik viduje, jis vis tiek 100 procentų nėra apsaugotas nuo pavojų iš išorės. Mes patys einame į lauką ir nejučiomis gyvūnui kenksmingų organizmų galime parsinešti ant savo avalynės ir drabužių.

Ypač daug dėmesio apsaugai nuo parazitų reikėtų skirti tuomet, jei planuojate parsinešti kačiuką į namus, kuriuose jau yra kitų keturkojų. Tokiu atveju būtina pasirūpinti, kad seniau gyvenantieji jau turėtų apsaugą.

Grėsmė žmonėms

Parazitai pavojų kelia ne tik augintinių, bet ir jų šeimininkų sveikatai. Dažniausiai keturkojų su išmatomis platinamos parazitinės ligos yra toksokarozė (zoonozė) bei toksoplazmozė. Toksoplazmozė yra viena pavojingiausių žmogaus ir gyvūnų parazitinių ligų, kurią su išmatomis platina katės. Dažniausiai ši liga pasireiškia kaklo, pakaušio, pažastų, kirkšnių limfmazgių padidėjimu. Padidėjus limfmazgiams, gali atsirasti bendras silpnumas, karščiavimas, naktinis prakaitavimas, raumenų, gerklės, galvos skausmai. Galimas odos bėrimas, kepenų ir blužnies padidėjimas, širdies raumens, plaučių, smegenų, akių pažeidimai. Nors toksoplazmozė dažniausiai nesukelia sunkių simptomų, tačiau tai labai pavojinga liga nėštumo metu, nes gali būti užkrečiamas vaisius. „Todėl labai atsakingai reikia rūpinti savo augintinių apsauga nuo parazitų, nes tai iš tiesų kelia nemažą riziką“, – sako A. Tasiukevičiūtė.

Apsauga skiriasi

Kaip pažymi A. Tasiukevičiūtė, prevencinių priemonių naudojimas – neišvengiamas ir būtinas, norint apsaugoti augintinius nuo parazitų ir jų sukeliamų ligų. Imantis parazitų prevencijos, reikėtų atsiminti kelis dalykus.

Pirmiausiai, prevencines priemones reikia taikyti tiksliai taip, kaip nurodo veterinarijos gydytojas. Antra, svarbu apsispręsti, kokias priemones naudosite. Nuo vidinių parazitų, pvz., žarnyno kirmėlių, galima atskirai naudoti tabletes, o nuo išorinių – tinka lašiukai ir purškalai. „Visgi katėms geriau rinktis užlašinamus produktus, nes įrodyta, jog naudojant tabletes katės patiria didžiulį stresą, kuris kartais, bet, deja, gali baigtis ir gyvūno mirtimi“, – atkreipia dėmesį veterinarijos gydytoja. Svarbu ir tai, kaip dažnai vartojami veterinariniai vaistai. Naujausiais tyrimais įrodyta, kad duodant priemones nuo vidaus parazitų tik 1-2 kartus per metus, pakankama apsauga neužtikrinama. Todėl būtinas reguliarus priemonių naudojimas.

Labai jauno amžiaus ir vyresnių nei 7 savaičių kačiukų apsauga skiriasi. Purškiamos priemonės nuo išorinių parazitų įprastai naudojamos mažesnio nei 600 gramų svorio ir jaunesniems negu 7-8 savaičių amžiaus kačiukams. Kiek vyresniems, daugiau nei 600 g svorio kačiukams galima lašinti lašus.

Ieško pažangesnių priemonių

Veterinarinės farmacijos atstovė atskleidžia, kad šiuo metu vis daugiau šeimininkų yra linkę savo augintiniams rinktis pažangesnes priemones, kai pakanka vienos užlašinamojo aplikatoriaus dozės ir apsauga nuo vidinių bei išorinių parazitų, įskaitant ir ausų erkutes, užtikrinama bent mėnesiui. „Tai lemia ne tik veiksmingumo paieškos, bet ir pačių žmonių besikeičiantis gyvenimo tempas. Kaip ir kasdieniame gyvenime, taip ir augintinių priežiūroje, žmonės ieško patogumo. Nori, kad naudoti priemones nuo parazitų būtų kuo paprasčiau. Šiuo atveju – viena dozė ir rūpesčiai dėl parazitų baigti“, – pažymi veterinarijos gydytoja.

Svarbu stebėti gyvūnų elgesį

„Kauno grūdų“ veterinarinės farmacijos atstovė A. Tasiukevičiūtė pabrėžia, kad jau pradėjus naudoti priemones nuo dažniausiai pas mažus kačiukus pasitaikančių parazitų: blusų, erkių, žarnyno kirminų, labai svarbu stebėti gyvūno elgesio, apetito ir vandens suvartojimo pokyčius. Jei po priemonių naudojimo kačiukas pradeda vemti, jo išmatose pastebite kirmėlių, reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją. Jei kačiukas turi suaugusių vidinių parazitų (dažniausiai – askaridžių), tai rimta problema. Tokiais atvejais tik veterinarijos gydytojas, įvertinęs situaciją, gali paskirti tolimesnį augintinio gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)