Kartais, kaip, pavyzdžiui, su kiaušiniais, net negalima atsakyti ar produktas pabrango, ar tiesiog prekybininkus apėmė godulys.

„Kalbant apie gamintojus, per kelis dešimtmečius augo darbo užmokestis, brango grūdai, energetiniai ištekliai tai didina savikainą. Tačiau jų produktų kaina beveik nedidėjo. Reikia atskirti du dalykus. Viena kai kiaušiniai parduodami didmena ir kiek jie kainuoja parduotuvių lentynose“, – aiškina Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Vytautas Tėvelis.

Asociacijos vadovas sako, kad kaina parduotuvės lentynoje priklauso nuo prekybininkų gudrumo. Šiemet prieš Šv. Velykas kiaušinių kaina didmenoje nekis. Tačiau ar ji nekils ir parduotuvės lentynoje augintojai nesiima spėti.

„Kalbant apie paukštynų ekonominę būklę, jie gyvena įtemptai. Pernai antrą pusmetį kainos buvo šoktelėję ir gamintojai atsikvėpė. Dabar jos mažesnės nei pernai tuo pačiu metu. Pragyvenam, tačiau apie plėtrą galvoti negalim“, – pripažįsta V. Tėvelis.

Analizuojant statistiką matyti, kad pavyzdžiui, didmeninės supirkimo kainos dabar toli gražu ne pačios didžiausios. Pavyzdžiui, 1996, 2008 ir 2009 metais 10 kiaušinių didmena kainavo 72 euro centus. Pernai jie buvo atpigę iki 67 centų.

Didmeninė kiaušinių kaina paukštynuose

Tačiau tai didmeninės kainos. Jei pažvelgsime į kainas, kurių iš mūsų prašo prekybos tinkluose, tai situacija bus kur kas įdomesnė. Su didmenine kaina tai nebeturi nieko bendro. Pavyzdžiui, jei 1994 m. didmeninė dešimties kiaušinių kaina buvo 46 euro centai, mažmeninė pardavimo kaina buvo 61 euro centas, tai 2017 m. didmeninė kaina už dešimt kiaušinių buvo 62 euro centai, o pirkėjai parduotuvėje jau turėjo mokėti 1,52 euro.

Mažmeninė kiaušinių kaina parduotuvėse

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)