Deja, pirmasis derlius nenudžiugino. Kaip pastebi Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Lina Meilutė–Datkūnienė, didieji darbai prasidėjo praėjusios savaitės pabaigoje, bet pirmieji bandymai nuotaikos ūkininkams tikrai nepakėlė – derliaus kokybė prasta, grūdai smulkūs, kai kurie uždžiūvę, o ir kiekis, panašu, bus mažesnis nei vidutinis. Tuo tarpu supirkimo kaina – kol kas itin žema.

Žieminių kultūrų derlius prastos kokybės

Kaip teigia Lašų žemės ūkio bendrovės administratorius Haroldas Saniukas, pirmasis rajono ūkininkų derlius, šį savaitgalį atkeliavęs į Lašų elevatorių, prastas. „Jau sulaukėm žieminių rapsų ir kvietrugių. Derlius šiek tiek mažesnis nei vidutinis, bet liūdnesni reikalai dėl kokybės.

Grūdai sausi, kokybės parametrai labai žemi, vyrauja 2–3 klasė“, – sakė H. Saniukas. Kad taip ir yra, rodo Rajono ūkininkų sąjungą pasiekę atsiliepimai.

„Dar sunku komentuoti, nes daugelis ūkininkų tik pabandė, net hektaro nenupjovė, bet iš pirmųjų rezultatų galima spręsti, kad vargu ar derlius viršys vidutinį. Aišku, visame rajone skirtingai, bet žieminių kviečių vidutinis derlius bus iki 3,5 tonos iš hektaro, nors gal kai kam pavyks gauti ir 4–5 tonas. Pavyzdžiui, Pandėlio ūkininkams, kur žemė geresnė.

Žieminių rapsų derlius irgi svyruoja – vieni 2, kiti 3 tonas prikūlė, manau, kad vidutinis derlius bus maždaug 3,5 tonos“, – sako L. Meilutė–Datkūnienė. Pasak Rajono ūkininkų sąjungos pirmininkės, bėda dar ir ta, kad daug kam rapsai prinoko nevienodai.

„Matyt, sudygo nevienodai. Kaip ir žirniai – vieni jau sunokę, kiti – žali. Vis tiek ūkininkai skuba jų derlių nuimti, nes labai gąsdina pranešimai apie škvalus ir krušas – ankštinės kultūros tam labai jautrios, viskas išbyra ant žemės, todėl laukti nėra ko“, – komentavo L. Meilutė– Datkūnienė.

Supirkimo kainos gerokai mažesnės

Ūkininkams nuotaikos nekelia ir gerokai smukusios grūdų supirkimo kainos. „Kainos vidutiniškai krito 50 eurų. Tarkim, už ekstra klasės kviečius kaina dabar nesiekia net 150 eurų, kai anksčiau mokėdavo daugiau kaip 200 eurų. Na, bet tikimės, kad supirkimo kainos kils, tik tiek, kad ūkininkai skuba vykdyti įsipareigojimus, todėl laukti geresnių kainų negali“, – sakė L. Meilutė–Datkūnienė.

Vasarinių derlius bus dar menkesnis Pasak Rajono ūkininkų sąjungos pirmininkės, dėl vasarinių kultūrų prognozės dar prastesnės. „Jeigu žieminių kultūrų derliaus kiekis dar visai neblogas, tik kokybė labai prasta, tai vasarinių derlius bus dar menkesnis. Žinoma, vėl skirtingai, gal kai kam pavyks prikulti daugiau, kitam mažiau, bet jau dabar galima spėti, jog vasarinių grūdinių kultūrų derlius ūkininkus nuvils dar labiau“, – nelinksmai prognozavo L. Meilutė–Datkūnienė.

Vis dėlto tikslesni duomenys apie šiemetinį derlių paaiškės tik rugpjūčio viduryje. „Dabar dar tik pirmieji bandymai. Kai darbai įsibėgės, kai gausime daugiau informacijos iš viso rajono, tuomet ir rezultatai bus aiškesni, o komentarai – tikslesni“, – pastebi L. Meilutė–Datkūnienė.

Apie derlių kalbėti per anksti

Šeštadienį sulaukę palankių orų, javapjūtę pradėjo Pandėlio seniūnijos ūkininkai Grigorijus Timofejevas ir Vidas Joneliūkštis. Pastarasis pirmiausia pasuko į ankstyvųjų kviečių laukus. Iš pradžių derlius nenudžiugino, jis svyravo tarp 4–5 tonų iš hektaro, grūdų drėgnumas siekė 16 proc.

Tą dieną spėta nupjauti apie 7 ha. Sekmadienį ūkininkas darbavosi vėlyvesnių kviečių laukuose. „Čia derlius buvo geresnis – apie 5 tonos iš hektaro, drėgnumas mažesnis nei šeštadienį – apie 14 proc.“, – sakė V. Joneliūkštis. Jis grūdus sandėliuoja savame ūkyje, nes tam turi reikalingą įrangą.

Apaščios kaime gyvenantis G. Timofejevas ne pats sėdėjo prie kombaino vairo – jį vairavo samdomas darbininkas. Ūkininkas sakė nesiekiantis kviečių derliaus rekordų, nes žemės durpėtos, jas reikia kalkinti, todėl tikisi sulaukti 4 tonų iš hektaro. „Tai tik pradžia, kai nukulsim 10 hektarų, tada derlingumas ir paaiškės“, – pašnekovas rodė lauką, kuriame pasėta lietuviška, permainingas žiemas pakenčianti kviečių veislė. Grūdus ūkininkas sakė vešiantis saugoti, jų kol kas parduoti neketina dėl, jo manymu, numuštų grūdų kainų.