Tiesiog pavasaris ypatingai ankstyvas.

„Vaismedžių sezoną mes pradėjome kovo 12 d. Pašalas išėjo, vanduo žemėje nestovi ir galima sodinti. Sodinukams dabar tinkamas laikas“, – sako A. Amšiejus, pripažintas sodininkystės ir bitininkystės ekspertas.

Jis pats turi sodą ir tikina, kad pas jį obelys, kriaušės, vyšnios, slyvos, abrikosai, persikai kainuoja tiek pat, kiek ir pernai – po 6 eurus už medelį.

Bijantiems, kad sodinukas sušals, A. Amšiejus atkerta:
„Medeliai tai ne pomidorai. Jie vegetacijos būklės ir priežasties, kodėl jų nesodinti nėra. Iki 6 laipsnių šilumos auga šaknys, vėliau pradeda formuotis pumpurai ir auga labai ir tikimybė, jog vaismedis prigis bus mažesnė. Augalui pirmiausia reikia užsiauginti šaknis, tik po to lapus. Rudenį geriau nesodinti kaulavaisių, nes jie gali nesustiprėti prieš žiemą.“

Algirdas Amšiejus

Ekspertas sako, kad šiemet pavasaris unikalus – anksti išėjo pašalas ir dirvoje nėra vandens. Jei iškasus duobę joje kaupiasi vanduo, kišti žemėn sodinuką neverta.

Kalbant apie kainas, Kauno rajone esantis A. Virbickienės ūkis „Sodo rožė“ daugiausiai specializuojasi gėlių, o ypač, rožių sodinukų, prekyba. Taip pat parduodami skiepyti įvairių daržovių daigai. Didelę dalį daigų ir sodinukų ūkininkai atsiveža iš užsienio. Pasak ūkio internetinės parduotuvės projektų vadovo Justino Virbicko ryškaus kainų pokyčio daigų rinkoje nepastebima.

„Kai kurių segmentų kainos kinta, kai kurių išlieka stabilios. Tai priklauso nuo gamybos išlaidų, tiekėjų. Mes viską perkame užsienyje, jei ten kainos kyla, tai ir pas mus didėja. Ženklaus pokyčio nėra, kažkas pinga, kažkas brangsta, bet drastiškų pokyčių tikrai nėra“, – teigia J. Virbickas.

Ūkyje parduodamos apie 100 veislių rožių, standartinių dydžių rožių kainos svyruoja nuo 8 iki 15 eurų už vienetą, didžiausios rožės kainuoja iki 20 eurų. Taip yra ir daugiamečių augalų, hortenzijų kainos – 12-25 eurų, vynuogių – 5 - 10, brangiausi iki 18 eurų, įvairių veislių raganės kainuoja 8 eurai.

„Kai ateina šiltasis sezonas žmones domina viskas – visi žydintys, dekoratyviniai augalai. Pirkėjai viskuo domisi, tiek senesnėmis veislėmis, tiek naujienomis. Jau kelis metus turime skiepytus daržovių daigus. Tokie daigai turi trigubai – keturgubai geresnę šaknų sistemą nei tradiciniai. Šie daigai duoda daugiau vaisių ir yra atsparūs ligoms. Jų kaina didesnė, bet skiepytas daigas atstoja 4-5 paprastus daigus. Jie labai pasiteisino, daug kas juos Europoje augina”, – apie ūkyje parduodamus daržovių daugius pasakojo J. Virbickas.

Skiepyti pomidorų, agurkų, paprikų ir arbūzų daigai kainuoja 4,5 euro už vienetą.

J. Virbickas pasakoja, kad kasmet rinkoje atsiranda daug įvairių naujovių susijusių su technologiniais auginimo sprendimai. Vieni jų – profesionalūs auginimo vazonai, skirti viešų erdvių apželdinimui ir turintys savaiminio drėkinimo sistemą. Dar viena naujovė – apželdinimo tekstilė. Tai pasaulinė naujovė žolės sodinimui. Tai kilimo klojimo principu grindžiama medžiaga, kurioje jau yra sėklos ir trąšos.

Internetiniuose skelbimuose braškių daigų kainos priklausomai nuo veislės svyruoja nuo 0,36 iki 1,29 euro, brangesnių veislių siekia 4,5 euro, avietės – 0,25 – 0,40 euro, gervuogės nuo 1,80 iki 3,00 eurų, obuolių sodinukai nuo 8 iki 15 eurų, vyšnios – 10 eurų, slyvos – 8,5 euro.

Šilauogių sodinukų kaina priklauso nuo amžiaus, dvimečiai kainuoja nuo 1,20 euro, trimečiai 2,5, penkiamečiai apie 7 eurus. Įvairių spalvų serbentų sodinukai kainuoja nuo 5 iki 8 eurų. Agrastai kainuoja tiek pat. Šparagai, smidrai skelbimuose kainuoja 0,75 – 1,5 euro.

Norintys palyginti kainas gali paskaityti, kiek daigai ir sodinukai kainavo pernykštėje parodoje "Ką pasėsi...", nuo kurios tradiciškai ir prasideda sodininkų sezonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)