Išskirtinis bruožas – išmanumas

Kovo 31 – balandžio 2 dienomis į Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademiją (VDU ŽŪA) sugrįžtančioje tradicinėje pavasarinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi…“ savo ekspozicijas įrengs keli šimtai dalyvių. Dalis jų renginyje pristatomus produktus pateikė vertinti medalių likimą sprendžiančiai komisijai, rašoma pranešime.

„Konkurso dalyvius vienijanti tendencija, pradėjusi ryškėti prieš maždaug penkerius metus, o šįmet įgavusi išskirtinį aktualumą, yra eksponatų išmanumas“, – pastebi „Ką pasėsi... 2022“ medalių skyrimo komisijos pirmininkas prof. dr. Egidijus Šarauskis.

Anot jo, žemės ūkio technikos modernumas užtikrina, kad ji atitinka aplikosauginius reikalavimus, yra palankesnė aplinkai, dirvožemiui.

„Naujausios technologijos ir išmanumas pastebimas visose dalyse – nuo įrangos dizaino iki valdymo sprendimų. Technikos gamintojai jau pasiekė tai, kad jos operatoriai gali iš anksto suplanuoti savo darbus ir juos valdyti kompiuteriais. Viskas kuriama akcentuojant ir žmogiškųjų resursų, ir išteklių, tokių kaip kuras ar trąšos, taupymą“, – pabrėžia prof. dr. E. Šarauskis.

„Kiekviena mūsų paroda demonstruoja vis didesnį žemės ūkio progresą. Europos žaliojo kurso kontekste ūkininkus šiandien domina tai, kas vyks ateityje: koks bus žemės ūkis, kiek reikės keistis, diegiant naujas technologijas, skaitmenizaciją, dirbtinį intelektą, tiksliojo ūkininkavimo principus, naudojantis robotais, daiktų internetu, taikant naujus verslo modelius, diversifikuojant rizikas“, – „Ką pasėsi…2022“ aktualumą komentuoja VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė, pastebinti kad parodos formatas yra vienas efektyviausių instrumentų skleisti žinias ir jų gauti.

Dabartinė situacija įtikina net skeptikus

Ne po vieną medalį per visus „Ką pasėsi…2022“ parodos metus pelniusių įmonių atstovai įsitikinę, jog vis aktualesnės tampa technologijos, atliepiančios bene pagrindinę pastarųjų metų žemės ūkio kryptį – žaliąjį kursą.

„Su trąšų tiekimu iššūkių turime jau bene pusantrų metų. Jos pabrango dešimt kartų ir gali būti, kad kainos kils toliau. Tuo pat metu brangsta kuras, o maisto poreikis didėja. Visa tai sufleruoja, ką turi daryti šiuolaikinis ūkis – tręšti efektyviau, ką šiuolaikinės technologijos leidžia pasiekti, – įžvalgomis dalinosi už beariminės žemdirbystės technologijos sėjamąją „Ką pasėsi…2022“ medaliu įvertintos įmonės „East West Agro“ vadovas Gediminas Kvietkauskas, – Iki šiol įvertindami modernios technikos privalumus ir jos kainą bei palygindami su trąšų ir kuro savikaina, ūkiai vangiai eidavo tiksliosioms žemdirbystės link. Dabar, kai trąša tokia brangi, išmoksime tai, ką ištręšdavome per metus, padalinti ir ištręsti per tris. Ir tai yra įmanoma, nes išmanių sprendimų dėka galima trąšą padėti tiksliai ten, kur jos trūksta“.

Anot jo, siekiant mažinti ūkio savikainą, kuro kaina taip pat tampa impulsu atsinaujinti turimą techniką.

Dėl situacijos Rusijoje ir Ukrainoje, G. Kvietkausko nuomone, Lietuvos žemdirbiai artimiausius kelerius metus turėtų gauti rekordiškai geras pajamas. O tai, pašnekovo įsitikinimu, leis investuoti į ekonomiškesnę bei aplinkosauginius reikalavimus atitinkančią techniką.

Kad išmanumas yra šių metų žemės ūkio tendencija, patvirtina ir už po septynerių metų atnaujintą John Deere 6R serijos traktorių „Ką pasėsi…2022“ parodos medalį gavę UAB „DOJUS agro“ atstovai.

„Tampa svarbios tos technologijos, kurios padeda ūkininkams taupyti tai, kas šiuo metu aktualiausia: degalus, trąšas, sėklą. Žinoma, ir laiką. Modernūs sprendimai suteikia galimybę iš anksto, dar prieš sezoną susiplanuoti visus darbus ir juos, atėjus metui, atlikti vienu kompiuterio mygtuko paspaudimu“, – patikina pašnekovai.

Anot jų, domėtis moderniais sprendimais pagrindinių žemės ūkio veiklos komponentų brangimas privertė net skeptiškiausiai jų atžvilgiu nusiteikusius ūkininkus. Iki šiol darbų efektyvumu mažai besidomėję žemdirbiai jau įvertino pasaulio ekonomikos tendencijas bei galimybę sutaupyti tose srityse, kurios iki pokyčių kainų rinkose buvo jiems mažai aktualios.

„Lietuvos ūkiai stambėja ir persiorientuoja į tiksliąją žemdirbystę, kuriai būtinos informacinės technologijos duomenims iš įvairių šaltinių gauti – tai leidžia priimti sprendimus, maksimaliai efektyvinančius žemės ūkio produkcijos gamybą. Todėl nestebina, kad mūsų ūkininkai vis aktyviau domisi inovatyvios technikos našumu, jos patikimumu, garantiniu ir pogarantiniu aptarnavimu, kuro sąnaudomis, atsarginių detalių operatyviu tiekimu, būsima technikos likutine verte ir naujomis technologijomis, kurios atitinka pasaulines tvaraus ūkininkavimo tendencijas. Pastarąsias įsivertinome, todėl nuolat investuojame į brangstančius degalus ir trąšas taupančius išmaniosios žemdirbystės sprendimus“, – „Ką pasėsi… 2022“ medalio laimėtojas UAB „Žemtiekimas“ generalinis direktorius Saulius Silickas.

„Ką pasėsi… 2022“ – kitą savaitę

Didžiulėse lauko erdvėse ir paviljonuose vyksiančios parodos „Ką pasėsi… 2022“ organizatorių komandai vadovaujantis VDU ŽŪA Verslo ir socialinės partnerystės centro vadovas doc. dr. Virginijus Venskutonis pasakoja, kad ir šiemet tradiciškai gausiausia bus žemės ūkio technikos ekspozicija, kurią pristatys įmonės – nuolatinės parodų dalyvės. Tačiau šiemet užsiregistravo ir beveik 20 proc. naujų dalyvių, kurie pristatys skysto mėšlo tvarkymo technologijas, natūralius ir biologiškai aktyvių medžiagų koncentratus, taip pat atsinaujinančios energetikos, IT ir telekomunikacinių sprendimų galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją