Pasak ministro Kęstučio Navicko, gavusi teismo nutartį, ministerija įvertins jos argumentus ir per dvi savaites priims sprendimą. Anot ministro, smulkiųjų pieno gamintojų derybinės galios yra silpnos, todėl skelbiamos perdirbėjų kainos leidžia jiems geriau orientuotis rinkoje ir pasirinkti norimą pieno pirkėją.

„Ministerija priims sprendimus, kaip išlaikyti ir didinti rinkos skaidrumą, apsaugoti mažuosius gamintojus“, – BNS komentare teigė ministras.

ŽŪM duomenimis, pieną šalyje parduoda apie 18 tūkst. skirtingo dydžio ūkių.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį galutinai įpareigojo ministeriją pašalinti kainas iš jos svetainės.

„Atsakovas (ministerija – BNS) be teisėto pagrindo paskelbė pareiškėjo komercinę paslaptį sudarančią informaciją“, – rašoma LVAT nutartyje.

VAAT 2017 metais buvo atmetęs „Pieno žvaigždžių“ skundą, tačiau LVAT pernai sausį panaikino šį sprendimą ir perdavė bylą nagrinėti iš naujo. Šių metų vasarį teismas iš dalies patenkino „Pieno žvaigždžių“ skundą.

„Pieno žvaigždės“ prašė teismų įpareigoti ministeriją pašalinti iš jos tinklapio nuo 2017 metų sausio iki spalio viešai skelbtą informaciją apie vidutinę bazinių rodiklių pieno supirkimo kainą bei daugiau jos nebeskelbti.

Įmonė teigė, jog kainų viešinimas gali paveikti konkurentų strategiją, jie gali lengviau derinti savo veiksmus ir taip riboti konkurenciją. Įmonės teigimu, informacija apie kainas yra konfidenciali, be to, ji skelbiama be bendrovės sutikimo.

Tuo metu Žemės ūkio ministerija nurodė, kad Konkurencijos taryba atliko 2014–2015 metų pieno sektoriaus rinkos tyrimą ir pasiūlė įvertinti, ar kiekvieno supirkėjo kainų viešinimas yra būtinas, o jeigu nebūtinas, atsisakyti jo arba skelbti tik apibendrintus duomenis.

Ministerija ketverius metus interneto tinklalapyje kiekvieną mėnesį skelbia informaciją apie visų šalies pirkėjų mokamas pieno supirkimo kainas. Siekdama išvengti neigiamos įtakos konkurencijai tarp pieno supirkimo įmonių, ŽŪM viešina tik užpraeito mėnesio pieno kainas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)