Svarbu užauginti gerą derlių. Lietuviai tradiciškai eksportuoja du trečdalius išauginamų grūdų.

„Nors mūsų sektorius nukentėjo, tačiau praradimų net negalime lyginti su kitais sektoriais. Eksportas juda. Valstybės toliau rengia konkursus. Pavyzdžiui, vakar grūdus pirko Alžyras. Kinija nupirktų ir daugiau javų, tačiau neturime ko parduoti, nes visi seno derliaus grūdai iš ūkininkų supirkti ir pasirašytos sutartys dėl jų realizacijos, nes šalys siekia sukaupti kuo didesnį rezervą“, – analizuoja Karolis Šimas, UAB „Agrokoncerno grūdai“ direktorius.

Įmonė šiandien krauna keturis laivus ir neturi sunkumų.

Dėl šių priežasčių jis nemato pavojaus, kad sumažės paklausa. Atvirkščiai, rinka trumpuoju laikotarpiu padidės. Nebent ES uždarytų sienas ir sutrūkinėtų tiekimo grandinės. Mūsų grūdai pirmo vartojimo prekė – jie skirti maistui ir pašarams ir dėl to pirkimų mažėjimo nelaukiama.

Kalbant apie kainas, šią savaitę įvyko korekcija.

Karolis Šimas

„Grūdų biržos nekrito tiek, kiek kitos akcijų ar kitų žaliavų biržos. Žiemos viduryje javai buvo pervertinti, nes iš akcijų rinkų į čia atėjo spekuliantai ir fondai. Pavyzdžiui, fondų pozicijų Čikagos biržoje kviečiuose buvo daugiausia pastarųjų kelių metų istorijoje. Lyginant su tuo laikotarpius kviečiai „Matif“ biržoje pigo 10–20 eurų, rapsai apie 50 eurų už toną, tačiau dabartinė biržinė jų kaina apie 360 eurų normali. Virš 400 eurų už toną buvo nelogiškas lygis, kuris ilgai ir negalėjo išlikti“, – skaičiuoja K. Šimas

Kokios bus šio sezono kainos spręsis po mėnesio, kai bus aišku, kokios pasaulinio derliaus prognozės, kaip peržiemojo žiemkenčiai ir kokius vasarinių kultūrų plotus pavyko pasėti.

Kalbant apie ūkininkų pajamas, mūsų ūkininkai bent 20 proc. būsimo derliaus pardavė išankstinėmis sutartimis, kai kaina buvo rekordiškai aukšta. Šiandien naujo derliaus kviečiai 10-15 eurų už toną pigesni, rapsas pigesnis 20-30eurų. Lietuvoje ūkininkui mokama 155–160 eurų už II - E klasės kviečių toną. Rapsai perkami po 340 eurų. Tai apie 20 eurų mažiau nei javapjūtės metu. Seno derliaus kviečiai perkami po 165 –172 eurus.

„Netgi po visų kainų korekcijų ūkininkai derlių parduos pelningai, jei gegužės-birželio mėnesį neužklups sausra“, – padėtį įvertina K. Šimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)