Žemės ūkio bendrovės „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas Svajūnas Banelis sako, kad Taivanas, kaip ir bet kuri nauja eksporto rinka yra įdomi ir įmonė pasirengusi bendradarbiauti.

„Tačiau kol kas apie Taivano rinką mes neturime daug informacijos, nes iš Lietuvos į ją niekas nebuvo eksportavęs grūdų. Nežinome, kokios kokybės ir kokie kiekiai kviečių ir kitų kultūrų šiai rinkai reikalingi. Tad, kol mes šią rinką galėsime pasiekti, reikės išsiaiškinti dar daug dalykų, pirmiausia, tai – ką Lietuva gali jai pasiūlyti“, – BNS sakė S. Banelis.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra labai tolima Taivanui šalis, be to, jam grūdus arčiau ir pigiau įsivežti iš Australijos.

„Ar Lietuva bus pajėgi su pastarąja konkuruoti kaina, kuriai lemiamą įtaką turės dideli logistikos kaštai, kol kas sunku pasakyti. Tačiau jei Taivano rinkai, kaip ir Kinijai, aktuali kokybė, Lietuva turi ką pasiūlyti“, – sakė S. Banelis.

Anot jo, Lietuvoje užauginami labai aukštos kokybės kviečiai gerokai pranoksta australiškų kviečių kokybę. Pavyzdžiui, Australijoje aukščiausios premium klasės grūdų baltymingumas siekia 10 proc., o Lietuvoje – 12 proc. ir daugiau.

„Taivanas – kaip nauja potenciali lietuviškų grūdų eksporto rinka yra įdomi, tačiau ar ji iš tiesų tokia patraukli, lems daugybė sudedamųjų: su kokia konkurencine aplinka susidurs lietuviška prekė, kokia teise Taivanas vadovaujasi spręsdamas kilus ginčui, kokie kokybiniai parametrai taikomi importuojamiems grūdams ir panašiai“, – sakė „Linas Agro“ grūdų prekybos vadovas.

Pasak jo, Lietuva su Kinija nevykdė aktyvios prekybos grūdais, „Linas Agro“ taip pat neteko tiesiogiai susidurti su eksporto į šią rinką patirtimi.

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos vadovė Dalia Ruščiauskienė teigė, jog naujos galimybės eksportuoti į bet kurią rinką, kuri gali būti įdomi Lietuvos eksportuotojams, visada yra naudingos.

„Mes matome potencialą šioje rinkoje, kalbamės su galimais importuotojais. Tačiau tai kol kas pirmieji žingsniai. Reikia suderinti kokybinius klausimus ir kitas procedūras. Kiek tai pasitarnaus Lietuvos grūdų eksportuotojams, galėsim įvertinti tik pakrovę bent vieną grūdų krovinį“, – BNS teigė ji.

Taivano Gyvūnų ir augalų sveikatos inspekcijos ir karantino biuras praėjusią savaitę pranešė, jog į šalį galima eksportuoti lietuviškos kilmės paprastuosius kviečius ir miežius, sėjamąsias avižas ir žirnius, skirtus vartojimui, bet ne sėjai.

Norintieji eksportuoti privalės turėti fitosanitarinį sertifikatą – jame turės būti nurodytas grūdų mokslinis pavadinimas, jų kiekis bei kilmės šalis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)