Augalininkystės tarnybos ir atestuotų dauginamosios medžiagos tiekėjų atliktais laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad pernai metų derliaus pupų sėklos daigumas buvo 71-79 proc. ir neatitiko sertifikuotai sėklai keliamų minimalių daigumo (80 proc.) reikalavimų, todėl tokia sėkla negalėjo būti tiekiama rinkai.

Dėl sausros visoje šalyje Lietuvos sėklininkystės asociacija kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją, kad būtų leista tiekti rinkai žemesnio daigumo pupų sėklą.

Europos Komisija, gavusi Lietuvos prašymą, paskelbė suteikianti Lietuvai leidimą prekiauti minimalių daigumo reikalavimų neatitinkančia pupų „Boxer“, „Fuego“, „Reda DS“, „Louhi“, „Merkur“, „Vertigo“, „Tiffany“, „Lynx“, „Olga“, „Amigo“, „Fanfare“, „Isabell“ sėkla, kurios mažiausias daigumas – 70 proc.

Akcentuojama, kad tai yra vienkartinis leidimas, kuris galios iki birželio 30 dienos.

Vadovaujantis Europos Komisijos reglamentu dėl leidimo valstybėms narėms laikinai leisti prekiauti pupų sėkla, neatitinkančia minimalių daigumo reikalavimų, oficialioje etiketėje turi būti nurodyta, kad sėklos kategorija atitinka ne tokius griežtus reikalavimus. Taip pat privaloma pateikti mažiausio daigumo procentą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)