Žemės ūkio komisaras Janušas Vojciechovskis pripažino, kad situacija kiaulienos sektoriuje tikrai sunki. Palyginti su praėjusiais metais, pabrango pašariniai grūdai, energetiniai ištekliai, o kiaulių supirkimo kainos nukrito. Kiaulienos paklausai vidaus rinkoje neigiamą įtaką padarė ne tik COVID-19 pandemija – niekur nedingo ir afrikinis kiaulių maras, rašoma pranešime.

Dėl eksporto į trečiąsias šalis apribojimų ir kitų neigiamų veiksnių Europos Sąjungos vidaus rinkoje yra atsiradęs kiaulienos perteklius.

Komisaras patikino, kad Europos Komisija svarsto, kaip būtų galima palengvinti situaciją. Toliau deramasi su Kinija dėl rinkos atvėrimo. „Viena iš pagrindinių kliūčių aktyvuoti rinkos reguliavimo priemones yra didelis finansų poreikis. Tačiau mes atidžiai stebime rinką ir prireikus būsime pasirengę taikyti šias priemones“, – sakė J. Vojciechovskis.

„Stabilumui užtikrinti nebeužteks tik rinkos stebėjimo – reikia imtis ir veiksmų. Sektoriui būtina išskirtinė finansinė parama bei privataus kiaulienos saugojimo priemonės aktyvavimas“, – taryboje sakė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, prašydamas kuo skubiau spręsti šį klausimą.

Pasak ministro K. Navicko, kiaulininkystės sektorius susiduria su vis didesniais sunkumais artimiausiu metu nėra jokių ženklų, kad situacija Lietuvoje ir ES pradėtų gerėti, o kiaulienos kainų krizė baigtųsi. „Reikalingi sprendimai ES lygiu, – sakė ministras. – Skubiai turi būti sprendžiami kiaulienos pertekliaus vidaus rinkoje suvaldymo, gamintojų patiriamų nuostolių atlyginimo bei tarptautinės prekybos trukdžių šalinimo, afrikinio kiaulių maro apribojimų taikymo zonų, klausimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją