Pasak Žemės ūkio ir maisto departamento Gyvūnų sveikatos skyriaus vedėjo Olevo Kaldos, tai pirmas toks atvejis Estijoje.

Gulbė, kuriai nustatytas paukščių gripas, nugaišo.

„Departamentas kasmet tikrina naminius paukščius, laukinius ir vandens paukščius, tačiau kol kas paukščių gripas nebuvo nustatytas“, – O. Kalda cituojamas pranešime spaudai.

Labai užkrečiamas paukščių gripas yra viena pavojingiausių gyvūnų ligų, sukelianti masinį paukščių sergamumą ir žūtį. Viruso padermė nekelia grėsmės žmonėms, tačiau daro ekonominę žalą.

„Kadangi nėra vakcinos ar gydymo nuo šios ligos, naminiai paukščiai turi būti laikomi uždarose patalpose, kad būtų išvengta infekcijos. Užsikrėtę naminiai paukščiai turi būti paskersti, o pašarai, atliekos ir kitos medžiagos, kurios gali būti užterštos virusu, tinkamai sunaikintos“, – sakė O. Kalda.

Tuo metu Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba naujienų agentūrai BNS sakė gavusi laboratorinių tyrimų rezultatus, patvirtinančius dar keturis paukščių užsikrėtimo šiuo virusu atvejus šalyje.

Viena gulbė nebylė, kuriai nustatytas paukščių gripas, buvo rasta Jaunkiamerių paplūdimyje, dvi – Lampečcieme, o dar vienas antinių šeimos vandens paukštis buvo rastas Sluokoje.

Veterinarijos tarnyba perspėjo naminių paukščių augintojus neišleisti paukščių iš uždarų patalpų, siekiant išvengti jų kontakto su laukiniais, ypač vandens, paukščiais, ir susilaikyti nuo paukščių pirkimo kitose Europos valstybėse.

Pirmas paukščių gripo atvejis Latvijoje buvo nustatytas vasario 10 dieną Jūrmaloje, kur rastos dvi nugaišusios gulbės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)