Sertifikavimo veikloje patikrų metu nustatomi pažeidimai vadinami neatitiktimis. Tuo metu patikros metu kaip neatitiktis fiksuojama prašomos informacijos nepateikimas tikrintojui, netinkamas buhalterinės apskaitos vedimas, produkcijos ženklinimas ar neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų ar genetiškai modifikuotų organizmų naudojimas.

Pažeidimai ir taikomos už juos poveikio priemonės gali būti įspėjimas, kuriuo nurodoma neatitiktį pašalinti per nustatytą laiką, produkcijos ar net viso ūkio nesertifikavimas už šiurkščius ar sistemingus pažeidimus.

Kaip skelbia „Ekoagros“, pagrindinė jos veiklos sritis yra ekologinės gamybos sertifikavimas, o pačią didžiausią dalį iš visų maždaug trijų tūkstančių įstaigos pareiškėjų sudaro užsiimantieji pirmine ekologine augalininkyste. Vertinant pirminėje ekologinėje gamyboje per pastaruosius kelerius metus nustatytas neatitiktis, matyti, kad jau antri metai visiškai be jokių pažeidimų dirba 45 proc. pareiškėjų.

Vis dėlto pažeidimų vis dar pasitaiko. Pernai 550 augalininkystės ūkių nustatyta neatitiktis, kai panaudota neatitinkanti reikalavimų augalų dauginamoji medžiaga. Ekologinės gamybos vienetuose naudojama dauginamoji medžiaga turi būti išauginta pagal ekologiškai gamybai keliamus reikalavimus ir turėti sėklos sertifikatą.

Taip praėjusių metų augalų derlius 524 ūkiuose ar jų dalyse neatitiko Žemės ūkio ministerijos nustatytos minimalios ribos. Tam didžiausią įtaką turėjo netinkamos gamtos ir oro sąlygos. Pastebima atvejų, kai ekologiniuose ūkiuose nustatomas sintetinių trąšų, pesticidų, beicuotos sėklos ar kitų ekologinėje gamyboje neleidžiamų medžiagų panaudojimas: praėjusiais metais tokių atvejų buvo 40.

„Ekoagros“ duomenimis, pernai mažėjo atvejų, kai buvo auginami augalai ir jų produktai, kurių negalima lengvai atskirti tiek augimo, tiek sandėliavimo metu. Praėjusiais metais tokių atvejų nustatyta 374 ūkiuose, o 2017-aisiais - 469.

Taip pat sumažėjo reikalaujamo augalų ir medžių tankumo, sėjomainos reikalavimų, produktų atsekamumo transportuojant, neekologiškos produkcijos realizavimo kaip ekologiškos pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją