Rekvizitai.lt duomenimis, bendrovėje dirba 48 žmonės, vidutinis atlyginimas, „iki mokesčių“ 567,52 eurai. Tačiau protestuoti suskato tik žurnalistai dirbantys regionuose.

Irma Dubovičienė, Vilniuje dirbanti „Ūkininko patarėjo“ korespondentė, sako, kad redakcijoje finansiniai sunkumai nėra naujiena. Jie įmonę persekiojo ir vadovaujant ankstesniam redaktoriui – Vyteniui Neverdauskui.

„Aš net nežinau, kiek man redakcija skolinga. Tiesą sakant, iki naujiems savininkams perimant įmonę situacija buvo panaši. Tik kai pernai spalį akcijos buvo nupirktos, buhalterija parengė skolų ataskaitą. Šie pinigai nebuvo išmokėti. Dabar skolos vėl kaupiasi“, – apie padėtį įmonėje pasakoja I. Dubovičienė.

Ji sako, kad šiandien irgi tiksliai nežino, kiek įmonė jai skolinga. Tik kai krašto korespondentai kreipėsi į bendrovės vadovus, buvo pažadėta skolas suskaičiuoti ir rudenį sudaryti fiksuoto atlyginimo sutartis.

„Mus tikino, kad iš duobės lipame, padėtis gerėja. Reikia tik sulaukti spalio. Kaip bus realiai parodys ruduo. „Ūkininko patarėjuje“ dauguma žmonių dirba papildomai, dalis pensininkų, nes iš šio atlyginimo nepragyvensi. Šiuo metu man tai tik įpareigojantis laisvalaikio pomėgis“, – sako I. Dubovičienė.

„Ūkininko patarėjo“ redaktorius Gintautas Misiukevičius DELFI atsakyme teigė, kad skolų darbuotojams už komandiruotes ar atostogos nėra, tik „šiek tiek vėluoja atlyginimai“.

„Palyginus su tuo, ką radome pernai rudenį, situacija nepalyginamai stabilesnė. Laikraštis leidžiamas, darbuotojai dirba“.

Vėluoja atlyginimai

Darbuotojų prašyme nurodoma, kad darbo užmokestis bendrovėje vėluoja nuo 2017-ųjų spalio, o paskutinį darbo užmokestį už birželio mėnesį darbuotojai gavo rugpjūčio 7 d., lygiai dviem mėnesiais vėliau nei numatyta sutartyse. Darbuotojai skundžiasi, kad laiku negauna ir atostoginių – netgi po atostogų grįžę darbuotojai jų dar nebūna gavę.

„Nuo praėjusių metų liepos mėnesio nebegauname ir autorinio atlyginimo, todėl didžioji dalis korespondentų dirba už minimalų mėnesinį darbo užmokestį – esame prilyginti valytojams bei kitiems nekvalifikuotiems darbininkams“, – rašo žurnalistai.

Dainius Radzevičius. Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas sako, kad situaciją žino iš pavienių kolegų.

„Kiek anksčiau esame rengę seminarą Kaune su Darbo inspekcijos ir Sodros specialistai dėl darbuotojų teisių ir jų gynimo. Kitame seminare šiemet Kaune pranešimą apie situaciją „Ūkininko patarėjo“ redakcijoje mūsų seminare Kaune buvo pristatęs buvęs vadovas Vytenis Neverdauskas. Jau tada jam ir kitiems kolegoms rekomendavome imtis teisinių priemonių kolektyviai“, – sako D. Radzevičius.

Jis prisimena, kad seminare tada dalyvavo ir Gražina Petrošienė. Ji yra viena iš redakcijos vadovių yra ir kitos profsąjungos (Lietuvos žurnalistų draugijos) vadovybėje. Todėl jau šiandien parašė dėl situacijos ir pasiūlė pagalbą, kokios reikia.

„Panašu, kad ne vien finansiniai klausimai yra problema, bet ir šiandieninė teisinė situacija dėl akcininkų ginčo, turto. Redakcijos žmonės yra tapę įkaitu“, – analizuoja LŽS pirmininkas ir siūlo išeiti – atstovauti darbuotojų interesus geriausia galėtų redakcijoje įkurta profsąjunga, kuriai tikrai galėtų visokeriopai padėti šakinė profsąjunga.

„Su LŽS Kauno skyriaus vadovu Vidu Mačiuliu jau susisiekiau, kad pakalbėtų su kolegomis dėl galimybės konsultuoti juos ir padėti“, – tikina D. Radzevičius.

Spalį pasikeitė savininkai

Konfliktas tarp akcininkų laikraštyje prasidėjo pernai spalį. Spalio 11 d. dalis „Ūkininko patarėjo“ akcijų buvo parduotos bendrovei „Dvylika pirklių“, kuris jas nusipirko iš buvusio savininko Ramūno Karbauskio.

Vieninteliu bendrovės „Dvylika pirklių“ akcininku Registrų centre yra nurodomas Petras Balčiūnas, jos direktorius – Darius Vitkevičius. Finansinių ataskaitų 2015 m. sausį registruota bendrovė Registrų centrui nėra pateikusi. Trečiadienį vykusiame bendrovės akcininkų susirinkime buvo išrinkta nauja bendrovės „Ūkininko patarėjas“ valdyba, kurios nariais atsisakė būti tiek V. Neverdauskas, tiek dar pora buvusių valdybos narių.

Naujuoju bendrovės direktoriumi tapo Julius Skestenis, vyriausiuoju redaktoriumi – buvęs „Valstiečių laikraščio“ direktorius Gintautas Misiukevičius.

„Ramūnas Karbauskis turėjo 33 proc. mūsų akcijų, jis jas pardavė investicinei bendrovei „Dvylika pirklių“, kuri, kaip man pasakojo, buvo sukurta specialiai tam, kad perimtų „Ūkininko patarėjo“ valdymą. Šiandien buvo akcininkų susirinkimas, ir jie, pasitelkę dar keletą smulkiųjų akcininkų, organizavo naujos valdybos rinkimus. Buvo išrinkta nauja valdyba, aš ir dar pora mūsų darbuotojų atsisakė dirbti valdyboje, mano, kaip vyr. redaktoriaus teises jie suspendavo, taip pat jie paskyrė naują direktorių. Aš buvau ir valdybos pirmininkas, ir direktorius, ir vyriausiasis redaktorius“, – DELFI anksčiau pasakojo V. Neverdauskas.

Didžiausias bendrovės turtas – Kauno centre esantis pastatas, vertinamas daugiau nei milijonu eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)