aA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, Lietuvoje mėsos, pieno, žuvies ar žvėrienos gaminius nedideliais kiekiais gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda daugiau kaip pusė tūkstančio smulkiųjų ūkininkų ir žemės ūkio įmonių.
Daugėja smulkių maisto produktų gamintojų
© DELFI / Domantas Pipas

Trejus pastaruosius metus norinčiųjų užsiimti tokia veikla skaičius vidutiniškai padidėja 10 proc., rašoma pranešime.

Šiuo metu Lietuvoje daugiausiai yra užsiimančių pieno produktų gamyba – 316, žuvininkystės produktų – 69, mėsos gaminių ir pusgaminių gamintojų – 66, paukščių, triušių auginimu mėsai – 31, kiaušinių tiekimu – 16, sumedžiotų laukinių gyvūnų mėsa – 8, o žvejų, rinkai tiekiančių sugautas žuvis, priskaičiuojama 155.

„Smulkiųjų maisto gamintojų veikla yra labai svarbi valstybės ekonomikai ir padeda išlaikyti šalies unikalumą, išsaugoti maisto gamybos tradicijas ir tradicinius maisto produktus. Todėl jau ne pirmus metus nuolat ieškome būdų, kurie paskatintų imtis smulkiosios gamybos, kad tokie gamintojai galėtų kuo paprasčiau surasti savo nišą ir savo vartotoją bendroje maisto rinkoje. Tuo labiau, kad ir vartotojų susidomėjimas, jų poreikis įsigyti kuo šviežesnių, natūralių, mažuose ūkiuose pagamintų maisto produktų, kurie vežami nedideliais atstumais ir prekybininkų lentynas pasiekia vos per dieną ar dvi dienas, kurių pakavimui naudojamos draugiškai aplinkai medžiagos, kasmet auga, – pabrėžia VMVT direktorius Darius Remeika.

Ketinant užsiimti gyvūninio maisto tvarkymo mažais kiekiais veikla, tiek fiziniam, tiek juridiniam asmeniui reikia kreiptis į teritorinius VMVT padalinius, kurių specialistai suteikia reikalingas konsultacijas gamybos ir technologiniais klausimais, supažindina su teisės aktų reikalavimais bei pataria, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas.

Mažais kiekiais tvarkančiais maistą laikomi tie subjektai, kurie per savaitę pagamina ne daugiau kaip 500 kg mėsos gaminių ar 200 kg mėsos pusgaminių, per vieną kalendorinę dieną išdarinėja, perdirba ne daugiau kaip 150 kg žuvininkystės produktų, ar gamina pieno gaminius savo ūkyje ne daugiau kaip iš 1 tonos žalio pieno per dieną.

Gamybos patalpų išplanavimui ir įrengimui, tam tikriems gamybos procesams, aplinkos ir produktų temperatūrų palaikymui, produkcijos laikymui bei transportavimui, savikontrolės sistemos diegimui, gamybos proceso higienos kontrolei atliekamų laboratorinių tyrimų dažnumui jau ne vienus metus taikomi paprastesni reikalavimai. Tačiau maisto saugumo ir minimalius higienos reikalavimus užtikrinti privaloma.

Pastebima, kad smulkieji gamintojai ypač veiklos pradžioje susiduria su tam tikromis problemomis. Daugelis dažniausiai nori užsiimti pirminės produkcijos gamyba, tačiau ne tolimesniu produkcijos perdirbimu, negali skirti daug laiko įprastai jų vykdomoje veikloje pasireiškiančių pavojų, tokių kaip galinti atsirasti mikrobiologinė, cheminė tarša ir kt., efektyviam valdymui, teisės aktų reikalavimus atitinkančiam ženklinimui, dažnu atveju nėra galimybių ar neturima lėšų samdyti ir aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų.

Todėl, anot VMVT specialistų, labai svarbu, kad pirmąjį žingsnį žengę ūkininkai ar kooperatyvai nesustotų ir ieškotų galimybių bei paramos vystant savo veiklą.

Daugeliui smulkiųjų gamintojų gamybos etapuose efektyviau valdyti ar iki minimumo sumažinti dažniausiai pasireiškiančius pavojus, užtikrinant saugaus produkto gamybą, padeda VMVT specialistų konsultacijos, metodinė pagalba ar teikiamos rekomendacijos.

VMVT, suprasdama mažųjų gamintojų padėtį ir galimybes, visada palaiko ir įvairias iniciatyvas smulkių ūkių paramos suteikimui siekiant veiklos plėtimo, stengiasi mažinti biurokratinius barjerus, kad smulkusis verslas Lietuvoje galėtų vystytis sparčiau. Nuolat peržiūri maisto tvarkymą reglamentuojančius teisės aktus, pagal galimybes supaprastina galiojančius reikalavimus nenukrypdama nuo pagrindinių Europos Sąjungos teisės aktų nuostatų. Be to, imasi priemonių, kad būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos smulkiems ūkininkams realizuoti turgavietėse ar kitose prekybos vietose pačių išaugintus ar pagamintus maisto produktus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Lietuvoje norima riboti raundapo naudojimą (22)

Lietuvoje siūloma apriboti piktžoles naikinančio glifo­sa­to – populiaraus herbicido raundapo...

Navickas pasakė, kodėl finansuos pelkių atkūrimą (16)

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas nuotoliniame susitikime su Lietuvos ūkininkų sąjungos...

Ūkininkus papiktino paramos skirstymo tvarka – nesupranta, kodėl skatinamas ponių veisimas (6)

Informacija apie valstybės paramą apstulbino kai kurias veislininkyste užsiimančias asociacijas....

Ekologinis ūkininkavimas – kokia parama žadama

Rengdama Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginį planą, Žemės ūkio...

Lietuvos eksportas į Kanadą nedidelis ir neatitinka turimo potencialo

Žemės ūkio viceministras Paulius Lukševičius sako, kad bendras Lietuvos eksportas į Kanadą...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (178)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Atvejų mažiau, bet „biuletenių“ rekordas užfiksuotas pernai balandį – kokios priežastys tai lėmė? (15)

„ Sodra “ pernai fiksavo rekordinius išrašomų nedarbingumo pažymėjimų, vadinamųjų...

Valančiūnas dominavo prieš buvusį savo klubą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto (2)

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...

Sabonio trigubą dublį užgožė pralaimėjimas, 50 taškų sumetęs Bealas ir Robertsono rekordą pavijęs Westbrookas

Skaudžią nesėkmę NBA pirmenybėse patyrė Indianos „Pacers“ (31/36) krepšininkai, kurie savo...

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (425)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

Po kvietimo panaudoti 100 „Litexpo“ likusių dozių – būrys norinčiųjų pasiskiepyti papildyta (558)

Šeštadienį likus 100 „ AstraZeneca “ dozių, Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis...

Naktį Vilniuje užsiliepsnojo į kelio atitvarą atsitrenkęs „Seat“ (16)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniuje, Geležinio Vilko g., išvažiavęs iš tunelio,...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (9)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

XX amžiaus pradžioje gimęs interjero stilius, kuris mūsų namų nepalieka iki šių dienų: skoninga ir ne pigi elegancija (28)

Minimalistinis stilius pradėjo formuotis praėjusio amžiaus pradžioje. Tam neginčijamos...