„Pagal nustatytą tvarką jos (nugaišusios gulbės, – „Delfi“ patikslinimas) buvo išsiųstos į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą Vilniuje, joms buvo nustatytas paukščių gripo virusas. Jis nėra pavojingas ar užkrečiamas žmonėms. Jis pavojingas paukščiams“, – informavo Antanas Bauža, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento vadovas.

Nerimą sukėlusi žinia, anot A. Baužos, tuoj pat imta svarstyti ir valstybės lygmeniu.
„Gerai, kad Klaipėdos miesto teritorijoje nėra didelių paukščių įmonių, bet žmonės, kurie laiko paukščius ar augina dekoratyvinius, turi juos laikyti uždarytus, kad nenutiktų kaip prie Kauno. Istoriškai mes esame turėję atvejų 2017 metais, pavasarėjant, – Kauno mariose buvo rasta 11 gulbių su tuo pačiu gripu. Šiais metais dar yra užfiksuota atvejų ir Raseinių rajone – irgi laukiniams paukščiams, bet, svarbiausia, kad yra nustatytas didelio patogeniškumo H5 potipio paukščių gripas vienam Lietuvoje naminių paukščių, Kauno savivaldybėje, kur buvo laikoma savo reikmėms 8 vištos, 9 kalakutai, 7 žąsys, 3 antys. Nuo ligos nugaišo 22 paukščiai. Kaip pranešė, ten liga atsirado, nes žmogus lesino kartu ir laukinius paukščius, į naminius, turėjo tiesioginį kontaktą“, – informacija dalijasi A. Bauža.

Rudeninės paukščių migracijos metu situacija buvo stebima, tačiau tuomet paukščių gripas Lietuvą aplenkė. Nuo jo nukentėjo kelios kitos šalys, kur teko sunaikinti milžiniškus kiekius paukščių, mat liga nėra gydoma. Lietuvoje dabar aptikus virusą, tuoj pat buvo informuoti visi Lietuvos paukštynai, mat šiuo metu nevyksta paukščių migracija, tačiau virusas – net keliuose regionuose, o gripo viruso nešiotojais įvardijami būtent migruojantys paukščiai.

A. Bauža sako, kad paukščius auginantys žmonės turi stebėti savo augintinius, – jiems sutrinka kvėpavimas, nustoja lesti, būna, atsiranda kraujosruvų. O gripo virusą ant drabužių gali pernešti ir žmonės.

Lietuvoje dabar uždrausta organizuoti paukščių parodas. Anot A. Baužos, laikytis nurodymų padeda ir COVID-19 situacija, kai būriuotis draudžiama. Visgi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Klaipėdos departamento vadovas sako, kad būtina pranešti viešai apie ekstremalų įvykį. Be to, ties Žardės tvenkiniu, kur ir buvo aptiktos dvi sergančios ir nugaišusios gulbės, iškabinti perspėjamuosius ženklus ir uždrausti lesinti paukščius.

„Žmonėms reikia pateikti informaciją per žiniasklaidą ir seniūnijose apie paukščių gripo grėsmę, kad pastebėję paukščių gaišenas galėtų pranešti nemokama tarnybos linija 8-800-40403 arba Klaipėdos VMVT 8-620-36088. Taip pat reikia organizuoti nugaišusių paukščių surinkimą ir sunaikinimą, jei tokių būtų. Jei paukščiai masiškai gaištų, – numatyti, išskirti transporto priemonę“, – artimiausiu metu būtinus darbus vardija A. Bauža.

Anot VMVT vadovo Klaipėdoje, esant paukščių gripo grėsmei, neigiamų padarinių gali turėti ir valkataujantys gyvūnai – katės ar šunys, kurie minta paukščių gaišena. A. Baužos turimomis žiniomis, prie vandens telkinių, kur aptiktos gaišenos, laukinių gyvūnų kol kas nepastebėta.

Didžiausią nerimą kelia atvejis uosto akvatorijoje, mat netoli Kiaulės Nugaros būriuojasi nemažai paukščių. Bendradarbiaujama ir su Ventės rago sparnuočius stebinčiais specialistais. Kol kas svarstoma, kad padidėjęs budrumas turėtų išlikti iki paukščių migracijos pradžios. Jei paukščių gripo atvejų daugės, Klaipėdos savivaldybės operacijų valdymo centre žadama organizuoti greitą gaišenų surinkimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)