Daržovių draudimo apsauga nuo krušos plačiai naudojasi Vokietijos, Olandijos, Italijos daržovių augintojai. Iki šiol draudimo apsaugą Lietuvoje galėjo gauti tik bulvių augintojai, o nuo šio sezono jie gali apsaugoti auginamas bulves nuo dar daugiau gamtos sukeliamų pavojų, rašoma pranešime.

Nuo dabar Lietuvoje galima apdrausti visas svogūnines, kopūstines bei šakniavaisines daržoves – burokėlius, morkas, svogūnus, kopūstus, česnakus ir daug kitų. Apsauga galioja nuo sodinimo iki derliaus nuėmimo, o svogūnams skiriama dar keletas dienų džiovinimui lauke, – praneša Lietuvoje veikiantis Vokietijos pasėlių savidraudos fondo filialas „VH Lietuva“.

Valstybė kompensuoja iki 50 proc. daržovių draudimo įmokų.

„Daržovių sėklos yra brangios, sąnaudos – didžiulės, iki derliaus nuėmimo į vieną hektarą svogūnų ar morkų investuojama 8-10 tūkst. eurų, todėl daržovių pasėlių draudimo apsaugos tikrai reikėjo. Džiaugiamės, kad daržovių draudimas ateina į Lietuvą – tai buvo lauktas produktas“, – sako Daiva Šateikienė.

Asociacija atliko daržovių augintojų apklausą ir paaiškėjo, kad labiausiai draudimo apsaugos laukia plataus asortimento daržovių augintojai, o aktualiausia iš visų rizikų yra kruša.

„Pavyzdžiui, nuo neigiamo sausros poveikio daržininkai gali apsisaugoti laistymu. Pavojingiausios yra tos rizikos, kurių negalime patys kontroliuoti: pavasarinės šalnos, liūtys, o kruša grėsminga visiems pasėliams visuose vegetacijos tarpsniuose“, – kodėl pilotiniam draudimo projektui pasirinkta apsauga nuo krušos, aiškina Daiva Šateikienė.

Bulvės, pasak draudikų, – vienintelės daržovės, kurios Lietuvoje buvo draudžiamos ir anksčiau, tačiau šiais išplėtė bulvių draudimo rizikų sąrašą, įtraukiant ir pavasarines šalnas. Dabar bulvės draudžiamos nuo 4 rizikų: krušos, liūties, audros ir pavasarinių šalnų. Taip pat draudžiamos ankstyvosios, sėklinės bulvės ir bulvės krakmolui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)