„Agrokoncerno grūdai“ direktorius Karolis Šimas pastebi, kad bendroje skalėje grūdų supirkimo kainos yra gerokai išaugusios, tačiau konkrečiai už ankštinius augalus siūlomas sumos – rekordiškai mažos. Pasak specialisto, tokią situaciją rinkoje lėmė milžiniški Indijos muitai.

„Visiškai kitokia situacija yra su žirniais. Jų kaina krito dėl didžiausios pasaulio žirnių importuotojos Indijos įvestų neregėto 50 proc. dydžio muito. Dirbant su šia kultūra nėra jokio aiškumo, todėl ūkininkams prieš sėjant reikėtų gerai pasverti situaciją“, – pataria ekspertas.

Tokie K. Šimo žodžiai nėra iš piršto laužti. Pasižvalgius į supirkėjų siūlomas kainas, Lietuvos ūkininkams vertėtų sunerimti.

2018 m. balandžio mėnesį už 1 toną I klasės žirnių yra siūloma nuo 157 iki 188 eurų, o už II klasės – nuo 130 iki 188 Eur, kai tokiu pat metu, praėjusiai metais kainos svyravo nuo 160 iki 225 eurų už toną.

2018 m. balandžio mėnesį už 1 toną I klasės žirnių yra siūloma nuo 157 iki 188 eurų, o už II klasės – nuo 130 iki 188 Eur, kai tokiu pat metu, praėjusiai metais kainos svyravo nuo 160 iki 225 eurų už toną.

Palyginus pupų kainas, skirtumas šiek tiek mažesnis, tačiau taip pat pastebimas. Dabar už toną I klasės šių ankštinių augalų yra siūloma nuo 170 iki 191 eurų, II klasės – nuo 138 iki 172 Eur. Praėjusiai metais, balandžio mėnesį pupas galima buvo parduoti nuo 145 iki 196 eurų už toną.

Žirnius ir pupas auginantis Rimasntas Valeika sako, kad kritusios supirkimo kainoms gerokai išgąsdino ūkininkus, o nemaža dalis jų išvis ruošiasi nutraukti auginimą.

„Aš asmeniškai nesiruošiu sustabdyti auginimo, nors pelnas ir bus mažesnis, tačiau žinau žmonių, kuriems tikrai nebeapsimoka auginti ir parduoti tokiomis kainomis“, – sako ūkininkas.

Pasak jo, prognozuoti, kokia linkme pasisuks šių grūdų kainos yra neįmanoma.

„Matom, kad nuolat keičiasi rinka. Vienų grūdų kainos šoko į viršų, kitų stipriai smuko. Kaip diktuos užsienio rinkos, kokie bus orai, taip ir keisis kainos. Kažką spėlioti nėra tikslo“, – teigia augintojas.

Šeimos ūkyje žirnius auginęs Mindaugas Smilgys sako, kad būtent dėl kritusių supirkimo kainų, šiais metais teks nutraukti auginimą.

„Nematau prasmės, kai krito kainos, o dar žalinimo įstatymai, nebegalima purkšti, bet visgi pagrindinės priežastys yra dėl kainų. Pernai metais, rugpjūčio mėnesį už toną žirnių gavau 150 eurų, šiemet gal šiek tiek ir pakilę, bet nepakankamai“, – sako augintojas.

Paklaustas, kokiomis sąlygomis sugrįžtų prie žirnių auginimo, vyras pateikia konkrečią sumą.

„Jeigu būtų siūloma apie 200 eurų už toną, tada, manau, kad apsvarstyčiau, nes tokia kultūra yra gera, bet, deja, kainos netenkina“, – nuogąstauja Mindaugas,

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)