Puikūs orai nuteikė optimistiškai, nes leido jų augintojams spėriai darbuotis laukuose nuimant šakniavaisius. Šią savaitę cukraus gamybą iš naujo derliaus pradėjo ir fabrikas „Nordic Sugar Kėdainiai“.

Pirmiausia ekologiški

Akcinės bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris patikino, kad nuo rugsėjo 14 dienos fabrikas priima cukrinius runkelius. Tiesa, kol kas tik ekologiškus, kuriuos perdirbs dvi pirmąsias šio sezono savaites.

„Iš jų gaminsime ekologišką cukrų ir kitus produktus. Pradžia nuteikia optimiškai, nes oro sąlygos palankios, oro temperatūra siekė net 27 laipsnius šilumos. Žinome, kad tai nesitęs ilgai, todėl esame nusiteikę ir dirbti blogesnėmis sąlygomis, tačiau pradžia puiki, cukrinių runkelių kokybė taip pat gera“, – sakė S. Mozeris.

Šiemet orai buvo palankūs ekologiškų cukrinių runkelių augimui – jie užaugo dideli, o cukringumas siekia apie 16 proc.

„Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius S. Mozeris: „Didėja mūsų gaminamos ekologiškos produkcijos poreikis“.

Atrado savo rinką

Įmonės žemės ūkio direktorius pastebėjo, kad palyginti neseniai pradėtas gaminti ekologiškas cukrus surado savo rinką, turi besiformuojantį pirkėjų srautą, todėl šios produkcijos perspektyvos yra palankios.

Situacija Kėdainių cukraus fabrikui dėkinga dar ir todėl, kad turime partnerį „Auga Group“, kuriai priklausančios bendrovės sugeba profesionaliai užauginti didelį kiekį cukrinių runkelių.

Kėdainių rajone ekologiškus cukrinius runkelius augina ūkininkas Virmantas Ivanauskas. Tuo tarpu kitos šalys tokia praktika pasigirti negali, nes jose vyrauja smulkūs ekologiniai ūkiai, užauginantys mažiau produkcijos.

Poreikis didėja

„Kol kas didelę dalį produkcijos eksportuojame į užsienio rinkas, kurios sparčiai auga, todėl didėja mūsų gaminamos ekologiškos produkcijos poreikis. Labai džiaugiamės, kad turime galimybę pagaminti tokį produktą, kuris šiandien yra rentabilus ir perspektyvus“, – kalbėjo S. Mozeris.

Atsinaujino prieš darbus

Bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ šiam sezonui ruošėsi iš anksto. Įsirengė naujus vandens tvarkymo įrenginius naują, šiuolaikišką vandens kondensato tvarkymo duobę.

„Buvo paruoštas fabrikas, išasfaltuoti vidaus keliai ir aikštelė, kurioje išpilami cukriniai runkeliai, taip pat eismo reguliavimui įrengti šviesoforai. Užbaigęs pasiruošimą perdirbimo sezonui, fabrikas pradėjo darbą“, – pasakojo S. Mozeris.

Naujo sezono darbams priimta naujų darbuotojų, tačiau dar reikia papildomos darbo jėgos, todėl šiuo metu įdarbinami tam tikrų sričių specialistai.

Planuoja užbaigti

Po poros savaičių, rugsėjo pabaigoje, fabrikas pradės supirkti ir įprastus runkelius, kurių perdirbėjai taip pat tikisi neblogo šių šakniavaisių derliaus – galbūt ne rekordinio, bet tikrai neblogo, nes pirmieji rezultatai rodo apie 16 proc. siekiantį cukringumą.

„Per visą sezoną, iki sausio vidurio, tikimės supirkti apie suplanuotą kiekį runkelių. Galbūt ir anksčiau pabaigsime jų perdirbimą“, – viliasi S. Mozeris.

Netenkina gamintojų

Padėtis pasaulinėje cukraus rinkoje vis dar sudėtinga, nes kainos netenkina Europos gamintojų, tačiau tam tikros tendencijos rodo cukraus kainų augimą. Žinoma, vartotojai labiau patenkinti, kai už cukrų reikia mokėti mažiau.

„Mes suprantame pirkėjus, tačiau siekiama užtikrinti tam tikras pajamas, kurios leistų tvariau vystyti gamybą į ją investuojant. Pastaruosius keletą metų nemažai lėšų atėjo į mūsų fabriką, kuris yra labai pasikeitęs į gerą pusę, kalbant apie gamybą, įrenginių atnaujinimą, infrastruktūros gerinimą“¸ – kalbėjo S. Mozeris.

Sutartys pasirašytos

Pasak S. Mozerio, gera žinia ta, kad jau pasirašytos cukrinių runkelių supirkimo sutartys 2021-iesiemsir dalis 2022 ir 2023 metams. Šiuo metu svarstoma galimybė sudaryti galimybę tiems, kurie vis tik nespėjo pasirašyti kontraktų su fabriku dėl šių šakniavaisių supirkimo.